Vitamin F zapravo nije vitamin. Sastoji se od dve vrste polinezasićenih masnih kiselina. Foto: Shutterstock
Vitamin F se sastoji od dve vrste esencijalnih masnih kiselina — alfa-linolenske kiseline i linolne kiseline. To su omega-3 i omega-6 masne kiseline koje se mogu naći u mnogim biljnim izvorima hrane kao što su ulja, orasi i semenke. Našem telu je potreban vitamin F kako bi pravilno funkcionisao, a studije su pokazale da može da ima i mnoge druge prednosti.
Vitamin F zapravo nije vitamin. Sastoji se od dve vrste polinezasićenih masnih kiselina. Alfa-linolenska kiselina ili ALA je omega-3 masna kiselina, a linolne kiseline ili LA je omega-6 masna kiselina. Naučnici su otkrili ALA i LA kiselinu tokom 1920-ih i pomešali ih sa vitaminom koji su zvali vitamin F. Oznaka je ostala iako je kasnije otkriveno da je reč o mastima a ne vitaminu.
ALA i LA su esencijalne masne kiseline, što znači da su nam potrebne kako bismo preživeli. Oni igraju važnu ulogu u održavanju nesmetanog funkcionisanja tela koje ne proizvodi sve ALA i LA koje su mu potrebne da bi pravilno funkcionisalo. To znači da je većinu ovih masnih kiselina neophodno dobiti iz ishrane.
Našem telu je potreban vitamin F za obavljanje mnogih vitalnih funkcija. Vitamin F, na primer, igra glavnu ulogu u strukturi ćelije, jer masne kiseline u vitaminu F obezbeđuju strukturu i fleksibilnost spoljašnjem sloju ćelija. Pored toga, vitamin F pomaže telu u procesu rasta i razvoja, kao i u proizvodnji signalnih jedinjenja koja kontrolišu krvni pritisak, imuni sistem i druge telesne funkcije. Vitamin F takođe služi kao izvor kalorija za telo i pored toga, ALA i LA se pretvaraju u druge vrste masnih kiselina, koje igraju druge ključne uloge u organizmu.
Vitamin F ima brojna korisna svojstva za telo. Ove masne kiseline kontrolišu telesne procese i mogu da pomognu u prevenciji različitih vrsta bolesti. Iako su istraživanja u toku, ali naučnici navode da su prednosti vitamina F:
Vitamin F možete da se nađe u raznim namirnicama. Većina biljnih izvora hrane obezbeđuje i alfa-linolensku i linolnu kiselinu, ali mnogi sadrže veću količinu jedne masne kiseline u odnosu na drugu. Namirnice koje prirodno sadrže vitamin F su:
Orašasti plodovi: orasi, lešnici, indijski oraščići, bademi, pinjoli
Semenke: laneno seme, čia seme, suncokretovo seme
Ulja: laneno ulje, orahovo ulje, sojino ulje
Ribe, kao što su losos, tunjevina i sardine, mogu da sadrže malo ALA i LA, ali se uglavnom sastoje od drugih vrsta omega-6 i omega-3 masnih kiselina.
Drugi izvori vitamina F su soja, tofu, zeleno lisnato povrće i kivi. Neke namirnice su, na primer, obogaćene vitaminom F – mlečni proizvodi, jaja, sokovi i formule za odojčad.
Takođe, vitamin F možete da dobije i kroz dijetetske suplemente kao što su laneno ulje, ulje peršuna i ulje crne ribizle.