Naslovna / Korona

Ponovo alergijska reakcija na Fajzerovu vakcinu, evo šta kažu stručnjaci

Priredio/la: P. Ž.|13:37 - 17. 12. 2020.

Slučajevi alergije na vakcinu protiv covid 19 navela je lekare da još pažljivije prate rekacije nakon vakcinacije

vakcina Alergijske reakcije na vakcinu koje su se pojavile na Aljasci slične onima iz Britaniej Foto: Shutterstock

Dva zdravstva radnika koji rade u istoj bolnici na Aljasci razvila su alergijsku reakciju samo nekoliko minuta pošto su primili Fajzerovu vakcinu protiv koronavirusa.

Zvaničnici su rekli da ovi slučajevi neće poremetiti planove o vakcinaciji i da informacije dele zbog transparentnosti.

Prvi zdravstveni radnik, sredovečna žena koja nije imala istoriju alergija, dobila je anafilaktičku reakciju koja je se pojavila 10 minuta nakon primanja vakcine u regionalnoj bolnici Bartlet u mestu Džunea. Ona je dobila osip po licu i telu. Takođe, počela je otežano da diše i povišen puls joj je bio povišen.

Doktorka Lindi ons, medicinska direktorka hitne službe bolnice, izjavila je da su zdravstvenoj radnici odmah dali injekciju epinefrina, standardnog tretmana za teške alergijske reakcije. 

Drugi zdravstveni radnik koji je primio vakcinu u sredu dobio je otok očiju, nesvesticu i grebanje u grlu 10 minuta nakon primanja vakcine navodi se u saopštenju bolnice. Odveden je u hitnu pomoć i gde je dobio terapiju. Stanje se ubrzo normalizovalo i on je pušten iz bolnice.

Zvaničnici bolnice, u kojoj je do srede uveče vakcinisano 144 zaposlena, rekli su da oba zdravstvena radnika ne žele da njihova iskustva imaju negativan uticaj na druge koji se pripremaju za vakcinaciju.

– Ne planiramo da menjamo raspored vakcinacije, doziranje ili režim – rekla je dr Ana Cink, predstavnica medicinske služba Aljaske.

Tokom ispitivanja nije bilo ozbiljnijih alergijskih reakcija

Iako se u kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 44.000 učesnika pokazalo da je vakcina Fajzer sigurna i efikasna u oko 95 odsto slučajevi na Aljasci će verovatno pojačati zabrinutost usled mogućih neželjenih efekata. Stručnjaci kažu da bi razvoj događaja mogao da podstakne pozive za pooštravanje smernica koje bi osigurale da primaoci budu pažljivo nadgledani zbog potencijalnih neželjenih reakcija.

Američka Uprava za hranu i lekove u svojim smernicama zahteva da primaoci ostanu na mestu 15 minuta nakon dobijanja vakcine.

Smatralo se da je reakcija žene sa Aljaske slična anafilaktičkim reakcijama koje su doživela dva zdravstvena radnika u Britaniji nakon što su prošle nedelje primili vakcinu Fajzer-Biontek. Kao i ona, obojica su se oporavili.

Iako su vakcine Moderna i Fajzer-Biontek zasnovane na istoj vrsti tehnologije i slične po svojim sastojcima, nije jasno da li bi se alergijska reakcija koja se pojavi posle primanja jedne pojavila i u slučaju druge.

Dr Pol Ofit, saradnik Američke Uprave za hranu i lekove je rekao je da su u obe vakcine sadrže stabilizujući molekul polietilen glikol za koji je smatra da je vodeći razlog za pokretanje alergijske reakcije. On je naglasio da su potrebna dodatna istraživanja.

U ovom ispitivanju nije došlo ozbiljnog neželjenih efekata izazvanih vakcinom, iako su mnogi učesnici imali bolove, groznicu i druge neželjene efekte.

– Pažljivo ćemo nadgledati sve izveštaje koji ukazuju na ozbiljne alergijske reakcije nakon vakcinacije i po potrebi ažurirati uputstva – rekla je predstavnica Fajzera Džerika Pits.

Nakon što su se radnici u Britaniji razboleli, tamošnje vlasti su upozorile da se vakcine ne daju onima koji imaju istoriju teških alergijskih reakcija. Kasnije su tekst upozorenja promenili – umesto „teških alergijskih reakcija“ vakcina ne sme da se daje nikome ko je nekada imao anafilaktičku reakciju na hranu, lek ili vakcinu. Istakli su i da je ta vrsta reakcije na vakcinu „vrlo retka“.

Zvaničnici kompanije Fajzer rekli su da dve zdravstvene radnice iz Britanije koji su dobile alergijsku reakciju imaju istoriju teških alergija. Jedna je alergična na jaja, a drugaje imala istoriju alergija na nekoliko lekova.

Fajzer je istakao da njihova vakcina ne sadrži sastojke jaja. Oni su takođe preporučili da se vakcina daje u okruženju u kojem postoji pristup opremi za upravljanje anafilaksijom. Proteklog vikenda američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je saopštio da ljudi sa ozbiljnim alergijama mogu da budu bezbedno vakcinisani uz pažljivo praćenje stanja 30 minuta nakon vakcinacije.

Anafilaksija može da bude opasna po život jer izaziva otežano disanje i pad krvnog pritiska koji se obično javljaju u roku od nekoliko minuta ili čak sekundi nakon izlaganja određenoj hrani ili leku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo