Naslovna / Zdravlje

Sve o neutrofilima – šta znači kada su visoki, a šta kada su niski u analizi krvi

Priredio/la: I. V. |13:00 - 05. 12. 2023.

Kada ljudski organizam napadne neki patogen neutrofili su u prvim odbrambenim redovima, a ako je broj neutrofila previsok ili prenizak, to je znak da se u organizmu dešava neki od procesa

neutrofili Postoje tri vrste belih krvnih zrnaca – granulociti, limfociti i monociti. Foto: Shutterstock

Neutrofili su vrsta belih krvnih zrnaca (leukocita) koji deluju kao prva linija odbrane imunološkog sistema čoveka. Ova krvna zrnca pomažu našem imunološkom sistemu da se bori protiv infekcija i leče sve povrede i najčešći su tip belih krvnih zrnaca u telu. Apsolutni broj neutrofila u analizi krvne slike identifikuje da li naše telo ima dovoljno neutrofila ili je reč o nivou iznad zdravog opsega.

Koju funkciju imaju neutrofili?

Postoje tri vrste belih krvnih zrnaca – granulociti, limfociti i monociti. Neutrofili su podskup granulocita, zajedno sa ćelijama eozinofila i bazofila. Zajedno, sva ova bela krvna zrnca štite naše telo od infekcija i povreda. Zamislite svoj imunološki sistem kao general vojske vašeg tela koji radi na sprečavanju ulaska bakterija i virusa. Kako bi lakše pojasnili funkciju neutrofila u našem telu stručnjaci često koriste ovakav deskriptivni opis – kada naša bela krvna zrnca prođu osnovnu „obuku“ u  koštanoj srži, naš imuni sistem šalje svoje „trupe“ zrelih ćelija (neutrofili, eozinofili i bazofili) da putuju kroz sistem cirkulacije i tkiva kako bi se pripremili za „osvajače“ koji izazivaju bolest, infekcije i bolesti. U slučaju napada na naš imuni sistem, neutrofili prvi počinju da na s „brane“. Neutrofili hvataju i uništavaju invazivne bakterije ili mikroorganizme postavljajući im zamke posle čega ih progutaju. Kada se to dešava telo reaguje na tu „bitku“ unutar njega tako što se javlja crvenilo i otok (upala), dok neutrofili započinju proces obnove tkiva i zarastanja rana.

Gde se formiraju neutrofili?

Neutrofili se formiraju u koštanoj srži i putuju kroz telo putem krvi, kroz tkiva i limfne čvorove. Neutrofili su jasne boje. Kada zdravstveni radnik pregleda ćelije pod mikroskopom, njihova boja se menja i zbog toga su vidljivi. Neutrofili imaju sferni oblik kada su u mirovanju, ali menjaju oblik kada počinju da se bore protiv infekcije. Bela krvna zrnca čine 1 odsto ćelija u našem telu. Neutrofili su najčešći tip belih krvnih zrnaca i čine od 50 do 80 procenata svih belih krvnih zrnaca u našem telu.

Koja su uobičajena stanja koja utiču na neutrofile?

Broj neutrofila u telu treba da ostane u određenom opsegu kako bi naše telo normalno funkcionisalo. Ako je broj neutrofila previsok ili prenizak, to je znak da se u organizmu dešava neki proces, a najčešće:

Neutropenija: Neutropenija je stanje u kojem je broj neutrofila prenizak, što uzrokuje oticanje i ponovljene infekcije. Uzroci neutropenije uključuju lečenje raka, autoimunu bolest ili infekciju.
Neutrofilija: Neutrofilija, takođe poznata kao neutrofilna leukocitoza, nastaje kada je broj neutrofila previsok, što je često rezultat bakterijske infekcije. Za borbu protiv infekcije, nezreli neutrofili prerano napuštaju koštanu srž i ulaze u krvotok.

Koji su uobičajeni simptomi poremećenog nivoa neutrofila?

Simptomi koji pokazuju da je nivo neutrofila previsok ili prenizak su:

  • Temperatura
  • Infekcije koje su iznova i iznova ponavljaju
  • Stvaranje rana
  • Otok.

Šta uzrokuje visok a šta nizak broj neutrofila?

U mnogim slučajevima, normalno je da telo proizvodi više neutrofila koji će nam pomoći da se izlečimo, posebno u slučaju preloma kostiju ili teške opekotine. Kada se broj neutrofila ne smanji na normalne nivoe nakon oporavka, to može da predstavlja zdravstveni rizik. Broj neutrofila u našem telu može da se poveća zbog:

  • Infekcije
  • Upale
  • Povrede
  • Određene vrste leukemije
  • Reakcije na određene lekove.

Neutropenija je rezultat procesa kada naše telo uništava neutrofile pre nego što koštana srž može da stvori više novih. Uzroci niskog broja neutrofila su:

  • Infekcije (hepatitis, tuberkuloza, sepsa, lajmska bolest)
  • Hemoterapija
  • Poremećaj koštane srži (leukemija)
  • Nedostatak vitamina (vitamin B12, folna kiselina, bakar).
  • Autoimune bolesti (Kronova bolest, lupus, reumatoidni artritis).

Koje su normalne vrednosti neutrofila?

Apsolutni broj neutrofila identifikuje koliko je neutrofila u uzorku naše krvi. Normalni opseg neutrofila kod zdrave odrasle osobe je između 2.500 i 7.000 neutrofila po mikrolitru krvi. Svaki broj iznad 7.000 ili ispod 2.500 dovodi nas u opasnost od stanja neutrofila.

Testovi koji proveravaju zdravlje naših neutrofila su:

Kompletna krvna slika : Test kompletne krvne slike ispituje ćelije u uzorku krvi koji odražava koliko ćelija ima u našem telu. Kompletna krvna slika pomaže u dijagnostikovanju zdravstvenih stanja i može da bude merilo za procenu našeg kompletnog zdravlja.
Apsolutni broj neutrofila (ANC): ANC određuje koliko je neutrofilnih ćelija u uzorku naše krvi.
Biopsija koštane srži: Biopsija koštane srži potvrđuje koliko ćelija ima naše telo, zajedno sa identifikacijom gde se razvijaju. Zdravstveni radnik uklanja i ispituje mali uzorak naše koštane srži. Proizvodnja ćelija počinje u našoj koštanoj srži, tako da biopsija određuje da li telo proizvodi zdravu količinu ćelija ili postoje određena stanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo