Naslovna / Ishrana

Niži holesterol uslov je za zdravo srce, a ova 4 dodatka mogu da pomognu

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 21. 12. 2021.

Statistika kaže da jedna od tri osobe ima visok nivo „lošeg“ LDL holesterola, koji se ishranom može regulisati

zdravo srce Zdravo srce i kardiovaskularni sistem zahtevaju redovnu brigu, terapiju i konsultacije sa lekarom ako uzimate suplemente ili dodatke ishrani Foto: Shutterstock

Zdravo srce, uz više drugih faktora, zahteva i dobar nivo holesterola. Jedna od tri osobe ima visok nivo „lošeg“ holesterola, odnosno lipoproteina niske gustine (LDL). Uz redovne kontrole i balansiranu ishranu, ono što može da pomogne jesu dodaci ishrani i suplementi. U njihovom izboru treba biti oprezan i uvek konsultovati lekara.

Zdravo srce, riblje ulje i više dobrih masti

Omega-3 masne kiseline važne su za normalan metabolizam. Takođe, i za zdravlje srca i sprečavanje srčanog i moždanog udara, srčane insuficijencije i koronarne bolesti. Potrebno je još ciljanih istraživanja, ali ona za sada dostupna, kažu da riblje ulje deluje efikasno. U medicinskoj kliničkoj praksi, ono se koristi prvenstveno kod visokih nivoa trigliderida. Terapija bazirana na supstancama Omega-3 masti iz ribljeg ulja, može da smanji nivo trigliceride za 30 do 50 procenata, kod onih sa vrednostima od 500 mg/dL ili više. Takođe, zabeležen je uspeh i kod pacijenata sa rizikom od pankreatitisa.

Međutim, sa suplementima ribljeg ulja koje možemo da kupimo u slobodnoj prodaji, mora da postoji dodatni oprez. Doza aktivnih sastojaka u njima je znatno manja, mogu da sadrže i veliku količinu drugih neželjenih zasićenih masti. Bez pravilne primene, to čak može da poveća nivo holesterola. Zdrava ishrana koja podrazumeva ribu, nezasićene masti i ograničene jednostavne šećere, uz redovnu fizičku aktivnost, najsigurniji je način za kontrolu triglicerida i holesterola.

Crveni pirinač je dobar za zdravo srce jer sadrži statine

Crveni pirinač se koristi u kineskoj medicini i kuhinji kao dijetetski preparat. Zapravo, radi se o belom pirinču koji se posebnim procesom fermentacije, gljivice Monascus pretvara u crveni. Fermentacija podstiče proces stvaranja monakolina, odnosno prirodnih statina. U medicini, statini se prepisuju kao terapija za regulisanje nivoa holesterola. Promoteri trendova zdravije ishrane, preporučuju crveni pirinač kao sredstvo za prevenciju srčanih problema i niži holesterol. Međutim, treba reći da Američka agencija za hranu i lekove (FDA) do sada nije potvrdila bezbednost i efikasnost crvenog pirinča.

Jedna analiza crvenog pirinča pokazala je da su četiri od 11 sastojaka sadržali i supstancu zvanu citrinin. Za pojavu ovog jedinjenja krivi su spoljni faktori iz okoline, kada pirinač raste u nekontrolisanom okruženju. Ako nije pod strogom kontrolom, citrinin, kažu neke studije, može da izazove otkazivanje bubrega kod životinja i oštećenje ljudskih ćelija. Sa druge strane, statini koji se izdaju na recept prošli su odgovarajuće metode kontrole bezbednosti.

Suplementi koenzima Q10

Koenzim Q10 (kinon) je supstanca koja se nalazi u svim ćelijama našeg organizma. Važna je za sintezu kiseonika i sve energetske procese u telu. Istraživanja su pokazala da je upravo zbog količine energije Q10 efikasan u prevenciji i lečenju srčanih problema. Ovaj koenzim je ujedno i jak antioksidant koji štiti organizam od slobodnih radikala. Posle 30. godine života njegov prirodni nivo opada u telu. Takođe, postoje navodi da Q10 pomaže kod bola u mišićima koji je nuspojava terapije statinima.

Ukoliko osećate bol u mišićima a na terapiji statinima ste, pre nego što se odlučite na Q10 suplementaciju, porazgovarajte sa lekarom.

Aspirin, jedan od najčešćih dodataka

Kada se holesterol i druge supstance nakupe na zidovima arterija, stvaraju plakove. Oni sužavaju prolaze i ograničavjua protok krvi. Ako se na plaku formira krvni ugrušak, on potpuno blokira arteriju, prekidajući i protok kiseonika do drugih organa i srca. Kada se dotok krvi prekine, nastaje srčani, a u slučaju začepljenja arterije koja vodi do mozga, moždani udar. Studije pokazuju da aspirin može da pomogne u sprečavanju srčanih i moždanih udara i da utiče na manje stvaranje ugrušaka.

Ako ste već imali srčani ili moždani udar, aspirin je delotvoran deo terapije. U slučaju nekih drugih bolesti, kao i aktuelne pandemije covid 19, on je deo obavezne antikoagulantne terapije. Odluku o korišćenju aspirina donosi isključivo lekar koji prati vaše zdravstveno stanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo