Naslovna / Ishrana

Kako izbeći nadutost stomaka i neprijatne gasove

Piše: D.T.|13:30 - 09. 02. 2021.

Nadutost stomaka, često praćena i neprijatnim gasovima može vrlo negativno da utiče na našu svakodnevicu. Šta da činite kada vas posle obroka odeća steže…

Nekada je dovoljno samo da ćutite tokom jela Foto: Pixabay

Nadimanje posle obroka uglavnom nije razlog za brigu. Može se lako izbeći ukoliko se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila. Imajte na umu da hrana sa previše vlakana, kao i namirnice bogate ugljenim hidratima pospešuju ovu neprijatnost. Nekada je dovoljno samo da jedete i pijete sporije, i da ne pričate tokom obroka.

Neko nadutost doživljaja samo kao prolaznu neprijatnost, neko kao problem koji ometa normalan život. Kod pojedinaca nadutost creva izaziva pritisak na nerve i osećaj kao da samo što nisu pukli. Problem se uglavnom rešava sa par sitnih pravila, piše Medical News Today.

Ne unosite previše vlakana

Biljna vlakna su ugljeni hidrati koje telo ne može da svari. Dragocena su i imaju bitnu ulogu u regulisanja nivoa šećera u krvi. Ipak u nekim situacijama dovode do neprijatnosti u vidu velike količine gasova u crevima. Stoga ne preterujte u velikim količinama zrnaste hrane kao što su pasulj, grašak, sočivo, celo zrno pšenice, jabuke, brokoli.

Intolerancija na hranu i alergije

Nadutost u stomaku je tipičan simptom koji prati intoleranciju na hranu i neke vrste alergija. Najčešće se javlja kod osoba koje ne podnose gluten. Kada su u pitanju alergije, nema sto posto preciznih testova koji će vam utvrditi alergiju na pojedine vrste hrane. Morate da osluškujete telo i otkrijete koje namirnice vam smetaju.

Hrana bogata mastima

Masti su važan faktor za zdravu ishranu i važan izvor energije. Telo masti vari sporije, jer im je potrebno duže vremena da prođu kroz digestivnih trakt. Kod nekih ljudi masti izazivaju nadimanje. Kod osoba koje imaju problem sa redovnim pražnjenjem creva, istraživanja su otkrila vezu između povišenog unosa masti i nadutosti stomaka.

Usporite kada jedete

Neka gazirana pića popijena na brzinu mogu da prouzrokuju nadimanje. Gazirana pića su puna ugljen-dioksida koji se može skupiti u gastrointestinalnom traktu i izazvati nadimanje. Kada jedete ili pijete nešto na brzinu sa svakim zalogajem unosite u telo i dodate količine vazduha i tako prouzrokujete dodatne gasove. Umesto gaziranih napitaka birajte običnu vodu.

Đumbir

Đumbir je traditional lek za problem sa digestivnim traktom. Sadrži karminitiv sredstvo koje sprečava nadimanje, gasove ili bolove u stomaku. Dodajte malo svežeg đumbira u obrok, ili uveče popijte šolju čaja od đumbira.

Gume za žvakanje

Gume za žvakanje će vas prosto naterati da unosite više vazduha. Izbegavajte ih, jer se njihovim žvakanjem može nakupiti vazduh u gastrointestinalnom traktu i izazvati nadutost.

Lagane vežbe posle jela

Neke lagane vežbe, kao što je šetnja posle ručka, mogu smanjiti nadutost. Jedna studija je pokazala da lagane fizičke aktivnosti, otklanjaju i ublažavaju gasove i nadutost.

Ne pričajte tokom jela

Kao i brzo jedenje i žvakanje žvaka, pričanje tokom ručka je mogućnost da unesete dodatni vazduh u stomak. Pokušajte sa jedete u miru, polako i u tišini.

Izbegnite začinjenu hranu

Gorušica nastaje kada se kiselina iz želuca vrati u grlo. Osim što može izazvati jak osećaj pečenja, može i mučnine i bolove, i na kraju nadutost stomaka. Izbegavajte preterano začinjenu hranu i prejedanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo