Naslovna / Zdravlje

Povišen CRP u krvi ukazuje na nekoliko rizičnih oboljenja

Priredio/la: I. V. |14:30 - 09. 06. 2022.

CRP ili C-reaktivni protein je supstanca poznata kao biomarker, koji proizvodi jetra, a koji pokazuje da u organizmu postoji neko upalno stanje

povišen CRP Povišen CRP ili C-reaktivni protein u krvi odrasle osobe može da ukaže na različita upalna stanja Foto: Shutterstock

Povišen CRP ili C-reaktivni protein u krvi odrasle osobe može da ukaže na različita upalna stanja, od infekcije do artritisa. CRP je supstanca poznata kao biomarker, koji proizvodi jetra, kao odgovor na upalu u telu. Nivo CRP se smatra  visokim ako je iznad 10 miligrama po litru (mg/L). Međutim, stručnjaci naglašavaju da je i nivo od 2 mg/L i više mogući faktor rizika za srčani udar.

Šta sve može da znači povišen CRP u krvi?

Zdravstveni radnici ne testiraju rutinski CRP, kao što je to običaj sa nekim drugim analizama. U situacijama kada lekar sumnja da pacijent ima infekciju ili neko drugo upalno stanje, onda se preporučuje CRP analiza. Ali, ukoliko neko nema očigledne simptome, visok nivo CRP bi mnoge mogao da iznenadi.

Kada je nivo CRP povišen neko duže vreme, to može da bude indikacija da je prisutna hronična upala krvnih sudova. Ova vrsta upale niskog stepena doprinosi taloženju masti i drugih supstanci u zidovima arterija, stanju koje se naziva ateroskleroza. Nakupljanje masti može da suzi arterije koje hrane srce, uzrokujući koronarne arterijske bolesti. Vremenom može da dođe do srčanog udara, moždanog udara ili srčane insuficijencije. Ovo važi čak i za one sa povišenim nivoom CRP, koji nemaju očigledne znake aktivne upale. Ono što još uvek nije poznato jeste da li sam CRP direktno doprinosi razvoju koronarne arterijske bolesti.

Može li snižavanje CRP da smanji kardiovaskularni rizik?

Za sada se ne zna mnogo o tome da li uopšte može da pomogne preduzimanje koraka posebno usmerenih na smanjenje nivoa CRP. Isto tako, neizvesno je da li tretman koji ima za cilj snižavanje nivoa CRP može da smanji kardiovaskularni rizik. Osim toga, saznanje da je nivo CRP  povišen trebalo bi da nas ohrabri da iskoristimo svaku priliku kako bi smanjili rizik od srčanih bolesti.
Povišen nivo CRP skoro uvek je povezan sa drugim faktorima rizika za srčana oboljenja:

  • Pušenjem
  • Gojaznošću
  • Neaktivnim načinom života
  • Visokim holesterolom
  • Visokim krvnim pritiskom
  • Dijabetesom
  • Metaboličkim sindromom (kombinacija visokog krvnog pritiska, visokog šećera u krvi, abnormalnog nivoa lipida i viška abdominalne masti).

Kako se smanjuje povišen CRP?

Iako je još uvek neizvesno da li je i koliko važno smanjiti povišen CRP u krvi, stručnjaci su identifikovali nekoliko načina za to.

Promena načina života – Nisu nužno potrebni lekovi kako bi se snizio nivo CRP, jer nekad i preduzimanje jednostavnih koraka da učinimo svoj životni stil zdravijim takođe može da pomogne. Načini da se smanji povišen nivo CRP bez lekova su:

  • Više aerobnih vežbi (trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla)
  • Prestanak pušenja
  • Skidanje kilograma
  • Ishrana zdrava za srce.

Neke od ovih strategija takođe mogu smanjiti određene faktore rizika od srčanih oboljenja, kao što su gojaznost i visok krvni pritisak.

StatiniStatini su lekovi koji snižavaju holesterol. Studije su pokazale da mogu da smanje nivo CRP za 13 do 50 odsto. Statini takođe mogu značajno da smanje rizik od srčanog i moždte anog udara, čak i kod zdravih ljudi čiji je nivo CRP visoki. Pokazalo se da statini smanjuju nivo CRP i smanjuju povezane srčane rizike, a među najčešće korišćenima u svrhe su: crestor, lipitor, mevacor, pravachol i zocor.

Da li aspirin može da pomogne?

Aspirin ne smanjuje nivo CRP. Međutim, dnevna terapija aspirinom može se koristiti kao mera prevencije srčanog i moždanog udara, ali rizici uzimanja aspirina za prevenciju mogu biti veći od koristi. Može se preporučiti nekim ljudima sa povišenim CRP, koji su pod većim rizikom od srčanih oboljenja ili koji su već iskusili neku od posledica kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci napominju da terapija aspirinom nije za svakoga i zato je uvek potrebno napraviti plan lečenja u dogovoru sa lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vesna Mihailović
11:17, 11. 06. 2022.
Odgovori

Lepo napisano i objašnjeno da može svako da razumu.Volim ovakve i sl tekstove

Franciska
18:48, 09. 08. 2023.
Odgovori

Sjajan tekst u kome sebe nalazim.. Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo