Naslovna / Zdravlje

Gasovi su normalan i neprijatan deo probave, a mogu biti i simptom zabrinjavajućih stanja

Priredio/la: J. M.|15:30 - 11. 05. 2021.

Ispuštanje gasova 13 do 21 put dnevno je normalno. Ako vam se to dešava mnogo češće, ako osećaj nadutosti prate jaki bolovi u stomaku, povraćanje, dijareja… znači da je došlo do ozbiljnih poremećaja u digestivnom traktu

gasovi-varenje-probava Nadutost i bolovi u stomaku, pored gasova, znak su i ozbiljnih problema Foto: Shutterstock

Gasovi su normalan deo probave, ali ponekad mogu da signaliziraju da postoje i neka ozbiljnija stanja i problemi u digestivnom traktu. Stručnjaci kažu da, u proseku odrasla osoba proizvede dve litre gasa svakog dana, a prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, ispuštanje gasova 13 do 21 put dnevno je sasvim normalno.

Aerofagija kao uzročnik

Gasovi u digestivnom traktu nastaju kao rezultat gutanja vazduha (aerofagija) i kada bakterije u debelom crevu razgrađuju određenu hranu. Višak vazduha možemo da progutamo na više načina:

dok zvaćemo žvaku 
dok pušimo
dok pijemo gazirana pića
prebrzo jedemo ili pijemo 
sisamo tvrde bombone

Ako ne podrignemo, taj višak vazduha se seli u gastrointestinalni trakt i oslobađa se kroz anus. Hrana takođe može da prouzrokuje gasove, ali koja hrana –  to varira od osobe do osobe. Opšte poznati krivci za višak gasova su: špargle, kupus, brokoli, prokelj, pasulj i sočivo, potom mlečni proizvodi, poput sira, sladoleda i jogurta, pića poput soka od jabuke, soka od kruške i gaziranih pića sa kukuruznim sirupom sa visokim sadržajem fruktoze.

Znak digestivnog poremećaja

Normalna količina gasova koje ispuštamo znak su da unosimo odgovarajuću količinu vlakana i da imamo zdrave mikrobe u crevima. Ali, gasovi praćeni drugim problemima poput gubitka težine, anoreksije, prekomerne dijareje, povraćanja, groznice, dugotrajnog nadimanja i jakih bolova u stomaku – mogu biti znak digestivnog poremećaja ili drugog gastrointestinalnog stanja na koje treba obratiti pažnju. Evo koja su to sve stanja i poremećaji.

Sindrom iritabilnog creva 
Netolerancija na laktozu
Pankreatitis
Čirevi
Celijakija
Kamenje u žuči
Divertikulitis (pojava jednog ili više divertikula, kesastih proširenja veličine klikera, na zidu creva koja su u zapaljenju).

Nemogućnost ispuštanja viška gasova

Suprotno od previše gasova je nemogućnost ispuštanja gasova, što takođe može biti simptom nekog problema u crevima, poput trbušne opstrukcije. Blokada creva je ozbiljno stanje i nastaje kao rezultat delimične ili totalne blokade tankog ili debelog creva. Tumor, ožiljci ili suženje creva verovatno su uzroci stomačne opstrukcije.

Ako imate bolove, ako ne možete da propustite gas ili imate prekomerno nadimanje, obratite se svom lekaru. Možda će moći da ponudi rešenja za probavne probleme koje možete rešiti sami kod kuće, ili će vam zakazati testove kako bi utvrdio da li je bol izazvan nekim drugim, ozbiljnijim problemom.

Sindrom iritabilnog creva

Ako gasove prate jaki bolovi u stomaku, uporni napadi dijareje ili zatvora i nadimanje koje se javlja najmanje tri dana mesečno, možda imate sindrom iritabilnog creva. Ako je tako, nervi u gastrointestinalnom traktu biće osetljiviji na gasove. Iritabilno crevo je hronično, neprijatno stanje, ali neće prouzrokovati štetu na gastrointestilnom traktu. Simptomi se mogu lečiti medikamentima i dijetom.

Netolerancija na laktozu ili alergija na hranu

Ako primetite da vam se gasovi javljaju nakon uzimanja određene hrane, poput mlečnih proizvoda (koji sadrže laktozu), problem može biti baš intolerancija na laktozu. Nemogućnost tela da toleriše hranu ili supstancu može izazvati bol u stomaku ili pojačane gasove dok se telo bori da sve to svari. Kada bakterije u debelom crevu ne mogu pravilno da probave ovu hranu, one se raspadaju i fermentišu u gas. Neki ljudi ne mogu da svare šećer sadržan u mleku jer u njihovim crevima nedostaje enzim neophodan za njegovo razlaganje ili ne mogu da apsorbuju fruktozu, šećer koji se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući kukuruzni sirup.

Simptom pankreatitisa

Gasovi, nadimanje koje prati oticanje stomaka, groznica, mučnina i povraćanje nisu normalna pojava. Ovi simptomi mogu biti upozoravajući znaci pankreatitisa – upale pankreasa. Gasovi su vrlo čest simptom pankreatitisa. Kineska studija objavljena aprila 2019. u časopisu „Medicine“ zabeležila je da crevni gasovi često uzrokuju bol i nadimanje kod pacijenata sa pankreatitisom.

Peptički čir može izazvati gas i bol u stomaku

Peptički čir, koga uzrokouju bakterije, izaziva tupi ili gorući bol u stomaku. Bol dolazi i prolazi, traje nekoliko minuta ili sati i obično se oseća na prazan stomak. Ostali simptomi mogu biti povraćanje, nadimanje, bol u stomaku, osećaj nadutosti i gubitak težine. Čirevi se mogu formirati u bilo kom delu digestivnog trakta, ali najčešće se javljaju u sluznici želuca, jednjaku ili na početku tankog creva. Čir se lako leči ako na vreme odete lekaru, u suprotnom, može da izazove ozbiljne, čak i opasne po život komplikacije.

Prekomerni gasovi mogu biti znak celijakije

Teška dijareja, abnormalna stolica – obimna, bleda ili neprijatnog mirisa, kao i gubitak težine, potencijalni su znaci upozorenja na celijakiju, vrstu imune reakcije na gluten. Ova imunološka reakcija dovodi do promena na crevnoj sluznici koje ometaju apsorpciju hrane, uključujući ugljene hidrate, koji zatim idu neprobavljeni u debelo crevo, gde ih bakterije fermentišu i stvaraju višak gasova. Celijakija može prouzrokovati oštećenje creva ako se ne leči. Jednom kada se postavi dijagnoza, neophodno je izbaciti gluten iz ishrane.

Nemogućnost propuštanja gasa znak je slepog creva

Bol u trbuhu je najčešći simptom upale slepog creva ili ozbiljne infekcije izazvane upalom slepog creva. Ostali znaci upozorenja uključuju nemogućnost ispuštanja gasova, zatvor, povraćanje i groznicu. Upala slepog creva obično se javlja kada je osoba u tinejdžerskim godinama ili u ranim dvadesetim. Ako se desi upala slepog creva, obično je potrebna operacija da bi se uklonilo crevo pre nego što pukne.

Kamen u žuči može da izazove bol u stomaku i gasove

Prekomerni gasovi mogu biti znak upozorenja na probleme sa žučnom kesom, ako ih prate simptomi poput mučnine, hronične dijareje i bolovi u stomaku. Kada žučna kesa funkcioniše nepravilno, mogu se pojaviti problemi poput žučnih kamenaca ili upale organa, poznatih kao holecistitis. U nekim slučajevima kamen u žuči uopšte ne uzrokuje nikakve simptome. Problemi sa žučnom kesom mogu biti ozbiljni, pa je važno odmah potražiti medicinsku pomoć.

Mnogo gasova i bolovi u trbuhu mogu biti znak divertikulitisa

Gasovi zajedno sa jakim, iznenadnim bolom u donjem levom delu stomaka mogu biti znak upozorenja na divertikulitis, upalu malih vreća u debelom crevu zvanu divertikuli. Divertikuloza, koja je formiranje divertikula, često ne uzrokuje simptome, ali može izazvati prekomerno nadimanje, bolove u stomaku, grčeve i zatvor. Kada su ti divertikuli upaljeni, divertikulitis počinje. Bez lečenja, divertikulitis može izazvati potencijalno ozbiljne komplikacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo