Zdravlje

Ambrozija smeta i osobama koje nikad ranije nisu imale alergiju: Kako da se zaštitimo?

Priredio/la: D. T.

Naš imuni sistem normalno brani organizam od uljeza kao što su virusi i bakterije i na taj način sprečava bolest. Kod osoba sa alergijom imuni sistem pravi grešku

Ambrozija je korov i jedan od najjačih alergenih polena, cveta ovih dana i izaziva neprijatne reakcije najčešće u vidu kijavice, kašlja, grebanja u grlu, svraba i suzenja očiju. Lekari kažu da sve više osoba pokazuje simptome alergije na ambroziju, pa i kod onih osoba koje nikada u životu nisu imale slične zdravstvene probleme. Ambrozija najčešće počinje da cveta početkom jula, polen je najintenzivniji do hladnih jesenjih dana. Polen ambrozije može da se zadrži u vazduhu do 100 dana.

Polen može da dospe u udaljena područja

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia) pripada rodu invazivnih korova, reč je o cvetnoj biljci koja ima više od 40 vrsta. Nalazi se na različitim staništima – putevima, poljima, napuštenim područjima. Proizvodi velike količine laganog polena koji putem vetra može da dospe u udaljenja područja. Pojedine studije navode da na rasprostranjenost ambrozije i težinu alergijskih reakcija koje ona izaziva utiču i klimatske promene, način korišćenja zemljišta.

Ko je u povećanom riziku od alergije na ambroziju?

Simptomi alergije na ambroziju variraju od blagih do ozbiljnih i zavise od lične osetljivosti i koncentracije polena. Neprijatni simptomi nekada mogu da budu dodatno isprovocirani duvanskim dimom, zagađenjem vazduha, jakim mirisima. Veruje se da povećan rizik od alergije na ambroziju imaju osobe koje su osteljive na grinje, dlaku kućnih ljubimaca, polen drveća i trava. Simptomi alergije na ambroziju na našim prostorima najjači su krajem leta i početkom jeseni.

Imuni sistem se brani od uljeza

Lekari objašnjavaju da naš imuni sistem normalno brani organizam od uljeza kao što su virusi i bakterije i na taj način sprečava bolest. Kod osoba sa alergijom imuni sistem pravi grešku i nije u mogućnosti da opazi polen ambrozije kao opasnost. U takvoj situaciji iumni sistem produkuje medijatore upale, histamine, koji se bore protiv polena, i pored toga što je u suštini polen ambrozije bezopasan.

Veza sa oralnim alergijskim sindromom

Lekari kažu da dobar deo pacijenata sa alergijom na ambroziju ispoljava i simptome oralnog alergijskog sindroma, koji se ispoljava peckanjem i svrabom, stezanjem u grlu, nekada i oticanjem usana. Do tegoba dolazi posle konzumiranja nekih vrsta svežeg voća i povrća, najčešće odmah nakon gutanja. Ova reakcija se javlja jer imuni sistem greškom identifikuje proteine u ovoj hrani kao slične polenu ambrozije.

Kako se dijagnostikuje alergija na ambroziju?

Posle uvida u anamnezu, kliničku sliku, nakon pregleda, kožnih proba i laboratorijskih analiza postavlja se dijagnoza na ambroziju. Zapaža se da u krvnoj slici alergičnih osoba dolazi do skoka eozinofila. Kožne probe, popularno alergo-testovi, mogu da ukažu na pojačanu osetljivost na različite alergene i ambroziju.

U nekim slučajevima savetuje se i eliminaciona dijeta kako bi se isključila alergije na hranu koja može da izazove slične simptome.

Kako se leči alergija na ovaj korov

Alergija na ambroziju se leči i kontroliše izbegavanjem kontakta sa alergenom, lekovima, imunoterapije, Izbor terapije zavisi od težine tegoba, propratnih bolesti pacijenta.

Prva linija zaštite je izbegavanje kontakta sa alergenom. Preporuka je da pokušamo da izbegnemo boravak napolju u vremenu najjače koncentracije alergena. Savet je da redovno peremo kosu, odeću, posteljinu, da koristimo prečišćivače vazduha. Najjače koncentracije polena ambrozije su u prepodnevnim časovima. Veš ne bi trebalo da se suši napolju, jer se zrnca polena ambrozije lepe na mokru odeću i posteljinu. Kada se osušena garderoba unese u kuću dolazi do pogoršanja simptoma.

Moguća je upotreba H1-antihistaminika, imunološke terapije,  kortikosteroida. Teži i uporniji oblici alergije mogu da se leče i sublingvalnom imunoterapijom pod nadzorom alergologa. U sublingvalnoj imunoterapiji  primenjuju se veće doze standardizovanih alergena u obliku kapi koje se stavljaju pod jezik.  U slučaju alergije na polen ova terapija počinje tokom novembra, decembra.

Može li se pobediti ambrozija?

Nekada nije moguće i pored svih nastojanja izbeći kontakt sa izvorom alergije, lekari zato savetuju da jačamo imuni sistem, balansiranom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću, dovoljnim količinama sna.

Od pomoći mogu da budu i lekovi koji se mogu nabaviti u slobodnoj prodaji bez recepta. Antihistaminici, sprejevi za nos i kapi za oči koji se koriste prema uputstvu lekara mogu da umanje simptome.

Najbolji način prevencije ambrozije jeste sistemsko suzbijanje ovog korova pre perioda cvetanja.  Stručnjaci navode da nisko košenje daje dobre rezultate kada se primeni u pravo vreme. Nakon takvog košenja ambrozija ima manju biomasu i manju količinu polena.