Naslovna / Korona

Novi serološki test za covid 19 daje mnogo više podataka o stanju imuniteta

Priredio/la: V. M. B.|10:32 - 30. 12. 2020.

Ovaj test ne samo da daje odgovor o tome da li ste negativni ili pozitivni,  već pruža informacije i o stanju imuniteta

test na antitela

Novi test na antitela daje odgovore na neka važna pitanja Foto: Shutterstock

Novi način ispitivanja antitela razvijaju istraživači sa Univerziteta Lineus i kompanija za bioanalizu Atana. U poređenju sa binarinim testovima (pozitivan ili negativan rezultat) antitela koji se danas koriste, ovaj brzi test može dati detaljnije informacije o tome kako naš imuni sistem reaguje na covid 19 i druge vrste virusa i bakterija.

Istraživačke grupe, koje predvode Jan Nikols i Per Nilson sa Univerziteta Lineus i Teodor Astrup iz Atane, trenutno razvijaju i procenjuju novu dijagnostičku platformu pod imenom AVA (Attana Virus Analitics). Ispitivanja su, piše medicalxpress.com, sprovedena kroz analize seruma, plazme i pune krvi kako bi se proučio imuni odgovor pojedinaca na SARS Cov-2 i bakteriju Clostridium tetani, uzročnika tetanusa. Uzorci su prikupljeni i iz vene i iz prsta sa obećavajućim rezultatima.

Pouzdanija merenja antitela na covid 19

– Zahvaljujući ovoj novoj platformi dobijamo detaljnu sliku o tome koja antitela su prisutna i koliko snažno stupaju u interakciju sa covid 19. To bi, između ostalog, trebalo da pomogne u odluci ko treba da uzima vakcinu i koliko je pojedinac reagovao na vakcinu – objašnjava Jan Nihols, profesor hemije na Univerzitetu Lineus.

AVA daje nijansiraniju sliku o tome kako naš imuni sistem reaguje na različite vrste virusa i bakterija od binarnih testova koji se danas koriste. Jedinstvena stvar kod AVA je da dijagnostička platforma ne samo da osigurava tačnost testa na antitela, već može da pruži i uvid u održivost imuniteta.

AVA daje individualne profile imuniteta

Prikupljanjem podataka o količini i kvalitetu antitela u uzorku, a zatim upoređivanjem sa uzorcima uzetim kasnije, može se napraviti profil razvoja otpornosti. AVA takođe nudi laboratorijama mogućnost da sa velikom tačnošću potvrde već postojeće rezultate ispitivanja.

Platforma može pomoći donosiocima odluka u vezi sa, na primer, preporukama, ograničenjima i vakcinacijom. Bolji testovi na antitela uticaće na svim nivoima, od pojedinca do vlasti, kao i na kompanije i društvo u celini.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo