Naslovna / Prirodna medicina

Lovorov list ublažava bolove u stomaku i kontroliše šećer u krvi

Priredio/la: I. V. |13:00 - 28. 02. 2022.

Lovorov list smanjuje količinu ureaze u telu – enzim koji, kada je van ravnoteže, može da dovede do nekoliko gastro poremećaja i stvaranja kamena u bubregu

lovorov list Lovor ima antiseptična dejstva i prirodni lek grip i bronhitis Foto: Shutterstock

Lovor ili lorber, lovorika, zelenika… u starom veku smatrala se za sveto drvo. Bio je simbol boga Apolona koji je venac od lovorike nosio na glavi. Rimske vojskovođe svaku pobedu ovenčavale su lovorim vencem, a posle svake bitke svoja koplja i mačeve trljali su lovorovim lišćem. Ovaj ritual „dezinfekcije“ oružja lovorovim lišćem povezuje se sa antiseptičnim dejstvom ove biljke. Naime, lišće lovora u svom sastavu sadrži 1 do 3 odsto etarskog ulja, skrob, gorke supstance i tanin.

Lovor list dodaje aromu jelima

Lovorov list je začin koji se obično koristi za dodatak arome jelima od mesa zbog svog laganog, biljnog ukusa. Ponekad se prodaje u prodavnicama u prahu ili kao svež list, ali se najčešće nalazi kao suv, ceo list. Lovorov list se dodaje tokom kuvanja i vadi pre serviranja jela, jer se sam list teško žvaće i vari. A suprotno popularnom mitu, lovorov list nije otrovan. Dobar je izvor vitamina A, vitamina C, vitamina B6, kalcijuma, gvožđa i mangana.

Najzvažnije zdravstvene prednosti

Lovorov list ima brojne zdravstvene prednosti. Dok dodaje minimalne kalorije, lovorov list povećava količinu vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata u jelu. Neke značajne zdravstvene prednosti lovorovog lista su:

  • poboljšanje imunološkog sistema jer je dobar izvor vitamina A, vitamina B6 i vitamina C, a poznato je da ovi vitamini podržavaju zdrav imuni sistem
  • čaj od lovorovog lista može da pomogne i ublaži bolove u stomaku
  • čaj je veoma aromatičan, što može da pomogne u ublažavanju pritiska u sinusima ili zapušenom nosu.

Lovorov list smanjuje faktore rizika od dijabetesa tipa 2

Studija iz 2008. pokazala je da konzumiranje jednog do 3 grama lovorovog lista dnevno, tokom 30 dana, pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.  Naime, prema studiji, uzimanje kapsula koje sadrže 1 do 3 grama lovorovog lista dnevno može pomoći u smanjenju i kontrolisanju nivoa glukoze i holesterola kod ljudi sa dijabetesom. Ovo se dešava najverovatnije zato što lovorov list sadrži polifenole, koji su moćni antioksidansi. Ova saznanja ukazuju na to da bi lovorov list mogao da pomogne u regulisanju, pa čak i prevenciji dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Međutim, treba napomenuti da neki dokazi ukazuju na to da bi to moglo ometati kontrolu šećera u krvi. S obzirom na to da su istraživanja o uticaju lovorovog lista na dijabetes još uvek u ranoj fazi, obavezno konsultujte sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite lovorov list kao metod kontrole dijabetesa.

Može sprečiti stvaranje kamena u bubregu

Studija iz 2014. je istraživala da li ekstrakt lovorovog lista može pomoći u sprečavanju kamena u bubregu. Otkriveno je da je, zajedno sa osam drugih tradicionalnih lekovitih biljaka, lovorov list bio u stanju da smanji količinu ureaze u telu. Ureaza je enzim koji, kada je van ravnoteže, može dovesti do nekoliko gastričnih poremećaja, uključujući kamen u bubregu

Lovorov list ima antibakterijsku i antimikrobnu zaštitnu funkciju

Lovorov list sadrži antibakterijska i antimikrobna svojstva. Ovi efekti su se pokazali protiv Staphilococcus aureus, Staphilococcus intermedius, Klebsiella pneumonia, Escherichia coli, Listeria monocitogenes, Salmonella tiphimurium i Staphilococcus aureus, koji su svi uzročnici bolesti koje se prenose hranom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo