Muskatna tikva pomaže u sprečavanju razvoja nekih hroničnih bolesti

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Muskatna bundeva pomaže u sprečavanju hroničnih bolesti tako što smanjuje oksidativni stres i upale zahvaljujući visokom sadržaju beta-karotena i vitamina C

Muskatna ili mirišljava tikva je zakrivljeno, kremasto voće jarko narandžastog "mesa" koje je još slađe kada se peče ili kuva. Takođe sadrži mnogo hranljivih materija koje se bore protiv nekih bolesti i podstiču dobro zdravlje.

Koje zdravstvene koristi ima muskatna tikva?

Bundeve ili tikve prirodno ne sadrže holesterol i gluten. Pored toga, imaju malo masti i ugljenih hidrata, što ih svrstava hranom sa niskim glikemijskim indeksom. Muskatna bundeva bogata je hranljivim materijama, antioksidantima i vlaknima koji zajedno pružaju mnoštvo zdravstvenih koristi.

Bundeva nudi brojne zdravstvene prednosti, uključujući:

  • poboljšano zdravlje srca zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kalijuma i antioksidanata,
  • jača imunitet i zdravlje očiju zbog bogatstva vitaminima A (beta-karoten) i C
  • bolje varenje i kontrolu telesne težine zbog sadržaja vlakana i vode
  • smanjen rizik od raka, jer antioksidansi štite ćelije od oštećenja
  • doprinosi zdravoj koži
  • poboljšava gustinu kostiju
  • stabilizuje nivo šećera u krvi.

Protiv kojih horničnih bolesti se preporučuje muskatna bundeva?

Muskatna bundeva pomaže u sprečavanju hroničnih bolesti tako što smanjuje oksidativni stres i upale zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, posebno beta-karotena (pretka vitamina A) i vitamina C. Dijetetska vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi, snižavaju holesterol, podržavaju zdravlje creva i promovišu zdravu težinu, dok kalijum podržava zdravlje srca. Zajedno, ovi hranljivi sastojci doprinose smanjenju rizika od stanja poput kardiovaskularnih bolesti, određenih vrsta raka, dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti.

Takođe, muskatna tikva sadrži dosta vitamina A, C i E, koji obezbeđuju antioksidativna svojstva. Antioksidansi štite naše telo od slobodnih radikala – nestabilnih molekula koji menjaju ili oštećuju ćelije. Kada slobodnih radikala ima više od antioksidanata, javlja se oksidativni stres. Studije pokazuju da oksidativni stres povećava rizik od hroničnih bolesti. Ali, konzumiranje više muskatne tikve može da pomogne u smanjenju rizika od:

  • Autoimunih bolesti
  • Karcinoma
  • Kardiovaskularnih (srčanih) bolesti
  • Dijabetesa
  • Parkinsonove bolesti
  • Alchajmerove bolesti
  • drugih neurodegenerativnih bolesti.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>