Naslovna / Korona

Ruski infektolog: Zimi maska postaje beskorisna samo u jednom slučaju. Evo kako da to izbegnete i ostanete zaštićeni

Priredio/la: P.Ž.|7:00 - 20. 12. 2020.

Sve o uticaju mraza na efikasnost maske

maska Ako zbog hladnog vremena maska ovlaži iznutra treba je odmah promeniti Foto: Shutterstock

Dolazi sve hladnije vreme i zima – šta ove okolnosti menjaju se tiče efikasnosti maske?

Pojedini stručnjaci ukazuju kako hladnije vreme može da stvori kondenzaciju prouzrokovanu disanjem, što vlaži slojeve maske. Prema njihovim rečima, poželjno je da zimi nosite rezervnu masku, posebno ako planirate da provedete duže vreme napolju. Obavezno zamenite vlažnu masku suvom čim osetite da se ovlažila.

A ako vam se naočare magle dok nosite masku, pre nego što krenete napolje, operite naočare vodom i sapunom. To je stari, veoma efikasan trik.

Svrha maske je da stvori prepreku raspršivanja infektivnih kapljica koje osoba širi kada kašlje ili kija. Ali samo suva maska može to da spreči. Kada se maska ovlaži, postaje beskorisna. Ako uđete u supermarket noseći mokru masku, ne možete se smatrati zaštićenim – kaže ruski infektolog Svetlana Naumova.

Kad vizir ne može da bude zamena za masku

Prema njenim rečima plastični viziri, kako se ispostavilo, takođe ne pružaju punu zaštitu.

– Ovi viziri mogu da zaštite od prašine, ali ne i od virusa. Zbog činjenice da se ne prijanjaju na lice mnoge male virusne čestice mogu da dospeju iz tela u spoljno okruženje i obrnuto.

Pletene maske nisu zaštita

Ako ste postali ekspert za pandemijske uslove preživljavanja, možda mislite da je pletenje sopstvene maske briljantna ideja. Ukratko: zaboravite na to.

– Postoje dva problema sa ovom idejom. Prvi razlog je taj što će ručno pleteni predmeti imati velike rupe u sebi, a to je suprotno onome što želite, jer što je tkanje čvršće, to je tkanina efikasnija u filtraciji – rekla je Jing Vang, jedan od profesora na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji i jedan od vođa studije koja se bavila efikasnošću maski.

– Drugo, tu je pitanje udobnosti. Testirali smo tkanine od flisa i vune i utvrdili da se loše podnose zbog pregrevanja i nakupljanja vlage. Drugim rečima, ta pletena maska može da prouzrokovati pregrevanje.

Umesto toga, ona se vratila na rezultate svoje studije koja je pokazala da je dvostruko pleteni pamuk najefikasnija vrsta tkanine za filtriranje čestica, a da istovremeno omogućava i dovoljnu udobnost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo