Naslovna / Zdravlje

Šta se dešava u organizmu kad popijemo alkoholno piće dok koristimo antibiotik

Priredio/la: Vesna Stanimirovic|18:00 - 20. 10. 2022.

„Svaka osoba može da doživi da se kod nje ispolje klinički značajne interakcije lekova, a to je veoma često povezano sa samoinicijativnim uzimanjem lekova”, upozorava u drugom ePodcastu prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog

U drugoj epizodi ePodcasta sa prof. dr Jankom Samardžićem, kliničkim farmakologom razgovaramo o tome kako i zašto neke lekove, hranu i piće ne treba koristiti zajedno, ali i kako neke kombinacije lekova mogu povećati njihovu efikasnost i dovesti do smanjenja neželjenih efekata.

– Namirnice koje sadrže kalcijum, poput mleka i mlečnih proizvoda, treba izbegavati ako koristimo pojedine antibiotike, dok kofeinski napici (npr. kafa, čaj, coca-cola) u kombinaciji sa antipsihoticima (lekovima za terapiju najtežih mentalnih oboljenja) mogu umanjiti njihovo terapijsko delovanje. Alkohol se ne preporučuje ni u jednoj kombinaciji s lekovima – upozorava naš sagovornik.

Profesor dr Janko Samardžić odgovoriće nam i na pitanja da li moramo obavezno ispoštovati preporuku i zašto, kada na leku piše da ga treba uzeti pre, posle ili za vreme jela. Kada uzeti lek ukoliko ne piše način na koji se koristi? Zašto nikako ne treba kombinovati antibiotike sa alkoholom i šta se tada dešava u našoj jetri? Ako pijemo više lekova, kako izbeći negativnu interakciju među njima?

Na ova i druga pitanja odgovore ćete dobiti u našem današnjem ePodcastu.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog, profesor je na Katedri za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Autor je više od 100 naučnih i stručnih publikacija, profesor po pozivu na više inostranih univerziteta i pozvani predavač na međunarodnim naučnim skupovima. Dobitnik je nagrade Srpskog farmakološkog društva za izuzetne rezultate postignute u naučno-istraživačkom radu.

Kako znati jeste li baš vi u opasnosti od interakcija lekova, saznaćete ako pogledate ePodcast na početku teksta.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo