Naslovna / Zdravlje

Ako nemate slepo crevo, trebaju vam probiotici. Evo zašto

Priredio/la: V. Marić Brajković
4:00 - 17. 09. 2020.

Ukoliko vam je odstarnjeno slepo crevo, s vremena na vreme bi trebalo da pijete probiotike, jer ovaj „nekorisni“ organ ipak ima svoju funkciju

Slepo crevo ima svoju ulogu u imunološkom sistemu iako ga mnogi smatraju nebitnim, jer je tokom razvoja zakržljalo. Međutim, zbog njegove cevaste strukture, predstavlja odličan teren za razmožavanje bakterija koje normalno nastanjuju crevnu floru, što može da ima ključnu odbrambenu ulogu kod nekih crevnih infekcija, kao svojevrstan rezervoar „dobrih“ bakterija.

Odstranjivanje i poremećaj crevne flore

Akutna upala slepog creva, koja je praćena bolom, povišenom telesnom temperaturom i otežanim kretanjem, po pravilu se rešava odstranjivanjem ovog organa – apendektomijom.

Posle toga pacijent može da ima određene tegobe kao posledicu poremećene crevne flore, tako da upotreba probiotika može da bude od koristi u ovakvim stanjima. Apendektomija ne podrazumeva neophodnost uzimanja ovih supstanci redovno i trajno.

Slepo crevo (apendiks vermicularis) je crevuljak dužine oko osam centimetara i debljine oko sedam milimetara. U slepom crevu se „proizvode“ dobre bakterije i zasad je to jedina njegova poznata uloga. Kada se poremeti ravnoteža bakterija u slepom crevu, može da dođe do infekcije i pojave sluzi koja može da začepi spoj sa debelim crevom.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nikolić Slovenka
12:47, 16. 12. 2020.
Odgovori

Jako poučno!Bravo!

Nikolić Slovenka
12:53, 16. 12. 2020.
Odgovori

Dostupno svim
. . T
. ..Treba znati i iskoristiti mogućnosti koje svako može da ima u vezi unošenja namirnica u organizmu kaje su dostupne svima kao što je bundeve i šargarepa!. . . . . . r vo!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo