Da li perete krompir pre ili posle ljušćenja
Mnogi od nas misle: „Ako ću da ljuštim krompir, što bih ga prao?” Međutim, stručnjaci upozoravaju da je to pogrešno. Pre nego što ga oljuštite, važno je da ga dobro operete. Zašto je to bitno i kako to pravilno da uradimo – saznajte u nastavku
Čak i ako planirate da ljuštite, stručnjaci upozoravaju: krompir mora da se pere pre pripreme! Evo zašto je to važno – i kako to da uradite najefikasnije.
Zašto je neophodno pranje krompira
Pre nego što bilo koje voće ili povrće stavite u usta, trebalo bi da ga dobro operete. To važi i za krompir, bez obzira na to da li ga kuvate s korom ili planirate da ga ljuštite. Zemlja u kojoj raste može da sadrži ne samo prljavštinu, već i pesticide i štetne mikroorganizme. Ako ga ne operete pre sečenja, bakterije sa kore lako mogu da pređu na unutrašnjost krompira.
Kako kaže kuvar i direktorka San Diego Markets, Kat Filds Vajt, „krompir raste duboko u zemlji i traži temeljno pranje pre kuvanja. U zemlji mogu ostati i pesticidi, i dobre i loše bakterije, koje je neophodno ukloniti.”
Kako pravilno oprati krompir – korak po korak
Da bi pranje bilo što efikasnije, Kat preporučuje da krompir prvo potopite u hladnu vodu:
- Prvo ga potopite u hladnu vodu na nekoliko minuta – to će omekšati i odvojiti nataloženu zemlju. Posebno je korisno kod krompira s čvršćom korom.
- Izvadite iz vode i svaki pojedinačno istrljajte uz pomoć čiste četke za povrće ili nežne sunđeraste strane novog sunđera koji se koristi samo za hranu.
- Isperite svaki krompir pod mlazom vode, kako biste uklonili ostatke prljavštine.
Za vrste s tanjom, voskastom korom (kao što su mladi krompirići), bolje je da ih operete samo rukama, kako ne bi došlo do oštećenja.
Šta ako planirate da ga ljuštite?
I u tom slučaju – prvo ga operite! Pranje pre ljuštenja sprečava da bakterije s kore završe na delovima koje ćete jesti. Ako ne planirate odmah da kuvate oljušten krompir, stavite ga u činiju s vodom i nekoliko kapi limunovog soka – tako ćete sprečiti da potamni.
Kako čuvati opran krompir
Važno: oprani krompir ne treba dugo da stoji jer se na vlažnoj površini mogu razviti bakterije. Najbolje je da ga perete neposredno pre pripreme. Ipak, ako pripremate veće količine (npr. za slavski ručak ili praznik), možete ga oprati do 24 sata ranije i čuvati u frižideru, preporučuje Kat.
A neoprani krompir?
Neoprani krompir i batat ne treba čuvati u frižideru ako se ne koristi odmah. Umesto toga, poređajte ih u činiju ili gajbicu i držite na hladnom, tamnom i suvom mestu, gde ima strujanja vazduha. Tako ćete sprečiti vlagu i pojavu buđi.
I da – nikakoga ne čuvati na sunčanom mestu ili kuhinjskoj radnoj ploči! Kada su predugo izloženi svetlosti, krompiri mogu da pozelene, dobiju gorak ukus i postanu nebezbedni za jelo, upozoravaju stručnjaci.
A vi? Perete li krompir pre ili posle ljušćenja?
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.