Naslovna / Prirodna medicina

Kamen u bubregu nekada je moguće izbaciti i uz pomoć 6 prirodnih lekova

Priredio/la: I. V. |11:30 - 04. 11. 2023.

Uzroci pojave kamena u bubregu mogu da budu različiti i najčešće se formiraju usled nedostatka tečnosti u telu, viška određenih minerala ili genetske predispozicije

kamen u bubregu Kamen u bubregu može da izađe iz tela samo putem urina Foto: Shutterstock

Kamen u bubregu, posebno njegovo pomeranje i prolazak kroz kanale, može da bude vrlo bolno i neprijatno iskustvo. Nažalost, formiranje kamena u bubregu je izuzetno čest zdravstveni problem, jer, prema globalnoj statistici jedna od 10 odraslih osoba imaće ove tegobe. Međutim, iako ovo stanje izgleda ozbiljno i bolno, kamen u bubregu obično može bezbedno da se ukloni u kućnim uslovima.

Koji simptomi prate kamen u bubregu

Uzroci pojave kamena u bubregu mogu da budu različiti, ali se najčešće formiraju usled nedostatka tečnosti u telu, viška određenih minerala ili genetske predispozicije. Simptomi, kao što su mučnina i povraćanje, temperatura i krv u urinu su znakovi kamena u bubregu, a prtae ih i ostali, kao što su – jak bol u leđima i boku, zajedno sa isijavajućim bolom od donjeg abdomena do prepona. Važno je napomenuti da ako čovek ima temperaturu, groznicu ili krv u urinu, trebalo bi odmah da potraži medicinsku pomoć jer to može da bude indikacija infekcije bubrega.

Životne navike pomažu da se kamen u bubregu pomeri i pokrene

Kamen u bubregu može da izađe iz tela samo putem urina. Kamenje manje od 5 mm obično može lako da prođe, ali veći kamenci generalno zahtevaju medicinsku intervenciju. U zavisnosti od veličine i lokacije kamena u bubregu, varira i vreme koje će biti potrebno da prođe.

Prolazak kamena kroz mokraćne kanale može da bude bolan proces, ali postoji nekoliko stvari koje mogu da se urade kako bi se ublažio bol i nelagodnost i brže izbacilo kamenje. Osim prirodnih lekova i neke životne navike mogu da pomognu da se ukloni kamen u bubregu:

Lagano kretanje kao što je šetnja ili lagana vežba može da pomogne da se kamen pomeri i olakša prolazak kroz mokraćne kanale
Toplota. Primena toplote na donji deo leđa pomaže da se opuste mišići u toj oblasti, što može da olakša prolazak kamena. Jastuk za grejanje, boca sa toplom vodom ili topla kupka mogu da budu efikasni.
Unos dosta vode. Kamenje u bubregu mora da bude isprano iz tela, pa se preporučuje da se pije dosta vode kako bi se kamenčići kretali. Dosta vode je jedan od najefikasnijih lekova za kamen u bubregu jer dovodi do povećanja izlučivanja urina i pomaže da se ispiraju manji kamenaci iz bubrega. Lekari podsećaju da je hidratacija ključna i za prolaz i za prevenciju kamena u bubregu! Takođe preporučuju da se konzumiranje kafe, alkohola, čaja i gaziranih napitaka svede na minimum dok kamen prolazi kroz bubreg i kanale jer mogu da izazovu dehidraciju i pogoršaju bol.
Način ishrane. Trebalo bi se pridržavati određene dijete jer neke namirnice mogu da pomognu da se smanji rizik od razvoja kamena u bubregu, kao što je ishrana bogata voćem i povrćem. Takođe, treba ograničiti unos hrane bogate oksalatima i solju. Celer, prokelj, krastavac, lubenica i špargle odlična su hrana koja pomaže da se izbaci kamen iz bubrega.

Prirodni, kućni lekovi za razbijanje kamena u bubregu

Osim navika, za kamen u bubregu mogu da se primene i neki prirodni, kućni lekovi. Ali, treba imati na umu da ovi prirodni lekovi za uklanjanje kamena u bubregu mogu da pomognu samo kod manjih kamenaca. Takođe, ne mogu svi kamenčići u bubregu da prođu bez medicinskog lečenja. Ako je kamen prevelik, uzrokuje previše bola ili blokira protok urina, preporučuju se drugi tretmani. Od prirodnih lekova, koji ili rastvaraju kamen u bubregu ili ga eliminišu. najčešće se koriste:

Sirovo jabukovo sirće: Pomešajte ga sa malo vode kako bi bilo ukusnije. Sirovo jabukovo sirće pomaže u razbijanju kamena i može da pomogne kako bi se u budućnosti kamen ponovo stvorio u bubregu.

Zeleni čaj: Zeleni čaj može da se koristiti za lečenje kamena u bubregu jer pomaže u smanjenju taloženja kalcijuma u ​​bubrezima. Takođe može da smanji izlučivanje oksalata u urinu. Povećan  unos tečnosti svakako može da pomogne u formiranju čistog urina.

Malina: Plod maline može da pomogne u prevenciji i izbacivanju kamena u bubregu. Može da smanji nivo kalcijuma i fosfora u urinu i pomogne u izbacivanju kamenja iz urinarnog trakta. Takođe može da smanji rast kamena.

Nar: Nar je bogat izvor aktivnih fitokemikalija koje pokazuju svojstva relaksacije mišića, što dovodi do uklanjanja kamena iz bubrega. Konzumiranje svežeg soka od nara može da pomogne u lečenju kamena u bubregu.

Peršun: Peršun je opštepoznata biljka koja se široko koristi u kuhinji i ima mnogo lekovitih efekata. Takođe, može da pomogne protiv poremećaja funkcije bubrega.

Lovorov list: Lovorov list uobičajen je začin u svetskim kuhinjama, ali ova biljka poseduje i  lekovita svojstva. Od lovorovog lišća može da se napravi čaj za kamen u bubregu. Skuvajte nekoliko listova zajedno sa malo kardamoma u vodi. Vodu treba kuvati dok ne ostane trećina od početne količine. Čaj se procedi i pije. Ispijanje ovog čaja može da pomogne u ublažavanju i sprečavanju stvaranja kamena u bubregu.

Iako studije pokazuju prednosti pomenutih biljaka i kućnih lekova za izbacivanje kamena u bubregu, oni se smatraju nedovoljnim i neophodna su kliničke studije velikih razmera kako bi se utvrdio pravi stepen korisnosti. Stoga ih treba uzimati oprezno i nikako kao zamenu za medicinski tretman i bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jelena Aura
1:20, 08. 11. 2023.
Odgovori

Imala sam kamen u desnom bubregu.bolove koje sam imala su neopisivo i meizdržljivi. Jela sam lubenice svakog dana 2-3kg.dnevno šest nedelja ipila sam čaj od svile kukuruza. Kamen je izašao. Trideset godina je prošlo ja nikada više nisam imala napad. Lubenicu sam jela ujutru pre doručka.

Nedeljko
15:08, 11. 04. 2024.
Odgovori

Imao sam 3 kamena i svi su izašli ispijanje čajeva

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo