Naslovna / Vesti

Besplatna savetovališta za astmu, kako se pravilno koriste pumpice objašnjavaju farmaceuti

Priredio/la: D. T.|13:30 - 19. 07. 2022.

Idealan trenutak je da se proveri da li pacijent pravilno koristi pumpicu, je taj kada u apoteci preuzima pumpicu na recept. Tada ujedno dobija i ključne savete o svojoj bolesti

astma apoteke Nikolina Skorupan: Dokazano je da usluge ovakvog tipa, koje pružaju farmaceuti u apotekama, vode pravilnoj primeni pumpica, redovnoj upotrebi leka Foto: Farmaceutska komora Srbije/Freepik

Besplatna savetovališta za astmu u kojima će pacijenti moći da se informišu o primeni lekova za kontrolu bolesti, uzrocima pogoršanja i načinima na koje se mogu sprečiti napadi astme, biće uskoro dostupna u apotekama u Srbiji, najavila je Farmaceutska komora Srbije.

Šta će ponuditi besplatna savetovališta za astmu?

Kako bi ukazala na važnost dobre kontrole astme, Farmaceutska komora Srbije pokreće  standardizovanu farmaceutsku uslugu za pacijente sa astmom u apotekama širom Srbije.  

– Usluga podrazumeva besplatno savetovanje o mogućim uzrocima pogoršanja astme, takozvanim “okidačima”, načinima na koje se mogu izbeći ili kako se napad astme u kontaktu sa okidačem može sprečiti. Farmaceut, koristeći standardizovane upitnike, procenjuje moguće uzroke loše kontrole astme ili ozbiljnih pogoršanja i pokušava da ih u saradnji sa pacijentom, pružanjem odgovarajućih saveta i dodatnom edukacijom, spreči, odnosno svede na minimum. Ukoliko osoba prvi put dobija pumpicu, farmaceut je obučava kako da je pravilno koristi, a kod onih sa ustaljenom terapijom, proverava da li osoba pravilno koristi pumpicu. Farmaceut obučen za pružanje ovakve usluge može pomoći prepoznavanjem problema u dobroj kontroli astme i pronalaženjem načina da se prevaziđu – objašnjava mag. farm. spec. Nikolina Skorupan iz Farmaceutske komore Srbije

Brza pomoć zdravstvenih profesionalaca

Ideja za besplatna savetovališta za astmu potekla je iz činjenice da 98 odsto stanovnika može doći do apoteke za manje od 30 minuta i dobiti pomoć visokoobrazovanog zdravstvenog profesionalca bez zakazivanja, objašnjavaju u Farmaceutskoj komori Srbije.

-Idealan trenutak je da se proveri da li pacijent pravilno koristi pumpicu, je taj kada u apoteci preuzima pumpicu na recept. Tada ujedno dobija i ključne savete o svojoj bolesti. Dokazano je da usluge ovakvog tipa, koje pružaju farmaceuti u apotekama, vode pravilnoj primeni pumpica, redovnoj upotrebi leka, manjem broju pogoršanja i boljim ishodima lečenja – ističe Skorupan. 

Loše kontrolisana astma se nekada završi hitnom medicinskom intervencijom

Kao osnovne razloge za lošu kontrolu astme stručnjaci navode nepravilnu primenu pumpica i preskakanje doza, što ima za posledicu neredovan san, zamor tokom dana i smanjenje koncentracije. Ovi problemi vode ka smanjenoj produktivnosti u školi, na poslu i utiču na kvalitet života uopšte. Teže posledice su otežano disanje i gušenje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć ili bolničko lečenje. 

Farmaceutska komora Srbije dodaje da se u većini zemalja Evropske unije usluge savetovanja za astmu pružaju u apotekama. U Srbiji se u apotekama uspešno sprovode farmaceutske usluge za dijabetes, izdavanje antibiotika, post-COVID-19 savetovanje i promociju vakcinacije, podsećaju framaceuti.

Astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva koja pogađa i decu i odrasle. Od astme u Srbiji boluje 3,7 odsto odraslog stanovništva, dok je kod dece učestalost nešto veća, naročito u većim gradovima. Smatra se da globalno oko 150 miliona ljudi ima neadekvatno kontrolisanu astmu, ne uzima redovno propisanu terapiju i živi u riziku od napada astme koji bi mogao da se završi i bolničkim lečenjem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo