Naslovna / Korona

Koliko treba da budemo zabrinuti zbog novih mutacija korona virusa

Priredio/la: P. Ž.|13:14 - 15. 12. 2020.

Uglavnom te mutacije čine bezopasno prilagođavanje virusa ili se virus menja na takav način da to jednostavno dovede do izumiranja virusa

korona virus Od početka pandemije pa do danas korona virus je mutirao 25 puta Foto: Shutterstock

Ne postoje jasni dokazi da je nova varijanta korona virusa – koja je otkrivena u jugoistočnoj Engleskoj – sposobnija da se prenosi lakše, da izazove ozbiljnije simptome ili da vakcinu učini beskorisnom, prenosi BBC.

Međutim, postoje dva razloga zbog kojih naučnici budno prate ove mutacije. Prvo razlog: nov soj virusa primećen u mestima gde je veliki broj slučajeva novoobolelih. To jeste znak upozorenja, mada se može tumačiti na dva načina.

Virus je mogao da mutira i lakše se širi što uzrokuje više infekcija. Biće potrebni eksperimenti u laboratorijama kako bi se utvrdilo da li se ova varijanta zaista lakše širi od ostalih.

Dve mutacije na koje treba da se obrati pažnja

Drugo pitanje koje izaziva pažnju kod naučnika je- kako je virus mutirao?

– Imamo iznenađujuće velik broj mutacija, više nego što bismo očekivali, a nekoliko mutacija izgleda zanimljivo – rekao mi je profesor Nik Loman iz konzorcijuma COVID-19 Genomics UK (COG-UK).

– Postoje dva zapažena seta mutacija. Obe se nalaze u proteinu koji virus koristi za otključavanje ulaza u ćelije našeg tela kako bi ih “oteo“. Mutacija N501 menja najvažniji deo šiljka virusa. Izgleda da je ovo važna adaptacija – rekao je prof. Loman.

– Druga mutacija pojavila se ranije. Zabrinjavalo je to što su antitela iz krvi ljudi koji su preležali bolest manje efikasna u napadu na tu varijantu virusa. Ponovo će biti potrebno još laboratorijskih studija da bi se zaista shvatilo šta se događa.

Profesor Alan Mek Natali sa Univerziteta u Birmingemu rekao je:

– Znamo da postoji nova varijanta, ne znamo ništa o tome šta to biološki znači. Prerano je davati bilo kakav zaključak o tome koliko je ovo važno ili ne.

Za sada mutacije ne dovode u pitanje efikasnost vakcina

Mutacije proteina šiljka dovode nas do pitanja o efikasnosti vakcina. Međutim, telo može da nauči da napada više delova šiljka. Zbog toga su zdravstveni službenici i dalje su uvereni da će vakcina delovati protiv ove varijante virusa.

Od prve pojave covida 19 virus mesečno beleži u proseku oko dve mutacije – kada bi naučnici uzeli današnji uzorak i uporedili ga sa prvim iz Vuhana u Kini primetili bi oko 25 mutacija.

Ipak, ovo ne mora da bude toliko strašno. Ako ovo pokreće evoluiranje virusa možda ćemo morati redovno da ažuriramo vakcine kao što to činimo protiv gripa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
zeljko
13:34, 16. 12. 2020.
Odgovori

Nisam uopste zabrinut, jer se cuvam na svoj nacin, jacam imunitet sa medicinskom gljivom ganoderma lucidum, odlicna je kad je u pitanju imunitet, od skoro sam nabavio i uv led rucnu lampu za dezinfekciju i sterilizaciju predmeta u kuci, a vani naravno maska.

xx
23:32, 16. 12. 2020.
Odgovori

Toliko Vam je komentar dragocen, da ga ne objavljujete

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo