Konzumiranje oko ½ šolje oraha svaki dan, tokom dve godine, vidljivo je snizilo nivo holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), poznatog kao „loš holesterol“, i smanjio broj ukupnih LDL čestica i malih LDL čestica kod zdravih, starijih odraslih osoba, navodi se u novom istraživanju objavljenom juče vodećem časopisu Circulation Američkog udruženja za srce. Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselina (alfa-linolenska kiselina) za koje se pokazalo da imaju blagotvorno dejstvo na kardiovaskularno zdravlje.
Orasi samnjuju rizik od srčanih oboljenja
– Prethodne studije pokazale su da su orasi uopšte, povezani sa nižim stopama srčanih oboljenja i moždanog udara. Jedan od razloga je taj što snižavaju nivo LDL holesterola, a sada imamo još jedan razlog jer poboljšavaju kvalitet čestica LDL – izjavio je dr Emilio Ros, autor studije i direktor Lipid Clinic at the Endocrinology and Nutrition Service u Hospital Clínic u Barceloni. Čestice LDL ili lošeg holesterola, kako objašnjava dr Ros, dolaze u različitim veličinama. Istraživanja su pokazala da su male, guste čestice LDL češće povezane s aterosklerozom, plakom ili masnim naslagama koje se nakupljaju u arterijama.
Da li orasi doprinose zdravom starenju?
U velikoj dvogodišnjoj podstudiji koja je proučava uticaj oraha i zdravo starenje, ispitivalo se da li orasi doprinose zdravom starenju. Istraživači su procenili da li redovna konzumacija oraha, bez obzira na ishranu osobe ili gde živi, ima blagotvorne efekte na lipoproteine. Ovo istraživanje obuhvatilo je 708 učesnika, starosne dobi od 63 do 79 godina (68 odsto žena) koji su bili zdravi, samostalno su živeli, sa prebivalištem u Barseloni (Španija) i Loma Linda (Kalifornija, SAD).
Učesnici su nasumično podeljeni u dve grupe- aktivna intervencija i kontrola. Oni koji su dodeljeni interventnoj grupi dodali su oko pola šolje oraha u svoju uobičajenu dnevnu ishranu, dok su se učesnici kontrolne grupe uzdržavali od oraha u ishrani. Posle dve godine, testiran je nivo holesterola svih učesnika, a koncentracija i veličina lipoproteina analizirani su spektroskopijom nuklearne magnetne rezonance. Ovaj napredni test omogućava lekarima da preciznije identifikuju osobine lipoproteina za koje je poznato da se odnose na rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Ključni nalazi studije
Dvogodišnja studija je imala stopu zadržavanja od 90 odsto (632 učesnika je završilo studiju). Kompletne analize lipoproteina bile su dostupne za njih 628. Među ključnim nalazima svih učesnika studije su:
– Nakon 2 godine, učesnici u grupi koja je jela orah imali su niži nivo LDL holesterola – u proseku za 4,3 mg/dL, a ukupni holesterol je smanjen u proseku za 8,5 mg/dL
– Svakodnevna konzumacija oraha smanjila je broj ukupnih LDL čestica za 4,3 odsto, a malih LDL čestica za 6,1 procenat. Ove promene koncentracije i sastava LDL čestica povezane su sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
– Lipoprotein srednje gustine (IDL) takođe se smanjio. Poznato je da je IDL holesterol prekursor LDL i odnosi se na gustinu lipoproteina male i vrlo niske gustine. U poslednjoj deceniji, IDL holesterol se pojavio kao relevantan lipidni faktor kardiovaskularnog rizika, nezavisan od LDL holesterola.
– Promene LDL holesterola u grupi koja je jela orah razlikovale su se prema polu – kod muškaraca je LDL holesterol pao za 7,9 procenata, a kod žena za 2,6 odsto.
Za ljude sa visokim nivoom lošeg holesterola- još bolji rezultati
– Iako ovo nije ogromno smanjenje LDL holesterola, važno je napomenuti da su na početku studije svi naši učesnici bili prilično zdravi, bez ozbiljnih bolesti. Međutim, kako se očekivalo kod starije populacije, blizu 50 odsto ispitanika se lečilo i od visokog krvnog pritiska i od hiperholesterolemije. Delimično zahvaljujući lečenju statinima, u 32 procenata, prosečni nivo holesterola svih ljudi u našoj studiji bio je normalan – naveo je dr Ros i naglasio da bi „za pojedince sa visokim nivoom holesterola u krvi, smanjenje LDL holesterola nakon ishrane obogaćene orašastim plodovima moglo da bude mnogo veće.“
Šaka oraha čuva kardiovaskularno zdravlje
– Svakodnevno konzumiranje šake oraha jednostavan je način za održavanje kardiovaskularnog zdravlja. Mnogi ljudi su zabrinuti zbog neželjenog povećanja telesne težine kada u svoju ishranu uključe orahe. Naša studija je otkrila da zdrave masti u orasima nisu uzrokovale da se učesnici ugoje – istakao je dr Ros.
Prema Američkom udruženju za srce, orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama, istim zdravim mastima za srce koje se nalaze u masnoj ribi. Veličina obroka je mala šaka ili 35 g celih oraha ili 2 kašike putera od oraha.