Naslovna / Vesti

Rak jajnika uglavnom se otkriva u uznapredovaloj fazi, kako poboljšati ishode lečenja

Priredio/la: D. T.|16:18 - 11. 05. 2023.

Cilj svih terapija jeste da se karcinom jajnika pretvori u hroničnu bolest kada postoji mogućnost da se primeni više vidova lečenja koja će produžiti život i interval do ponovne pojave bolesti. Kada se taj interval produži onda brzim napretkom medicine postoji mogućnost i za novim, efikasnijim terapijama, kaže prof. dr Vladimir Pažin, rukovodilac ginekološke onkologije GAK „Narodni front“

rak jajnika Nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt Foto: Shutterstock

Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki karcinom. Svake godine u Srbiji od ovog raka razboli se oko 800 žena, a umre više od 450 osoba. Svakog dana u Srbiji tri žene obole, a jedna umre od ove bolesti. Veliki problem je činjenica da se u oko 70 odsto slučajeva ova ozbiljna bolest okrije u uznapredovaloj fazi. Svetski dan borbe protiv raka jajnika ove godine obeležava se pod sloganom „Svaki dan je važan“.

Za rak jajnika potrebna je horomska terapija

Povodom svetskog dana borbe protiv raka jajnika Udruženje pacijenata obolelih od raka jajnika i grlića materice „Progovori“ pozvalo je sve dame da idu na redovne ginekološke preglede, brinu o zdravlju i budu dobro informisane. Ne postoji skrining test za rak jajnika, a bolest se otriva u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti.

Ispred Udruženje pacijenata “Progovori” Gorica Đokić kaže da ovo Udruženje nastoji da skvojim aktivnostima jača svest o raku jajnika, s ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi.

Tražimo podršku da rešimo problem dostupnosti hormonske terapije za žene sa određenim vrstama raka jajnika i rakom endometrijuma, na listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Nakon nekog vremena kod većine žena javi se otpornost (rezistencija) na hemoterapijski lek. Neke žene pate i od nuspojava povezanih s lekom pa i lošim kvalitetom života kao posledicom lečenja. Zato postoji potreba za novim vrstama lečenja koje će imati manje nuspojava, a to je ujedno i razlog pokušaja lečenja hormonskom terapijom. Stavljanje hormonske terapije na listu, ženama sa rekurentnim karcinomom jajnika, kao i endometrijuma, a koje ispunjavaju uslove da dobiju ovu terapiju, stvorili bismo uslove da produžimo život i poboljšamo kvalitet života pacijentikinja – rekla je Gorica Đokić.

Simptomi karcinoma jajnika nisu specifični

Rak jajnika zauzima neslavno sedmo mesto od svih maligniteta. Prema najnovijim statistikama 1 od 78 žena suočava se sa ovim problemom. Petogodišnja stopa preživljavanj,  ako se bolest otkrije u ranoj fazi veća je od 90 odsto, ali ako se rak jajnika dijagnostikuje u uznapredovanom stadijumu bolesti, preživljavanje ne prelazi 30 odsto.

Simptomi karcinoma jajnika nisu specifični, mogu se pripisati i nekom drugom, manje ozbiljnom stanju. Moguće je oticanje stomaka, neredovna stolica, nadimanje, povraćanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku. Nespecifičnost simptoma dovodi do kasnog postavljanja dijagnoze. Više od 60 odsto bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima bolest u stadijumu III ili IV. Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika, uključujući starost, stil života, reproduktivnu i porodičnu istoriju bolesti. Prvi korak u svemu vezano za ginekološke malignitete i njihovu prevenciju jeste podizanje svesti žena da redovno idu na ginekološke preglede – objašnjava prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije.

Profesor objašnjava da raka jajnika obolevaju prevashodno starije žene, ali bolest ne zaobilazi ni mlađu populaciju.

– U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta. Razlog pre svega predstavlja činjenica da nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt – precizira prof. dr Stefanović.

Više od 60 odsto bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima bolest u stadijumu III ili IV Foto: Jakov Simović

Cilj moderne terapije jeste da se rak jajnika pretvori u hroničnu bolest

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika. Neki od njih su godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona, gojaznost, kao i genetska predispozicija.

–  Ukoliko se postavi sumnja na rak jajnika, ključna stvar jeste da se uradi dodatna dijagnostika i započne lečenje u nekom od onkoloških centara, zbog toga što je inicijalni pristup u lečenju ovakvih pacijenata ključan za kvalitet i dužinu njihovog života. U toku poslednjih 10 godina, osim operativnog lečenja, uvedene su i inovativne terapije, kao što su biološka, imunoterapija, genska terapija. Cilj svih ovih terapija je da se karcinom jajnika pretvori u hroničnu bolest kada postoji mogućnost da se primeni više vidova terapije koje će produžiti život i interval do ponovne pojave bolesti. Kada se taj interval produži onda brzim napretkom medicine postoji mogućnost i za novim, efikasnijim terapijama – istakao je prof. dr Vladimir Pažin, rukovodilac ginekološke onkologije GAK „Narodni front“.

Inovativna terpija obezbeđena za oko 800 pacijentkinja

Prof. Pažin takođe naglašava značaj redovnih ginekoloških pregleda, jer se kako dodaje najveći broj slučajeva raka jajnika u ranom stadijumu otkrije na redovnim pregledima na koje bi morala da ide svaka žena.

Vesna Vuković Kojović, direktorka Sektora za lekove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kaže da jem lečenje pacijentkinja obolelih od raka jajnika u Srbiji u velikoj meri usklađeno sa globalnim preporukama i da obuhvata i primenu inovativnih lekova.

Prvi inovativni lek za karcinom jajnika RFZO je obezbedio 2017. godine i od tada je inovativna terpija obezbeđena za oko 800 pacijentkinja. Trenutno se inovativnim terapijama leči oko 150 žena – rekla je Vuković Kojović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo