Naslovna / Ishrana

Maslac je daleko zdraviji nego što se mislilo, koja količina se preporučuje zbog njegove visokokaloričnosti

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 04. 09. 2022.

Maslac je bogat hranljivim materijama i korisnim jedinjenjima, ali ga je preporučljivo konzumiratu u umerenim količinama i u kombinaciji sa drugim zasićenim masnoćama

maslac Maslac spada u visokokalorične namirnice, ali njegove zdravstvene koristi prvenstveno se vezuju za dobre masnoće Foto: Shutterstock

Maslac (buter, puter) je namirnica koja je dugo bila predmet kontraverzi u svetu ishrane. Jedna grupa naučnika je tvrdila da podiže nivo holesterola i doprinosi začepljenju arterija, a drugi da bi ga trebalo uvrstiti kao deo uravnotežene ishrane.

Maslac odlikuje prvenstveno visok sadržaj masnoće

Poslednjih godina je sproveden veliki broj je istraživanja sa ciljem procene zdravstvenih efekata putera. Maslac je mlečni proizvod koji se pravi mešanjem mleka, procesom odvajanja čvrstih masti od tečnosti. Iako postoje različite vrste u smislu porekla, odnosno njegove bazične strukture, kod nas je najrasprostranjeniji u upotrebi maslac ili puter napravljen od kravljeg mleka.

Njegova glavna odlika je visoka koncentracija masnoća, koja mu i daje bogat ukus i kremastu teksturu. Ove karakteristike ga i čine pogodnim za upotrebu na visokim temperaturama – ukus hrane će biti neuporedivo bolji, a izbeći ćemo lepljenje za podlogu (tiganji, šerpe).

Maslac je riznica vitamina

Jedna supena kašika (14 grama) putera sadrži sledeće hranljive materije: 102 kalorije, 11,5 grama masti, od 1 do 12 odsto vitamina A, E, B12 i K. Iako je puter bogat kalorijama i masnoćama, sadrži i niz važnih hranljivih materija.

Dobar je izvor vitamina A, vitamina rastvorljivog u masnoćama potrebnog za zdravlje kože, imunološku funkciju i dobar vid. Takođe, sadrži vitamin E, značajan za zdravlje srca i antioksidansnu zaštitu ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Pored toga, maslac sadrži riboflavin, niacin, kalcijum i fosfor.

Šta je konjugovana linolna kiselina

Maslac je odličan izvor konjugovane linolne kiseline (CLA), vrste masnoća koja se nalazi u mesu i mlečnim proizvodima. CLA se povezuje sa impresivnim zdravstvenim prednostima, prvenstveno preventivnih, i dejstava protiv rasta malignih ćelija raka dojke, debelog creva, debelog creva, želuca, prostate i jetre.

Druga istraživanja sugerišu da bi suplementacija CLA mogla da utiče na smanjenje telesnih masnoća, što je od ogromne koristi u kontroli telesne težine. Jedno od njih je pokazalo da je konzumiranje 3,4 grama CLA dnevno smanjilo je telesnu masnoću kod 134 odrasle osobe sa prekomernom težinom. Uz to, može da bude od pomoći u poboljšanju imunološke funkcije i smanjenju markera upale (faktor nekroze tumora i C-reaktivni protein).

Butirat u maslacu je važan za proces varenja

Maslac je bogat butiratom, vrstom kratkolančane masne kiseline, koju proizvode korisne bakterije u crevima. Buritrat se koristi i kao izvor energije ćelija u našim crevima. Ovo jedinjenje utiče na zdravlje probave smanjenjem upalnih procesa u crevima i stilumacijom elektrolita.

Pored toga, može da pomogne u lečenju sindroma iritabilnog kolona (IBS), stanja koje karakterišu simptomi kao što su bol u stomaku, nadimanje, zatvor i dijareja. Zbog antiinflamatornih svojstava, neka istraživanja sugerišu da bi butirat mogao biti koristan u lečenju Kronove bolesti. Istraživanja na životinjama pokazuju da butirat takođe može da poboljša osetljivost na insulin, pojača metabolizam i smanji formiranje masnih ćelija. Sve je to u od velikog značaja u prevenciji gojaznosti.

Visok sadržaj zasićenih masnoća u maslacu

Maslac sadrži veliku količinu zasićenih masnoća. Zapravo, oko 63 odsto masnoća u puteru su zasićene. Mononezasićene i polinezasićene masti čine 26 i 4 odsto ukupnog sadržaja. Ranije se verovalo da su zasićene masnoće nezdrav oblik masnoća koji začepljuje arterije.

Novija istraživanja ne pronalaze vezu između unosa zasićenih masnoća i povećanog rizika od srčanih bolesti. Međutim, nutricionisti napominju da zasićene masnoće treba kombinovati sa raznim drugim koje su zdrave za srce, a nalaze se u orasima, semenkama, maslinovom ulju i masnoj ribi.

Uz to, masnoće iz putera su posebno korisne u procesu termičke obrade jer su otporne na oksidaciju i imaju visoku „tačku topljenja“. To pomaže da se spreči nakupljanje štetnih slobodnih radikala u toku kuvanja ili pečenja.

Maslac spada u visokokalorične namirnice

Maslac ima visok sadržaj kalorija, što može doprineti povećanju telesne težine ako se konzumira u velikim količinama. Jedna supena kašika (14 grama) sadrži 102 kalorije.

I kalorije su korisne u umerenim količinama, ali preterivanje može brzo da dovede do nakupljanja dodatnih kalorija, odnosno viška kilograma i gojaznosti. Zbog toga je najbolje uživati u puteru u umerenim količinama, a svakodnevno koristiti druge izvore dobrih masnoća.

Koliko maslaca je bezbedno jesti

Za dobro zdravlje, kontrolu unosa masnoća i izbegavanje rasta holesterola, preporučuje se ograničenje unosa zasićenih masnoća na manje od 10 odsto ukupnih dnevnih kalorija.

Na primer, unosite 2.000 kalorija dnevno, to je otprilike 22 grama zasićenih masnoća ili 3 kašike (42 grama) putera.

Zbog toga je najbolje ograničiti unos na 1, najviše 2 kašike (14-28 grama) dnevno, i to obavezno u kombinaciji sa drugim zdravim masnoćama. To su pre svega maslinovo ulje, orasi, semenke, kokosovo ulje, avokado i masna riba.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo