Naslovna / Korona

Koja doza vitamina D je potrebna za lečenje obolelih od covid 19

18:52 - 06. 12. 2020.

dr Katarina Kukuruzović, lekar opšte prakse

Primena vitamina D3 u visokoj dozi od 60.000 IU dnevno može da poboljša stanje pacijenata koji boluju od covid 19

lekar i setra u bolnici sa covid pcijentom Foto: Shutterstock

Protokol za lečenje bolesti covid-19 se konstantno menja od otkrića virusa SARS-CoV-2, koji je uzročnik ove bolesti. Iako covid 19 može da prođe asimptomatski, kod nekih pacijenata se manifestuje blagom ili težom kliničkom slikom, a može da se ispolji i kao veoma teška upala pluća koja se kod nekih pacijenata završava smrću.

Dnevna doza vitamina D

Vitamin D3 (holekalciferol) je oblik vitamina D je odavno poznat kao neophodan za pravilan razvoj kostiju, i to u preporučenoj dnevnoj dozi od 400 IU (internacionalnih jedinica), ili 10 µg. Ukoliko se uzima više nego što je preporučena dnevna doza, vitamin D3 može da uzrokuje povraćanje, proliv, malaksalost, gubitak apetita, oštećenje bubrega i psihičke poremećaje.

Osim u preventivne svrhe, vitamin D3 se odavno primenjuje i u lečenju nekih vrsta raka, jer pozitivno utiče na funkcionisanje ćelija koje su važne za imunitet našeg tela. Kao imunomodulator, vitamin D3 je i deo terapije nekih autoimunih bolesti, kao što su multipla skleroza, reumatoidni artritis i dijabetes (šećerna bolest). Od početka pandemije, vitamin D3 je dobio još jednu primenu.

Vitamin D3 u velikoj dozi u terapijskoj ulozi za covid19

Tim naučnika je otkrio da visoke doze vitamina D3 mogu kod pacijenata koji su pozitivni na korona virus da dovedu do toga da im se organizam ranije iščisti od SARS-CoV-2 od onoga što je očekivani, spontani tok infekcije. Ovo nije jedini efekat koji je dokazan studijom, nego je utvrđeno i da se davanjem visokih doza vitamina D3 smanjuju znaci upale, kao što je na primer, povišen fibrinogen u krvi.

Da bi se postigao ovaj rezultat, pacijentima je tokom studije davano 60.000 IU holekalciferola dnevno tokom sedam dana. Ovo je čak 150 puta veća dnevna doza od onoga što se inače smatra preporučenom dnevnom dozom!

Dokazano je da osobe koje imaju nedostatak vitamina D3 češće oboljevaju i umiru od covid 19 u odnosu na osobe koje imaju normalnu količinu vitamina D3.
Zaštitna uloga vitamina D3 u infekciji korona virusom i tokom covid 19 nije sasvim jasna, već se samo pretpostavlja da je protektivan efekat vitamina D3 rezultat njegovog već poznatog imunomodulatorskog efekta koji ima i u slučaju drugih virusnih infekcija.

Studija je pokazala da primena vitamina D3 u visokoj dozi od 60.000 IU dnevno tokom sedam dana može da poboljša stanje pacijenata koji boluju od lakšeg oblika covid 19 i smanji potrebu za zbrinjavanjem u jedinicama intenzivne nege.

Suplement nije lek

Važno je napomenuti da vitamin D3 nije terapija koja može da izleči covid 19 i izbriše korona virus i sve njegove efekte iz organizma. Iako rezultat istraživanja pokazuje da 60.000 IU holekalciferola dnevno tokom sedam dana dovodi do snižavanja povišenog nivoa fibrinogena u krvi, koji je znak upale, drugi markeri zapaljenja, kao što su D-dimer, prokalcitonin, CRP (C-reaktivni protein), ostaju povišeni.

D-dimer je važan prediktor mortaliteta od covid 19, i to naročito ako je povišen preko 1µg/l. Studija je pokazala da vitamin D3 na žalost nema nikakav uticaj na nivo D-dimera kod pacijenata inficiranih korona virusom.

Doze vitamina D3 u trenutno aktuelnom protokolu lečenja covid 19

Protokol američkih klinika trenutno uključuje vitamin D3, između ostalih lekova, i to 5.000 IU jednom dnevno kod pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, odnosno 60.000 IU vitamina D3 kod pacijenata sa težom kliničkom slikom.
Kao profilaksa se preporučuje uzimanje vitamina D3 4.000 IU dnevno.

Vitamin D3 kao deo prevencije širenja koronavirusa

Uzimanje preparata vitamina D3 može da pomogne da se koronavirus ranije izbaci iz tela, pa samim tim skraćuje broj dana tokom kojih inficirana osoba može da širi virus na druge. Ovo je od izuzetnog značaja za javno zdravlje i sprečavanje širenja koronavirusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
coka
1:35, 07. 12. 2020.
Odgovori

Dnevna doza od 4.000 do 5.000 internacionalnih jedinica je dovoljna i preporučena i za prostatu.

Dusanka
19:56, 11. 12. 2020.
Odgovori

Moze i sardina’za one kao ja sto sam ja i ne volimo suplemente

Olja
0:39, 14. 12. 2020.
Odgovori

Hvala na savetima I objasnjenja!
Trebalo bi na televiziji cesce edukovati gradjane, toga zaista nema!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo