Naslovna / Zdravlje

Trudnice su izložene mogućnosti trovanja hranom, savetujemo kako da ga izbegnu

Priredio/la: M. R. |10:45 - 19. 02. 2021.

Trudnoća je pogodan period za trovanje hranom što može da bude uzrok i opasnih komplikacija

Trudnice moraju da ulože dodatni napor da izbegnu trovanje Foto: Shutterstock

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 48 miliona ljudi svake godine oboli od bolesti koje se prenose hranom. Od tog broja, 128.000 zahteva hospitalizaciju, a 3.000 od njih premine.

Zašto su trudnice izloženije ovim rizicima?

Među prvim razlozima učestalosti trovanja u toku trudnoće svakako su hormonske promene koje utiču na imuni sistem trudnicа koje su onda osetljivije, pa samim tim i podložnije trovanjima.

Trovanje hranom uglavnom se događa pošto buduća mama pojede ili popije nešto što sadrži bakterije, viruse, parazite ili druge štetne ili opasne materije. Nažalost, ono u nekim slučajevima može da dovede do velikih trauma uključujući prevremeni porođaj,pobačaj pa čak i mrtvorođenost. Ono što je dobro je da postoji mnogo načina da se spreči, a ako se blagovremeno odreaguje, i izleči.

Opšti najčešći simptomi trovanja hranom:

  • „nervozan“ stomak
  • grčevi u stomaku
  • mučnina
  • povraćanje
  • dijareja
  • groznica

Vreme do pojave simptoma može da se razlikuje u zavisnosti od toga kada je osoba pojela kontaminiranu hranu kao i koja vrsta trovanja je u pitanju. I sami simptomi mogu da se razlikuju i daju drugačiju kliničku sliku.

Jedan od najčešćih razloga trovanja su bakterije, a simptomi pri inficiranju su uglavnom slični.

Listeria

Trudnice imaju 10 puta veće šanse da zaraze bakterijom Listeria nego bilo ko iz ostale populacije. Razvoj simptoma može da potraje od nedelju do mesec dana. Simptomi koji mogu da se pojave:

Salmonela

Simptomi infekcije Salmonelom mogu se pojaviti nakon 6 sati ali i do 6 dana nakon konzumiranja kontaminirane hrane i mogu uključivati:

  • bol u stomaku
  • povraćanje
  • dijareja
  • mučnina

Norovirus

Simptomi Norovirusa obično počinju 12–48 sati nakon što je osoba unela kontaminiranu hranu ili piće. Veoma lako se prenosi, najčešće putem prljavih ruku, (tzv. orofekalni put transmisije), gde se hrana ili voda kontaminiraju fekalijama putem prljavih ruku. Simptomi koji mogu da ukažu na infekciju ovim virusom uključuju:

  • grčeve u stomaku
  • dijareju
  • povraćanje
  • mučnina

Ešerihija koli (Escherichia coli)

Radi se vrlo čestoj i upornoj bakteriji. Osoba može početi da oseća simptome infekcije 3-4 dana nakon konzumiranja kontaminirane hrane ili pića. Neki od simptoma mogu da budu:

  • grčevi u stomaku
  • povraćanje
  • dijareja

Stafilokoka (Staphilococcus aureus)

Ovo su simptomi infekcije Stafilokokom koji mogu da se jave brzo, od 30 minuta do 8 sati nakon što osoba pojede zaraženu hranu:

  • mučnina
  • povraćanje
  • grčevi u stomaku
  • dijareja

Stanja sa sličnim simptomima

Postoje i neki druge okolnosti i razlozi koji mogu da zbune, ali i da daju slične simptome kao trovanje hranom.

Gastroenteritis, poznatiji kao stomačni grip je veoma zarazan i lako se širi od osobe do osobe, a radi se o zapaljenju želuca ili creva. Kontaminirana hrana ili piće mogu da izazovu gastroenteritis, ali osnovni uzrok je obično bakterijska ili virusna infekcija.

Trovanje hranom uglavnom nije zarazno. Ljudi će ga dobiti istovremeno jedino ako u društvu jedu istu, kontaminiranu hranu.

Trovanje hranom ili jutarnja mučnina, tipična za trudnoću?

Jutarnja mučnina takođe je manifestacija slična nekim simptomima trovanja hranom. Trudnica sa jutarnjom mučninom može da ima simptome tokom prvih 12 nedelja trudnoće, mada se oni mogu javiti u bilo kom trenutku i kasnije. Važno je obratiti pažnju i uzimati dovoljno odgovarajuće tečnosti kako bi se izbegla dehitratacija.

Veoma je važno pratiti i odreagovati na simptome koji mogu da ukažu na trovanje, ali možda je u pitanju samo mučnina Foto: Shutterstock

Rizici usled trovanja u trudnoći

Trovanje hranom može da bude opasno po bebu kao i po trudnicu. U najekstremnijim slučajevima može da se završi čak i smrtnim ishodom za bebu ali i za majku, a već smo spomenuli da može da dođe do spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja.

Fetusi u razvoju treba da dobiju što više hranljivih sastojaka od majke, a ako majka ne može da zadrži hranu u svom telu dovoljno dugo da njeno telo apsorbuje hranljive materije i prenese ih bebi (povraća ili ima druge probleme koji remete normalan proces hranjenja i varenja), fetus možda neće moći da se razvija adekvatno.

Osoba sa blažim simptomima može da prenese infekciju na svoje nerođeno dete, a da nije ni znala da ima neki vid trovanja hranom. Zbog toga novorođenčad mogu kao posledicu da imaju određene zdravstvene probleme (loš imunitet, sklonost infekcijama, oštećenje nekih organa).

Kada se obratiti lekaru

Osoba koja je trudna a sumnja da ima trovanje svakako treba da se obrati lekaru. Većina ljudi će se oporaviti od trovanja hranom bez medicinske pomoći ako je neka lakša forma u pitanju, ali trudnice moraju da imaju viši stepen odgovornosti i zbog sebe i zbog bebe. Javljanje lekaru ne sme da čeka ako se ima neki ovih simptoma, a posebno ako su u kombinaciji:

  • temperatura viša od 37°
  • krv u stolici
  • dijareja koja traje duže od 3 dana
  • vrtoglavica
  • suva usta ili grlo
  • često povraćanje

Saveti za izbegavanje trovanja hranom

Šta možete da uradite da biste umanjili rizike? Evo konkretnih saveta vezanih za pripremu i korišćenje nekih namirnica.

Meso i živina

Uvek proverite da li su dobro kuvani, termička obrada smanjuje rizik.

Povrće i voće

Neoprano ili nedovoljno oprano povrće i voće je jedan od najvećih rizika, zato ij obavezno pažljivo perite.

Jaja

Konzumiranje sirovih ili nedovoljno kuvanih jaja povećava rizik od bolesti koje se prenose hranom. Pasterizovana jaja nose manji rizik.

Mleko

I nepasterizovano mleko može da poveća mogućnost rizika od trovanja, uključujući i sireve napravljene od ove vrste mleka.

Plodovi mora

Trudnice treba da izbegavaju sirovu ili nedovoljno kuvanu ribu, kakva je suši. Kuvani morski plodovi i konzervirane ribe nose manji rizik od izazivanja bolesti koje se prenose hranom, ali ni sa konzervama ne treba preterivati.

U hranu koju trudnice treba da izbegavaju spadaju još i sirove klice, delikatesne salate, paštete, viršle i ostale prerađevine.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo