Ispijanje čaja je viševekovni ritual, a prema nekim podacima, ovaj napitak nalazi se na drugom mestu u svetu po konzumaciji, odmah iza vode. Zeleni čaj, jedna od najstarijih vrsta čaja, nastaje tako što se biljka Camellia sinensis, od koje se dobija i crni čaj, kuva na pari. Omiljen je zbog brojnih zdravstvenih kvaliteta, ljudi širom planete obožavaju njegov ukus i koriste ga za detoksikaciju i čišćenja organizma, a dokazano je i da sadrži veliku količinu katehina koji smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih problema.
Brojne prehrambene prednosti
Najveći deo baze zelenog čaja čini voda, što znači da nema uobičajenih makronutrijenata koji se nalaze u drugoj hrani i pićima. Nema masti, ugljenih hidrata ili proteina, a u nezaslađenom zelenom čaju nema ni kalorija. Za njegovu „zdravu“ reputaciju prvenstveno su zaslužna jedinjenja koja se zovu katehini (posebno epikatehin, epikatehin-3-galat, epigalokatehin i EGCG), a veruje se da su upravo oni odgovorni za sposobnost zelenog čaja da bude potencijalna važna pomoć u borbi protiv raka angažovanjem antioksidanata, probiotskih dejstava i pokretanjem boljeg metabolizma.
Zeleni čaj takođe sadrži kalijum u tragovima, kao i umereni nivo kofeina. Jedna šolja zelenog čaja sadrži između 25 i 29 miligrama kofeina, što je dosta manje od crnog čaja, jer crni čaj prolazi kroz drugačiji proces fermentacije od zelenog. Crni čaj takođe ima antiinflamatorna svojstva, ali znatno manja nego zeleni.
Za koje bolesti i stanja je dobar
Dostupne studije sugerišu da zeleni čaj može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska (hipertenzije) i održavanju nivoa holesterola pod kontrolom, smanjujući tako rizik od razvoja srčanih bolesti. Jedno japansko istraživanje otkrilo je da ljudi koji su svakodnevno konzumirali pet ili više šolja zelenog čaja imaju 26 odsto manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti tokom 11-godišnjeg perioda u poređenju sa ljudima koji su pili samo jednu šolju dnevno.
Pokazalo se takođe da zeleni čaj snižava nivo lošeg holesterola (LDL), dok istovremeno podiže dobar (HDL) holesterol. Nije pouzdano dokazano da zeleni čaj sigurno pomaže u prevenciji i lečenju raka, ali su njegova visoka antioksidativna svojstva nesporna. Jedna studija otkrila je da ljudi koji piju najmanje 6 šolja zelenog čaja dnevno imaju 33 odsto manje šansi da razviju dijabetes tipa 2 u poređenju sa onima koji piju samo jednu šolju nedeljno.
Koje osobe ne bi trebalo da ga konzumiraju
Valja napomenuti i da kod nekih ljudi koji nisu naviknuti na kofein, pojačano konzumiranje može da izazove veću budnost ili hiperaktivnost, u retkim slučajevima i mentalnu uznemirenost ili probleme sa spavanjem. Takođe, osobe kojima jetra nije zdrava, treba da se uzdrže od konzumiranja. Isto važi i ako primetite da vam je taman urin ili imate bolove u stomaku, srčana oboljenja, druge kardiovaskularne probleme ili bubrežnu insuficijenciju. Ako ste trudni ili dojite, nemojte piti više od dve šolje dnevno.
Veza između zelenog čaja i gubitka kilograma
Neki naučnici zastupaju tezu da ispijanje zelenog čaja može naše telo da pretvori u „mašinu za sagorevanje masti“. Kofein i katehini u kombinaciji utiču na ubrzanje metabolizma i pomažu telu da efikasnije sagori kalorije, a kao rezultat toga, nestaju kilogrami. Ove tvrdnje su rezultat studija koje predstavljaju zeleni čaj kao tajnu gubitka kilograma, međutim, treba reći da je većina njih kratkoročna i da često uključuje ekstrakte zelenog čaja, a ne i šolje skuvanog. Jednostavno, on može da pomogne, ali očekivati da će zeleni čaj čarobnim štapićem uticati na to da imate manje kilograma, bez fizičke aktivnosti i promene načina ishrane, nije realno.
Jedan od španskih istraživača objedinio je rezultate pet studija i otkrio da zeleni čaj nije doveo do značajnih promena u težini među učesnicima studije sa prekomernom težinom ili gojaznošću, ali da je došlo do smanjenja količine masti u telu.