Naslovna / Zdravlje

Urasli nokat može biti uzrok ozbiljne infekcije i komplikacija: Koje osobe su u posebnom riziku

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 27. 12. 2023.

Neadekvatno saniranje ovog problema može da dovede ne samo do gubitka nokta već i daljih komplikacija, među kojima su dijabetesno stopalo i prenošenje virusa hepatitisa B i C

Urasli nokat Nije samo neudobna obuća uzrok za urastanje nokta Foto: Shutterstock

Urasli nokat je često stanje do koga dolazi kada nokat uraste u kožu i meso, koji okružuju sam nokat. Dolazi do bola, crvenila i otoka, a ponekad i do infekcije područja na prstu oko nokta.

Urasli nokat: Koji su mogući uzroci

Do urastanja nokta najčešće dolazi na nožnim palčevima iako urasli nokat na prstima ruku nisu neuobičajeni. Najčešći razlozi su nošenje neadekvatne (tesne) obuće i neprilagođene obliku stopala, kao i nepravilno – nestručno sečenje ili obrada nokta. Međutim, postoje još neki faktori:

  • pad imuniteta
  • genetska predisponiranost
  • povrede prstiju ili noktiju (slučajne ili u aktivnostima)
  • oblik noktiju (prirodno zaobljeniji, oštriji ili lomljiviji).

Moguće posledice kada nam uraste nokat i u čemu najčešće grešimo

Uz bol, crvenilo, otok, a u slučaju upale i infekcije pojavu gnojnih kolekcija iskusili su mnogi od nas. Ukoliko sa saniranjem upalnog procesa ne počnemo na vreme, infekcija može da ode dublje, odnosno da se proširi i na sam nokat.

Neophodno je javiti se lekaru koji će proceniti da li je potrebna intervencija hirurga. Neadekvatno rešavanje ovog problema može da intenzivita i upalu i simptome infekcije. Često se saniranjem posledica bave nedovoljno edukovani kozmetičari ili pedikiri. Medicinski pedikir jeste jedna od metoda koja može da pomogne, ali isključivo ako ga obavlja sertifikovano i dovoljno obučeno osoblje. Neadekvatno saniranje može da dovede do gubitka nokta i daljih komplikacija, među kojima je i prenošenje virusa hepatitisa B i C.

Simptomi koji govore da imamo urasli nokat

Urasli nokat najčešće se javlja na nožnim palčevima sa jedne, a ređe sa obe strane nokta. Simptomi ovog stanja su:

  • bol i osetljivost sa jedne ili sa obe strane nokta
  • bol u regiji tkiva oko nokta
  • crvenilo tkiva oko nokta
  • beličast ili žut sadržaj u upaljenom delu tkiva
  • otok, bolan na dodir
  • infekcija tkiva oko noktiju na stopalima.

Urasli nokat: Zašto jedna grupa pacijenata mora da bude u posebnom oprezu

Ukoliko ste skloni urastanju noktiju a bolujete od dijabetesa, ateroskleroze ili neke druge bolesti koja podrazumeva i probleme sa cirkulacijom ili nedovoljan dotok krvi u noge, potreban je veći oprez i češće kontrole kod lekara, posebno ako se neki od simptoma jave kombinovano.

Konsultacija stručnog lica je neophodna kako bi se ublažili simptomi, ali i izbegle komplikacije koje mogu biti posebno ugrožavajuće za osobe koje boluju od dijabetesa. Svaka rana na stopalima kod njih može da rezultira dijabetesnim stopalom sa još većim komplikacijama.

Postoji li prevencija

Metode kojima možemo da sprečimo urastanje noktiju svode se najpe na redovne higijenske navike i dicsiplinu. Nokte i stopala bi trebalo pregledati svake večeri nakon tuširanja. Redovna higijena, skraćivanje noktiju i njihova nega turpijanjem se podrazumevaju. Ukoliko su vam nokti netipične građe (oblika), neka za to bude zadužen iskusan pedikir. Odaberite udobnu, dovoljno prostranu obuću i izbegavajte cipele previše špicastog oblika pri vrhu prstiju. Neka obuća bude prilagođena anatomskom obliku vašeg stopala. Nokti ne treba da budu ni previše dugi, ni prekratki.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo