Naslovna / Ishrana

Dijabetes i ishrana: Ove 4 vrste namirnica obavezno treba izbegavati

Priredio/la: D. T.|19:00 - 11. 10. 2024.

U ovakvim uslovima ćelije nisu u mogućnosti da dobijaju dovoljne količine glukoze i proizvode energiju

dijabetes Nalazi ove studije su još jedno istraživanje koje visokoprerađene namirnice dovodi u vezu sa razvojem dijabetesa Foto: Shutterstock

Dijabetes tipa 2 (diabetes mellitus) najzastupljeniji je oblik šećerne bolesti i doživotno obljenje. Gojaznost, nepravilna ishrana i slaba fizička aktivnost, neki su od najjačih faktora rizika za razvoj dijabetesa. Velike količine loših masnoća i šećera utiču na razvoj bolesti, potvrđuje novo istraživanje i izdvaja 4 namirnice koje mogu u velikoj meri da doprinesu razvoju bolesti.

Kako dolazi do dijabetesa?

Visokoprocesuirane industrijske namirnice kao što su slane grickalice sa puno aditiva i veštačkih aroma, prerađeno meso (viršle, kobasice, paštete, parizeri), gotova jela (industrijski upakovana) i pića zaslađena šećerom ili veštačkim zaslađivačima, neki su od najvećih okidača za razvoj dijabetesa tipa 2, navodi studija objavljena u časopisu The Lancet Regional Health – Europe.

Dijabetes tipa 2 posledica je male ili nedovoljne količine insulina koje luči pankreas. U ovakvim uslovima ćelije nisu u mogućnosti da dobijaju dovoljne količine glukoze i proizvode energiju.

Nisu sve namirnice u istoj meri opterećene zdravstvenim rizicima

Koautor studije endokrinolog prof. dr Rachel Batterham sa University College London navodi da bi bilo dobro da izbegavamo visokoprerađene namirnice, ali i dodaje da nisu sve namirnice iz ove kategorije u istoj meri opterećene zdravstvenim rizicima.

Istraživanje je analizirano potrošnju visokoprerađenih industrijskih namirnica iz osam evropskih zemalja i obuhvatilo je 312.000 osoba. Ispitanici su praćeni u proseku oko 11 godina, a u ovom vremenskom roku skoro 15.000 njih dobilo je dijabetes tipa 2.

9 grupa namirnica

Istraživači su podelili industrijske namirnice u 9 grupa:

  • Hleb, keks, žitarice koje se često konzumiraju za doručak
  • Sosovi, namazi i začini
  • Slatkiši i deserti
  • Slane grickalice
  • Grickalice na bazi biljaka, orašastog voća, semenki, pirinča
  • Proizvodi životinjskog porekla
  • Gotova upakovana jela koja se kupuju u prodavnicama i samo podgreju pre konzumiranja
  • Pića sa dodatkom šećera i veštačkih aroma i šećera
  • Alkoholna pića

Industrijske namirnice su činile skoro jednu četvrtinu ishrane osoba koje su učestvovale u istraživanju, s tim da su zaslađeni napici činili skoro 40 odsto industrijskih namirnica, ili 9 odsto celokupne ishrane. Još jednom je potvrđeno da velike količine industrijskih namirnica oštećuju ćelije, podstiču razvoj hronične upale i stvaraju preduslove za pojavu kardiovaskularnih bolesti, oboljenja jetre, dijabetesa i nekih oblika karcinoma.

Namirnice povezane sa manjom incidencom dijabetesa

S druge strane, autori studije navode da su hleb, keks i žitarice bez dodatka šećera, slatkiši i deserti u umerenim količinama, grickalice od orašastog voća, povezane sa manjom incidencom dijabetesa.

– Hleb i žitarice osnovne su ishrane mnogih osoba, na osnovu ovih rezultata, mislim da bi trebalo da ih jasno razlikujemo do industrijskih slanih grickalica ili slatkih pića – smatra Batterham.

Potrebna su dalja istraživanja

Nalazi ove studije su još jedno istraživanje koje visokoprerađene namirnice dovodi u vezu sa razvojem dijabetesa, hroničnih bolesti kao što su gojaznost, kardiometabolički poremećaji i neke vrste raka, navodi Marc Gunter, autor studije i profesor sa Imperial College London.

– Ova studija ne može da utvrdi uzročne veze, ali napominje da se dijabetes može da izbegne manjim količinama industrijskih namirnica i ishranom čiji će ključni deo činiti neprerađene i celovite namirnice – kaže Gunter i dodaje da su potrebna dalja istraživanja, koja bi mogla da preciziraju mehanizam i put od industrijskih namirnica do dijabetesa.

U međuvremenu još jedna studija koju je objavio Harvard naglašava da su zaslađena pića i prerađevine od mesa u većoj meri krivci za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostalih procesuiranih namirnica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo