Naslovna / Korona

Produženi covid 19 zahvata skoro svaki sistem organa kod dece: Kako prepoznati dugotrajne simptome infekcije

Priredio/la: I. V. |9:00 - 28. 08. 2024.

Većina istraživanja, koja se bavila simptomima dugotrajnog covid 19 bila je fokusirana na odrasle, što može da dovede do pogrešne percepcije da je produženi covid 19 kod dece retkost ili da su njihovi simptomi isti kao kod odraslih

produženi covid 19 Oko 57 odsto dece školskog uzrasta, koja su imala covid 19, iskusilo je glavobolje. Foto: Shutterstock

Produženi covid 19 kod dece istraživali su naučnici sa National Institutes of Health’s Researching COVID kako bi se poboljšao oporavak pedijatrijskih pacijenata. Zdravstveni projekat, poznat kao RECOVER Initiative, objavljen u medicinskom časopisu JAMA, istraživao je različite aspekte produženog covid 19 kod najmlađe populacije. Istraživači NIH okarakterisali su simptome dugog covid 19 kod dece i adolescenata, primećujući različite znake među različitim starosnim grupama.

Produženi covid 19 zahvatio je skoro svaki sistem organa kod dece i mladih

Uprkos varijacijama između dve starosne grupe – dece do 11. godine i adolescenata (mladi uzrasta od 12 do 17 godina), istraživači su naglasili da je skoro svaki sistem organa kod svih njih bio pod uticajem dugotrajnog covid 19.

– Većina istraživanja, koja se bavila produženim covid 19 simptomima, bila je fokusirana na odrasle, što može da dovede do pogrešne percepcije da je dugi covid 19 kod dece retkost ili da su njihovi simptomi isti kao kod odraslih – naveo je u saopštenju za javnost dr David Goff iz NIH’s National Heart, Lung and Blood Institute.

– S obzirom na to da simptomi mogu da se razlikuju od deteta do deteta ili se manifestuju u različitim obrascima, bez njihove odgovarajuće karakterizacije teško je znati kako da optimizujemo brigu za pogođenu decu i adolescente – naglašava dr Goff.

Uobičajeni simptomi produženog covid 19

Istraživači su prikupili podatke od 3.860 pedijatrijskih pacijenata sa istorijom infekcije SARS-CoV-2 između marta 2022. i decembra 2023. na 60 lokacija širom zemlje, upoređujući simptome sa 1.516 dece i adolescenata koji nisu bili zaraženi korona virusom. Na osnovu sveobuhvatne ankete koju su popunili negovatelji, analizirajući 75 simptoma produženog covid 19, sveukupno zdravlje, fizičko zdravlje i kvalitet života, istraživači su identifikovali 17 uobičajenih produženih simptoma kod mlađe dece školskog uzrasta, od 6 do 11 godina.

Oko 57 odsto dece školskog uzrasta, koja su imala covid 19, iskusilo je glavobolje. Pored toga, 44 procenata imalo je poteškoće sa pamćenjem ili fokusiranjem, 44 odsto imalo je problema sa spavanjem, a 43 procenata – bolove u stomaku. Uobičajeni simptomi, koje pokazuje produženi covid 19, su bolovi u telu, mišićima ili zglobovima, umor ili pospanost tokom dana, nedostatak  energije i osećaj anksioznosti.

Kod adolescenata identifikovano 17 uobičajenih simptoma koje nosi produženi covid 19

Komparativno, istraživači su identifikovali 17 uobičajenih simptoma koje produženi covid 19 ostavlja kod adolescenata. Najčešći simptom – umor tokom dana, pospanost ili nedostatak  energije uticao je na 80 odsto ove populacije. Pored toga, bol u telu, mišićima ili zglobovima je zahvatio 60 procenata adolescenata, dok je glavobolja prijavljena kod 55 odsto mladih. Poteškoće sa pamćenjem i fokusiranjem su identifikovane kod 47 procenata adolescenata, a drugi uobičajeni simptomi su anksioznost i poteškoće sa spavanjem.

– Simptomi koji čine indeks istraživanja nisu jedini simptomi koje dete može da ima i nisu najteži, ali su najpredvidljiviji u određivanju ko možda ima produženi covid 19 – naglašava glavni autor studije dr Rachel Gross sa New York University Grossman School of Medicine.

Iako će buduća istraživanja možda morati da istraže nove simptome koje izaziva produženi covid 19 kod dece do 5 godina i mlađe, dobijeni podaci, po rečima lejara, naglašavaju koliko je važno da se deca vakcinacijom zaštite od covid 19 infekcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo