Naslovna / Korona

JN.1 je najnovija varijanta korona virusa koja pokreće novi talas infekcije

Priredio/la: I. V. |13:00 - 21. 12. 2023.

Predviđa se da bi pojava JN.1 soja korona virusa mogla da izazove sve veći porast slučajeva inficiranih, posebno u zemljama u kojima je trenutno zima

Jn.1 JN.1 soj ima dodatnu mutaciju šiljaka, koja mu omogućava da lakše inficira ćelije Foto: Shutterstock

 JN.1 je najnovija varijanta korona virusa zbog koje raste zabrinutost za javno zdravlje s obzirom na to da se u decembru beleži sve veći broj inficiranih ljudi. U svetu korona virus sojeva koji se brzo menja, JN.1 je najnovija varijanta, potomak Omikron soja koji trenutno beleži rast jer je od 5 slučajeva zaraženih više od jedne osobe inficirana je ovom varijantom virusa. Ova statistika upozorava na nagli porast širenja virusa u odnosu na kraj oktobra kada je JN.1 činio manje od 0,1 odsto infekcija korona virusom.

JN.1 varijanta korona virusa izazvaće porast broja zaraženih, posebno u zemljama u kojima je trenutno zima

Svetska zdravstvena organizacija u utorak je proglasila JN.1 soj korona virusa „varijantom od interesa“ zbog njenog sve bržeg širenja. JN.1 varijanta virusa činila je oko 3 odsto svih slučajeva korona virusa početkom novembra, ali je broj zaraženih porastao na 27,1 procenat mesec dana kasnije na globalnom nivou, saopštila je SZO. Predviđa se da bi pojava JN.1 mogla da izazove porast slučajeva, posebno u zemljama u kojima je trenutno zima. Cenatr za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trenutno smatra JN.1 najbrže rastućom varijantom u SAD, a nastavak širenja zaraženih JN.1 sojem pokazuje da je on ili prenosiviji ili bolji u izbegavanju imunološkog sistema, navode predstavnici CDC. Takođe, izveštavaju da se JN.1 već više nego udvostručio po rasprostranjenosti u SAD između kraja novembra i sredine decembra i „samo je pitanje nedelja“ pre nego što JN.1 bude vodeća varijanta korona virusa u svetu.

Šta je JN.1 varijanta korona virusa?

JN.1 je evoluirao iz varijante BA.2.86, potomka Omikron soja koji je izazvao „pustoš“ početkom 2022. godine, objašnjavaju stručnjaci. Ova varijanta korona virusa ima dodatnu mutaciju šiljastog S proteina u poređenju sa svojim potomkom. Ali, SZO ne očekuje da će JN.1 doneti značajan dodatni rizik po javno zdravlje na osnovu dostupnih dokaza. Ukupna procena rizika ove varijante je „niska“.

– Iako postoji brz porast JN.1 infekcija i verovatno povećanje broja slučajeva, dostupni ograničeni dokazi ne ukazuju na veću težinu bolesti – navodi Svetska zdravstvena organizacija.

– JN.1 ima dodatnu mutaciju šiljaka, koja mu omogućava da lakše inficira ćelije. Postoji i nekoliko drugih novih varijanti u porodici BA.2.86. Dakle, moguće je, iako još uvek nije sigurno, da će se proširiti i postati dominantne varijante SARS-CoV-2 – objašnjava dr Jesse Bloom, profesor na Fred Hutchinson Cancer Center u Sijetlu, koji proučava evoluciju virusa.

Studija iz Japana 9. decembra predstavljena na BioRxiv onlajn arhivi kompletnih naučnih radova, koji tek treba da budu objavljeni, potvrdila je da je JN.1 zarazniji i bolje izbegava imuni sistem od prethodnih sojeva korona virusa.

Koji su simptomi JN.1 varijante korona virusa?

Nije poznato da li se simptomi JN.1 značajno razlikuju od drugih varijanti virusa, a nema indikacija da su teži, navodi CDC.
– Vrste simptoma i koliko su oni teški obično više zavise od imuniteta i kompletnog zdravlja osobe, a ne od toga koja varijanta izaziva infekciju – ističu stručnjaci CDC i podsećaju da su opšti simptomi covid 19 infekcije temperatura, jeza, kašalj, otežano disanje, umor, bolovi u mišićima, glavobolja, gubitak ukusa ili mirisa, bol u grlu, zapušenost, curenje iz nosa, mučnina, povraćanje i dijareja…
CDC preporučuje zaštitu novim formulama covid 19 vakcina kako bi se povećala zaštita od JN.1. Rečeno je da se očekuje da će postojeći testovi, tretmani i vakcine za korona virus delovati protiv ove varijante, slično kao i protiv drugih. Preporučene vakcine u SAD su, na primer, Pfizer-BioNTech, Moderna i Novavax. Takođe, očekuje se da će i postojeći testovi i tretmani za covid 19 biti efikasni protiv JN.1.

Tokom praznika se oečukuje najveći broj inficiranih korona virusom

Trenutno skok u broju infekcija JN.1 korespondira sa porastom svih glavnih markera covid 19 infekcije. Najnovije praćenje CDC pokazuje da su smrtni slučajevi, koji imaju veze sa covid 19, porasli za 25 procenata u poslednjoj nedelji. Pored toga ,uvećao se broj hospitalizacija za više od 17 odsto, a hitne posete zbog covid 19 uvećane su za 4 odsto.

– Covid 19 ponovo počinje da se širi nakon što je bio stabilan poslednjih nekoliko nedelja – izjavila je direktorka CDC Mandy Cohen i upozorila da možemo da očekujemo da će se respiratorne bolesti uopšte povećati tokom praznika, jer je takođe povećana aktivnost gripa i respiratorni sincicijalni virus RSV. S tim u vezi podsetila je i na one klasične mere predostrožnosti i zaštite – vakcinacija, češće pranje ruku, češće provetravanje prostorija, nošenje maski, posebno u velikim gužvama u zatvroenom, kao i ostanak kod kuće kada je osoba bolesna kako se bolest ne bi širila.

Nekoliko evropskih zemalja, uključujući Dansku, Španiju, Belgiju, Francusku i Holandiju, beleži eksponencijalni rast nove varijante i povećanje broja hospitalizacija. Australija, Azija i Kanada takođe doživljavaju nagli porast JN.1, a naučnici veruju da bi to moglo da bude u vezi sa slabljenjem imuniteta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo