Naslovna / Zdravlje

Problemi sa disanjem nikada ne smeju da se ignorišu, jer mogu da upozore na neko ozbiljno zdravstveno stanje

Priredio/la: I. V. |15:00 - 12. 07. 2022.

Respiratorni problemi mogu da otkriju ozbiljno oboljenje pa tako kašalj koji dovodi do tačke povraćanja može da bude uzrok raka želuca, karcinoma pluća ili raka jednjaka

problemi sa disanjem Probleme sa disanjem nikada ne treba zanemarivati jer često mogu da ukažu da je potrebna hitna  medicinska pomoć Foto: Shutterstock

Problemi sa disanjem nikada ne smeju da se zanemaruju jer često mogu da ukažu da je potrebna hitna medicinska pomoć. Ako se problemi zanemare, mogle bi da se razviju ozbiljne medicinske komplikacije respiratornog sistema kao što su plućna embolija, pneumotoraks, rak pluća, problemi sa bronhijama, trahejom, ili drugim delovima sistema disajnih puteva, ili bilo koje drugo stanje koje potencijalno može da ošteti, mišiće ili kontrolu disanja.

Ovi problemi sa disanjem uvek treba držati pod kontrolom

1. Kratak dah – Mnoge stvari mogu da izazovu kratak dah, od toga da je osoba van forme do  nečega opasnijeg po život, kao što je krvni ugrušak. Kratkoća daha može da se manifestuje kao poteškća u ulaska i izlaska vazduha u pluća i grlo, kiselo-bazna neravnotežu i smanjenje sposobnosti unosa kiseonika.

2. Problemi sa disanjem tokom vežbanja – Kada se čovek fizički napreže normalno je očekivati otežano disanje. Ali, određeni simptomi problema sa disanjem ne bi trebalo da se jave pri vežbanju, pre svega umor, visoki otkucaji srca sa poteškoćama u grudima, vrtoglavica, bledilo, nesvestica.

3. Bol u grudima – Osećaj težine ili pritiska pri disanju, koji izazivaju veliku nelagodnost, mogu da ukažu na srčani udar. Bol u grudima može da se pojavi zajedno sa otežanim disanjem, znojenjem, zračenjem bola kroz ruku i mučninom/povraćanjem. Težak bol u grudima, sa bolom u gornjem delu leđa, može da ukaže na cepanje aorte i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

4. Perzistentni kašalj – Ako se blagi do jak, uporan kašalj praćen problemima sa disanjem i naporom nastavi tokom mirovanja, možda imate neki medicinski problem. Kašalj može da bude znak neke vrste virusne upale, koja uzrokuje probleme sa plućima. To može dovesti do upale pluća, a može biti i znak covid 19 infekcije.

5. Šištanje – Ako vazduh ne prolazi pravilno kroz disajne puteve, može izazvati piskanje, šištanje. Može zvučati kao da zviždite kada dišete, ili da zvuči hrapavo i otežano.

6. Anksioznost – Normalna reakcija tela je kratko, ubrzano disanje kada čovek doživi napad anksioznosti. Stručnjaci savetuju da se prvo potraži izvor anksioznosti i rešiti problem, jer u suprotnom, anksioznost može da dovede do napada panike.

7. Iskašljavanje krvi – Iskašljavanje krvi može da se javi kod mnogih nekanceroznih bolesti poput upale pluća, bronhitisa ili tuberkuloze. Kašalj koji dovodi do tačke povraćanja može da bude uzrok raka želuca, pluća ili jednjaka.

8. Omaglica – Ako imate problema da uhvatite dah, mogli biste da osetite vrtoglavicu, omaglicu (zamračenje pred očima) što dalje može da dovede do gubitka svesti. Ovo može da bude znak problema sa prenosom kiseonika iz pluća u krvotok. Takođe može da ukaže na problem sa srcem koje pumpa krv zasićenu kiseonikom kroz  telo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo