Naslovna / Ishrana

Bol kod artitisa izazivaju i neke vrste povrća, kada krompir treba izbegavati ili obavezno ljuštiti

Priredio/la: D. T.|11:00 - 23. 05. 2023.

Generalni savet većine lekara jeste da pacijenti sa artritisom primenjuju protivzapaljensku dijetu kao što je mediteranska, sa dosta zelenog povrća, voća, morske ribe, namirnica od celog zrna

povrće-vitamini-minerali Darovi prirode moćniji su od tableta Foto: Pexels

Bol kod artritisa praćen osećajem ukočenosti, mogao bi da bude i posledica konzumacije nekih zdravih namirnica, kao što su paradajz, paprika, beli krompir, patlidžan. Pojedini pacijenti prijavljuju bolove, oticanje i ukočenost zglobova posle upotrebe ovih namirnica. I pored toga što već decenijama traju istraživanja na ovu temu, još nema konačnog zaključka na osnovu kojeg bi lekari mogli, pacijentima sa dijagnozom artritisa, da savetuju ili ne savetuju ove vrste povrća.

Glavni krivac je jedinjenje gorkog ukusa

Smatra se da bol kod artritisa pogoršavaju sve vrste paradajza, običan krompir, sa izuzetkom slatkog krompira, sve vrste paprika, uključujući i ljute paprike, patlidžan. Slično na pacijente sa artritisom, kako se smatra, deluju i sos od paradajza, začinsko bilje od ovih namirnica.

I pored velikog bogatstva minerala i vitamina, ove vrste povrća sadrže alkaloide koji mogu biti opasni u velikim dozama. Jedinjenje gorkog ukusa solanin je glavni krivac. Solanin je prirodni odbrambeni mehanizam krompira protiv predatora, insekata i bolesti. Solanin je prisutan je u svim delovima biljke, stručnjaci kažu da ga je najmanje u samoj krtoli.

Moguća je pojava mučnine i dijareje

Problem je, ipak, što u slučaju napada insekata ili bolesti može doći do oštećenja krtole krompira prilikom vađenja, nepravilnog skladištenja i neodgovarajuće pripreme jela. Stručnjaci upozoravaju da je koncentracija solanina tada može naglo da raste, naročito u ljusci i delu odmah ispod ljuske. Preporuka je da se izbegava krompir koji je poprimio zelenu boju, jer je moguće da kod nekih osoba dođe do pojave mučnine i dijareje.

Da li neke vrste povrća mogu da intenziviraju bol kod artritisa?

Nema jasnog odgovora na ovo pitanje. Postoje indicije da solanin u ovoj vrsti povrća može iritirati i čak dovesti do upale creva. Veruje se da je ova upala jedan od okidača za pojavu bola u zglobovima. Studija iz 2020. koja je bila usmerena na kreiranje antiinflamatorne dijete, navodi da pacijenti sa artritisom ne bi trebalo da konzumiraju paradajz, krompir i patlidžan. Kritičari ove studije, ipak, navode njen ograničavajući karakter. Većina stručnjaka ne može pacijentima koji se leče od artritisa, sa sigurnošću da savetuje izbegavanje navedenog povrća.

Paradajz, paprika, krompir, patlidžan sastavni su deo zdrave ishrane i većina stručnjaka ne savetuje pacijentima da na osnovu neutemeljenog istraživanja izbace ovo povrće iz ishrane. Nema jasnih znakova da će bol nestati posle primene dijete, u kojoj ne bi bilo ovih namirnica.

Malo je verovatno da će izbegavanje solanina ublažiti bol kod artritisa ili upalu. Istraživanja koja bi podržala ovu tvrdnju jednostavno ne postoje – kaže reumatolog dr Leonard Calabrese, Cleveland Clinic.

Savet je da pratimo reakcije organizma

Savet većine stručnjaka jeste da pacijenti prate reakcije organizma na ovu vrstu povrća. Ukoliko posle konzumacije krompira osećamo bolove i ukočenost, sigurno je da nam ta namirnica ne prija. Preporuka je da se, u ovom slučaju, na dve nedelje izbegava navedeno povrće, pa potom u maloj meri ponovo uključi u ishranu. Ukoliko se simptomi artritisa pojačaju, moguća je osetljivost na hranu.

Generalni savet većine lekara jeste da pacijenti sa artritisom primenjuju protivzapaljensku dijetu, kao što je mediteranska sa dosta zelenog povrća, voća, morske ribe, namirnica od celog zrna. Preporuka je da se maksimalno ograniči konzumacija crvenog mesa, prerađevina od mesa i mesnih proizvoda kao što su kobasice, paštete, ali i svih ostalih oblika industrijske hrane.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo