Naslovna / Korona

Sve prednosti i mane ČETIRI TIPA VAKCINE protiv KORONE?

Piše: Dr Katarina Kukuruzović, lekar opšte prakse|15:08 - 21. 11. 2020.

Vreme će pokazati koja vakcina će se prva naći na tržištu i kako će promeniti tok aktuelne pandemije…

vakcina korona U čemu je razlika u vakcinama koje su stigle na tržište Foto: Shutterstock

Moderan svet verovatno nikada sa većom pažnjom nije iščekivao vesti o vakcini protiv neke bolesti kao što u poslednje vreme pratimo razvoj vakcine protiv SARS-CoV-2 (raniji naziv ovog virusa bio je 2019-nCoV), koji izaziva koronavirusnu bolest 2019 (COVID-19).

Za sada postoje četiri tipa vakcine protiv COVID-19 koji su u procesu razvoja. Svaki od ova četiri tipa ima i prednosti i mane, pa je veoma važno da razumemo princip po kom svaki od ova četiri tipa vakcine radi.

Prvi tip vakcine je zasnovan na nukleinskim kiselinama virusa

Ovaj tip vakcine razvijaju Pfizer, Moderna, CureVac, Inovio, Sanofi i Translate Bio.

Mehanizam delovanja ove vakcine je stvaranje imunosti na virus kroz pokretanje imunskog odgovora na delove virusa koji su u stanju da ovaj odgovor pokrenu, ali nisu dovoljno veliki da izazovu bolest kod osobe koja primi ovu vakcinu. Vakcina se sastoji od delića nukleinske kiseline virusa COVID-19, koji ne mogu da izazovu COVID-19, ali mogu da pokrenu stvaranje antitela i aktivaciju citotoksičnih T-limfocita.

Prednosti ovog tipa vakcine su veoma velika efikasnost, i mogućnost da se brzo proizvodi velika količina ovog tipa vakcine.

Mane ovog tipa vakcine su visoka cena, kao i to što će najverovatnije ovakav tip vakcine zahtevati revakcinaciju.

Drugi tip vakcine je zasnovan na proteinima virusa COVID-19

Ovaj tip vakcine protiv COVID-19 razvijaju Novavax, WRAIR, Sanofi i GSK.

Za razliku od prethodnog tipa vakcine, koji podrazumeva korišćenje delova nukleinskih kiselina virusa, ovaj tip vakcine koristi delove proteina virusa COVID-19. Organizam koji primi vakcinu počinje da reaguje na ove proteine stvaranjem antitela.

Prednost ovog tipa vakcine protiv COVID-19 je to što je ova tehnologija vakcine već odavno u upotrebi, jer je ovo princip na kom rade vakcina protiv hepatitisa B, humanog papiloma virusa (HPV), velikog kašlja, kao i to što bi slobodno mogla da se daje i osobama koje su imunokompromitovane.

Mana ovog tipa vakcine je to što zahteva revakcinaciju.

Treći tip vakcine je zasnovan na inaktivisanom virusu

Ovaj tip vakcine razvijaju Institut za biološke projekte u Vuhanu, Sinovac i Kineska akademija medicinskih nauka.

Mehanizam delovanja ovog tipa vakcine je izazivanje imunskog sistema da stvara imunost stvaranjem antitela. Ovaj proces se aktivira inaktivisanim virusom COVID-19 koji ne može da izazove oboljevanje od COVID-19, već samo pokretanje stvaranja antitela.

Prednosti ovog tipa vakcine su to što je ovo isproban metod imunizacije (po ovom principu rade već dugo korišćene i efikasne vakcine protiv hepatitisa A, besnila, dečje paralize), kao i mogućnost imunizacije imunokompromitovanih pacijenata.

Mana ovog tipa vakcine je to što zahteva revakcinaciju.

Četvrti tip vakcine je zasnovan na virusima vektorima

Ovaj tip vakcine protiv COVID-19 razvijaju AstraZeneca, CanSinoBIO, Johnson & Johnson i Merck.

Virusi vektori mogu najlakše da budu shvaćeni kao prenosioci ili transporteri, a u ovom slučaju to su virusi koji nisu SARS-CoV-2, nego izmenjeni adenovirus, koji na sebi nosi delove proteina SARS-CoV-2. Na taj način se u organizmu koji primi ovakvu vakcinu pokreće imunski sistem da proizvodi antitela i citotoksične T-limfocite.

Prednosti ovakvog tipa vakcine su mogućnost brze proizvodnje i to što je dovoljna monodoza.

Mane ovog tipa vakcine su to što je moguće da se vakcina da osobi koja je imuna na vektor, što bi smanjilo efikasnost vakcine, kao i to što bi kod imunokompromitovanih pacijenata upotreba bila pod znakom pitanja, jer bi moglo da dođe do neželjenih efekata izazvanih virusom vektorom.

Vreme pred nama pokazaće koja vakcina će se prva naći na tržištu i kako će to promeniti tok aktuelne pandemije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Spomenka S. Majstorović
0:39, 04. 12. 2020.
Odgovori

Drago mi je da sam kroz pretrage, došla do Eportal-a. Nakon pregleda, počela sam da objavljujem vaša obaveštenja, jer su jasna, korisna ,dostupna sa stlom objašnjavanja, i svakako što pratite sve aktuelne činjenice, koje bi vaši pratioci pročitali i podelili…SVE POHVALE

Milivoj
17:55, 11. 01. 2021.
Odgovori

Molim vas da mi kažete dali mogu da se vakcinišu ljudi koji su bolesni od karcinoma. Konkretno šifra C 900, multipla mijelom. Hvala na odgovoru

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo