Orah, badem, pistaći, kikiriki bez dodataka soli ili šećera, i u umerenim količinama, najbolja su užina za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2, ali i za sve one koji nastoje da se zdravo hrane i kako bi imali dovoljno energije. Ovi orašasti plodovi dobri su za dijabetičare zato što sadrže malo ugljenih hidrata i mnoštvo proteina, vlakana i zdravih masti. Ove zdrave grickalice mogu sprečiti kardiovaskularne bolesti, držati pod kontrolom nivo šećera u krvi, i čak pomoći, ukoliko želite da smršate. Mogu se koristiti kao zdrav međuobrok, ali i dodatak jelima, kao što su, na primer, salate.
Zdrave masti štite srce
Zdrave masnoće u orašastim plodovima štite srce osoba s dijabetesom tipa 2. Mononezasićene i polinezasićene masti u orašastim plodovima mogu sniziti nivo LDL ili „lošeg“ holesterola i istovremeno, podići nivo „dobrog“ ili HDL holesterola, koji, kako navode stručnjaci, sprečava nakupljanje štetnog plaka u arterijama. Štaviše, orašasti plodovi pomažu pri regulaciji šećera u krvi, što ih čini boljim izborom užine od nezdravih grickalica. Smatra se da bademi usporavaju nagli rast šećera u krvi kada se jedu i sa hranom bogatom ugljenim hidratima, tvrdi jedna studija. Druga studija došla je do zaključka da su orašasti plodovi, zahvaljujući proteinima, vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima koje sadrže, pozitivno uticali na kvalitet ishrane dijabetičara.
Orah suzbija osećaj gladi
Istraživanje iz 2017. objavljeno u časopisu Diabetes, Obesity, & Metabolism tvrdi da orasi pružaju osećaj sitosti i tako sprečavaju napade gladi i prejedanja. Druga studija je zaključila da žene koje koriste orahe u ishrani, imaju manje šanse da se razbole od dijabetesa tipa 2. Vlakna, proteini i dobre masti umnogome pomažu da se suzbije osećaj gladi. Orasi su bogat izvor alfa-lipoinske kiseline i mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa, koji su česti kod dijabetičara.
Badem bogat magnezijumom, koji nedostaje dijabetičarima
Bademi pomažu u kontroli nivoa glukoze i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti za ljude sa dijabetesom tipa 2. Dobar su izvor vlakana koja pomažu osećaj sitosti, održavaju stabilnim nivo šećer u krvi, a korisni su i za varenje, tvrde stručnjaci. Badem je bogat magnezijumom, a mnogim ljudima sa dijabetesom nedostaje baš ovaj mineral. Povećavan unos magnezijuma može doprineti zdravlju kostiju, ovaj mineral reguliše i krvni pritisak, nivo glukoze u krvi
Pistaći, ali neslani
Vlakna, proteini i dobre masti u pistaćima pomažu osećaj sitosti i udaljuju vas od ugljenih hidrata. Jedna studija je pokazala da su nivoi šećera bili dobri kod dijabetičara koji su konzumirali pistaći. Savet je da se jedu neslani, samostalno ili kao dodatak jelima, kao što su salate i riba.
Kikiriki je bogat vlaknima i proteinima
Kikiriki bez dodatka je izuzetno dobar međuobrok za dijabetičare, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i proteina. Ima nisko glikemijsko opterećenje i može pomoći pri kontroli šećera u krvi. Smatra se da je kikiriki, osim ako nemate alergije, dobar za rad srca, a dovodi se u vezu sa nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.