Naslovna / Vesti

Miloš Timotijević o bolesti koju je imala i njegova majka: Svi oboleli od multiple skleroze moraju dobiti lek

Piše: Marijana M.Rajić|13:00 - 21. 12. 2022.

Imati MS nije sramota i ne znači neizbežan invaliditet ako se leči, govorila je prof. dr Dragana Obradović, prerano preminula heroina borbe za prava obolelih od multiple skleroze. Iste reči je za eKlinika portal ponovio i poznati regionalni glumac Miloš Timotijević, ovogodišnji dobitnik priznanja, koje nosi ime neprežaljene doktorke

Multipla skleroza Glumac Miloš Timotijević, dobitnik nagrade koja nosi ime prof.dr Dragane Obradović: Počastvovan sam što mogu da apelujem da svi oboleli od MS dobiju lek Foto: Privatna arhiva/MS platforma/Shutterstock

Multipla skleroza je najčešće neurološko oboljenje mladih osoba. Procenjuje se da u Srbiji od ove progresivne bolesti koja vodi u invaliditet ako se ne leči, boluje oko 12.000 pacijenata. Obolevaju osobe u životnoj dobi između 20. i 40. godine života, češće ženske, i to u doba ličnog, porodičnog i profesionalnog uspona i planova za budućnost.

Prerani odlazak profesorke Dragane Obradović

Profesorka dr Dragana Obradović, jedan od najvećih, ako ne i najveći borac za prava obolelih od ozbiljne bolesti kakva je multipla skleroza, prerano nas je napustila u julu 2021. godine. Lavovski se borila sa multiplim mijelomom. Bila je specijalista neurologije na VMA i vrhunski stručnjak za multiplu sklerozu. Uz to, član Neurološke sekcije Srpskog lekarskog društva, kao i Evropske federacije neuroloških društava, profesor neurologije na Medicinskom fakultetu. Autor je brojnih naučnih radova i učesnik velikog broja naučno – istraživačkih studija.

U njene najvažnije radove svrstava se rad o transplantaciji matičnih ćelija u MS nakon 10 godina praćenja, uz studije o uvođenju novih lekova u lečenje MS. Njen koautorski rad u studiji EVOLVE-MS1 (novi oralni preparat ifumarata za lečenje MS pacijenata) objavljen je u časopisu Multipla Sclerosa, vodećem svetskom časopisu iz ove oblasti.

Do poslednjih trenutaka života bila je uz svoje pacijente. Bodrila ih je i savetovala putem društvenih mreža i drugih kanala komunikacije.

Multipla skleroza, novi lekovi i veći broj lečenih kao doprinos prof. Obradović i MS Platforme Srbije

Pored velikog doprinosa humanijem i pravednijem pristupu lečenju obolelih od multiple skleroze u Srbiji, prof.dr Dragana Obradović je inspirisala osnivanje udruženja pacijenata. I to ne samo u Beogradu, već i u drugim delovima Srbije. Pre svega zahvaljujući njenom nesebičnom zalaganju, problem nelečenja ozbiljne bolesti kakva je multipla skleroza prepoznat je od strane državnih institucija. Kao rezultat zajedničkih aktivnosti, u toku 2020. godine povećan je broj pacijenata koji primaju terapiju sa 1200 na 2500. Uvedeni su novi lekovi, među njima i neki visokoefikasni.

Miloš Timotijević: Znam koliko je multipla skleroza teška, posebno kada nema terapije

U znak sećanja na lik i delo omiljene prof. dr Dragane Obradović, MS Platforma Srbije je prošle godine ustanovila priznanje, koje nosi njeno ime. Dodeljuje se svake godine istaknutim pojedincima, udruženjima i ustanovama koje podižu svest o značaju terapije za sve MS pacijente. Ove godine će biti dodeljeno poznatom glumcu Milošu Timotijeviću. Timotijević kaže za eKlinika portal da je bio počastvovan kada su ga iz MS platforme kontaktirali. Za to ima i duboke lične razloge.

Prvu put sam čuo za pojam „multipla skleroza“ kada sam imao pet godina. Moja mama je bolovala od ove bolesti. Uz nju sam prošao najgore periode, eskalaciju simptoma, i to devedesetih godina. Nije bilo adekvatne terapije. Majka nije živa, preminula je 1997. godine. Ali, upravo zbog toga što znam kroz šta je prošla, ova moja misija je logična. Zahvalan sam na tome – kaže Timotijević za naš portal i naglašava:

Pravo na lečenje za sve je moja najveća motivacija

Čak i ako smo uz nekoga ko sve to proživljava, ne možemo u potpunosti da budemo svesni šta se oboleloj osobi događa. Čak ni da se identifikujemo lako, jer bolest nije „uniformisana“. Individualno menja telo i onoga ko od nje boluje. Siguran sam da je najvažnije od svega da svi koji boluju od MS dobiju lek, jer je poznato da osobe koje se adekvatno leče mogu da imaju solidan kvalitet života. Što se mene tiče to je i najvažniji cilj, da im se omogući terapija i to da mogu da funkcionišu što normalnije u svakodnevnom životu. U svetu ljudi sa ovom dijagnozom žive relativno normalno i zadovoljno.

Prof. dr Obradović: Nije sramota imati MS, a invaliditet može da se izbegne

MS platforma Srbije je, kako je pričala profesorka Obradović za naš portal, nastala iz nužde. Jednostavno, u Srbiji nemaju svi oboleli od multiple skleroze pravo na lečenje, i to u doba kad se ova bolest pravovremenom i adekvatnom terapijom može držati pod kontrolom a obolelima se može omogućiti normalan život. Nešto se ipak „pomerilo“, ali to je i danas, kada prof dr Obradović više nema među nama, ni približno dovoljno. 

multipla skleroza MS Platforma

Prof.dr Obradović u večitom sećanju pacijenata, borba za prava obolelih od MS sa osmehom Foto: MS Platforma Srbije

– Platformu je osnovala je grupa mojih MS pacijenata, uz moju stručnu pomoć i podršku. Zamišljena je kao mesto koje povezuje ljude koji boluju od multiple skleroze, članove njihovih porodica, lekare, kao i sve ljude koje žele da pomognu. Cilj je bio skretanje pažnje širokoj zajednici, ali prvenstveno nadležnim državnim organima da se ova bolest leči, da pravo na lekove moraju da imaju svi bolesni u Srbiji. Takođe, ideja je da se pacijenti edukuju o principima lečenja multiple skleroze i savremnoj terapiji, kao i da se bolest i bolesnici destigmatizuju, da imati MS nije sramota i ne znači neizbežan invaliditet ako se leči. MS Platforma Srbije je primer kako angažman edukovanih i motivisanih pacijenata u saradnji sa neurologom koji prati tok njihove multiple skleroze može da pokrene suštinske promene, ali čeka nas još mnogo posla – govorila je za eKlinika portal prof.dr Dragana Obradović.

#LekZaSve i #PravoNaZdravlje

Pozitivna kampanja sa dva ključna #LekZaSve i #PravoNaZdravlje naišla je na veliki odjek u javnosti. Usledio je i poziv od premijerke Srbije, što je rezultiralo prvim značajnijim pomakom u poslednjoj deceniji u povećanju broja lečenih. Uz to, i prvim uvođenjem visoko efikasnih lekova. Međutim, to je i dalje bio mali i nezadovoljavajući broj, upozoravala je profesorka Obradović. Pre pojave MS Platforme Srbije, u Srbiji se lečilo samo oko 5 odsto obolelih od procenjenog broja (oko 12 000).

Svečana ceremonija dodele nagrade koja nosi ime profesorke Dragane Obradović će se održati u četvrtak, 22. decembra 2022. godine sa početkom u 17:30 časova, u prostorijama UK Parobrod.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Aleksandra
14:45, 21. 12. 2022.
Odgovori

Postovani, mozete li mi predloziti savijet kojem dr. Da se obratim za ljecenje MS. Iz R. Srpske sam.Hitno mi je.
Hvala na razumijevanju.
Lp

Bojan
19:01, 21. 12. 2022.
Odgovori

U moru trivijalnosti i budalaština, lepo je što se bavite jednom pravom temom. Lično poznajem nekoliko osoba obolelih od MS, u mladom dobu kako to, na žalost, često biva. Zajedničko im je da su brilijantne, hrabre i da zaslužuju da im društvo obezbedi svaku šansu za što bolji život.

Vesna
6:19, 22. 12. 2022.
Odgovori

Bravo za sve koji su u borbi protiv bolesti multipla skleroze, posebno za Milosa Timotijevica, i sve ljude koji boluju treba motivisati za zivot , olaksati im isti, a to podrazumeva da svako dobije terapiju i lekove !
Moja drugarica iz detinjstva, boluje od multipla skleroze, a posto zivi u unitrasnjosti, ne dobija nikakvu terapiju😪

Bosiljka Tubic
6:22, 22. 12. 2022.
Odgovori

Cast i zadovoljstvo mi je bilo da me leci 10g.Dr.Obradovic Hvala 💖

Sonja Djordjevic
7:42, 24. 12. 2022.
Odgovori

Ja sam imala problem alergiju na kopakson i rebif i za mene nepostoji lek dali je to moguce

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo