Naslovna / Ishrana

Kako napraviti zdraviju proju bez masnoća i koji dodaci joj neće povećati kalorije

Priredio/la: Ma.R.|13:30 - 24. 12. 2023.

Kukuruzno brašno mogu da jedu osobe alergične na gluten, a ako pravite proju bez mleka i sira bezbedna je i za osobe intolerantne na laktozu

Proja Ukoliko u proju ne dodamo mleko ili sir ne znači da neće biti ukusna, a može biti još zdravija Foto: Shuttesrtock

Proja je zdrav, omiljeni dodatak trpezi koji je moguće pripremiti i na manje tradicionalan način. Osnova ostaje kukuruzno brašno, a suština je izbeći mlečne proizvode uz dodatak još zdravijih sastojaka.

Zašto je zdravo kukuruzno brašno: Proja nije bez razloga konzumirana od davnina

Kukuruzno brašno mogu da jedu osobe koje su alergične na gluten. Spada u integralna, zbog sadržaja celog zrna. Pored toga, u njemu je velika količinu vlakana, proteina i antioksidanata. Zbog visokog sadržaja vlakana dobro se vari i utiče na probavu. Kukuruzno brašno sadrži i tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folate, vitamine A, E, B6, K. Velika količina aminokiselina i minerala gvožđa, cinka, magnezijuma, fosfor, bakra, kalijuma, selena i mangana.

U ovom brašnu se nalazi i dosta betа-kаrotena koji jača imunski sistem i blagotvorno utiče na proizvodnju crvenih krvnih zrnаcа.

Proja može da bude još zdravija sa različitim dodacima

Ukoliko u osnovne sastojke (kukuruzno brašno, ulje, prašak za pecivo, so) dodate kiselu vodu kao zamenu za mleko i mlečne proizvode, proja neće ništa izgubiti ni od ukusa ni od zdravstvenih koristi. Naprotiv – različiti dodaci mogu da obogate nutritivni sastav a da ne utiču negativno na kalorijsku vrednost i masnoće, koje imaju mleko, sir i maslac.

Praziluk

Praziluk ima malu količinu kalorija, a dosta minerala i vitamina. Obiluje karotenoidima provitamina A i odličan je izvor vitamina K1 neophodog za zgrušavanje krvi i kardiovaskularno zdravlje. Sadrži mangan, bakar, vitamina B6, folate i gvožđe. Takođe, praziluk je riznica antioksidanata. Zanimljivo je da sadrži kaempferol, biljni polifenolni antioksidans, za koji studije pokazuju potencijale u lečenju malignih bolesti. Odličan je izvor alicina, koji ima antimikrobna svojstva i utiče na nivo holesterola.

Susam

Susam je dobar izvor vlakana, što je najvažnije za funkcionisanje i zdravlje digestivnog i probavnog trakta. Takože, vlakna smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Seme susama utiče na povišeni nivo triglicerida i „lošeg“, LDL holesterola zbog sadržaja dobrih masnih kiselina. Sadrži magnezijum i veliku količinu antioksidanata, što je značajno za prevenciju ateroskleroze. Najviše kalcijuma nalazi se u ljusci, a tu su i oksalati i fitati. Susam sadrži proteine i malu količinu ugljenih hidrata, a istraživanja kažu da semenke susama i njihovo ulje imaju antizapaljenska svojstva. U semenu susama nalaze se i gvožđe, bakar i vitamin B6.

Laneno seme

Laneno seme je bogato magnezijumom, manganom, fosforom, bakarom i tiaminom. Jedna od njegovih najvećih prednosti je sadržaj omega-3 masnih kiselina, pre svega alfa-linoleinske ili ALA kiseline. Dokazano je studijama da poboljšava cirkulaciju i ima antizapaljenska svojstva. Takođe, jača kosti, umanjuje rizik od preloma, a dobro je i za prevenciju dijabetesa tipa 2. Sadrži i mangan, koji potpomaže proizvodnju kolagena.

Semenke suncokreta

Semenke suncokreta su bogate proteinima. Ssadrže veliku količinu minerala, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, natrijuma, kalijuma i gvožđa. Obiluju vitamimima, posebno A, E i B grupe. I njihova velika prednost su dobre masne kiseline, višestruko nezasićene (linolna). Smanjuju upalne procese, pomažu jačanju imuniteta, sprečavaju rizik od hroničnih bolesti. Sadržaj cinka i selena podržava snagu imuniteta, što doprinosi borbi protiv infekcija.

Semenke bundeve

Semenke bundeve preporučuju se obolelima od dijabetesa tipa 2, a spadaju u namirnice sa odličnim nutritivnim karakteristikama. Štite srce i kardiovaskularni sistem, sprečavaju i smanjuju upalne procese. Poboljšavaju prodnost i potenciju kod muškaraca. U sirovom semenu ima dosta magnezijuma, mangana, gvožđa, cinka i bakra. Magnezijum je takođe važan za proizvodnju kolagena, kostiju i lepšu i elastičniju kožu. Gvožđe i bakar su važni i za krvnu sliku i za imunitet, kao i cink. Semenke bundeve su riznica vitamina E i antioksidanata, kao i dobrih masnoća.

Njihova mana je visoka kalorijska vrednost.

Koje grupe ljudi ne bi trebalo da konzumiraju kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno sadrži veliku količinu ugljenih hidrata, a neki sastojci mogu da blokiraju apsorpciju važnih nutrijenata. Zato je veoma značajno da ono ne bude baza ishrane već da se kombinuje sa drugim vrstama brašna. Oprez je neophodan i zbog nesvarljivih vlakana, pa se zato ne preporučuje u velikim količinama osobama koje imaju osetljiva creva ili pate od zapaljenskih bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo