Stručnjaci savetuju da se ljudi fokusiraju na određeni tip ishrane kako bi pomogli telu u kontroli nivoa triglicerida Foto: Shutterstock
Trigliceridi su vrsta masnoća prisutnih u krvi, a njihov povišen nivo može da bude faktor rizika za različita zdravstvena stanja od kojih su neka i životno ugrožavajuća. Nivoi mogu u dobroj meri da se regulišu promenom ishrane, dovođenjem telesne težine na umerenu i redovnim vežbanjem.
Trigliceridi su najčešći oblik telesnih masnoća u telu. Praktično, većinu masnoća telo skladišti upravo u obliku triglicerida. Kruže kroz krv, a svaki triglicerid se sastoji od tri molekula masnih kiselina kombinovanih sa molekulom glicerola (oblika glukoze). Ljudsko telo takođe pretvara glukozu iz hrane u trigliceride.
Uz to, trigliceridi su jedan od glavnih izvora energije u telu. Ako telu energija nije potrebna odmah, ono skladišti masnoće u obliku triglicerida, kako bi ih koristilo kasnije.
Pojedina zdravstvena stanja, genetika, lekovi i životne navike su faktori rizika za visok nivo triglicerida u krvi. To su, ako govorimo o ishrani, prvenstveno namirnice bogate rafinisanim ugljenim hidratima, dodatkom šećera, zasićenim mastima i prekomerno korišćenje alkohola. Zamenjujući ove namirnice voćem i povrćem sa niskim sadržajem šećera, celim žitaricama i masnom ribom, ljudi bi u najvišem procentu mogli ne samo da snize nivo triglicerida u krvi, već i smanje rizik od gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti.
Prema navodima American Heart Association (AHA), visoki nivoi triglicerida u krvi su faktor rizika prvenstveno za kardiovaskularne bolesti, ali i:
Hronično stanje visokih trigliderida u krvi lekari nazivaju hipertrigliceridemija (ako su nivoi triglicerida u krvi natašte konstantno 150 mg/dl ili viši). Istraživanja pokazuju da su trigliceridi u krvi viši kod muškaraca, ali i da se povećavaju sa godinama kod oba pola. Neki ljudi imaju genetsku predispoziciju za visoke trigliceride (porodična hipertrigliceridemija).
Stručnjaci American Heart Association (AHA) savetuju da se ljudi fokusiraju na određeni tip ishrane kako bi pomogli telu u kontroli nivoa triglicerida. Evo koje namirnice se preporučuju:
Pored toga, nutricionisti AHA još sugerišu osobama sa visokim trigliceridima da:
Evo nekoliko predloga za dnevni jelovnik i namirnice namenjene osobama koje imaju problem sa visokim trigliceridima:
Za užinu možete pojesti bananu, malo badema, kuvano jaje, štapiće celera ili parče hleba od celog zrna sa puterom od orašastih plodova.
Pored preporuka da se promeni ishrana, stručnjaci na bazi studija kažu da ćemo na nivoe povišenih triglicerida uticati i uz: