Naslovna / Korona

Još se ne zna kako će vakcina uticati na novi soj korona virusa koji je prisutan u Africi

Priredio/la: D. T.|19:03 - 04. 01. 2021.

Naučnici ispituju kako će vakcina uticati na novi soj korone

korona mutacija

Novi soj korone u Južnoj Africi stvara težu kliničku sliku i kod mlađih osoba Foto: Shutterstock

Uticaj vakcina na novi soj korone iz Južne Afrike, još je nepoznat. Većina stručnjaka nije u stanju da potvrdi efekte vakcine na novi soj virusa, koji je prema prvim istraživanjima pogađa i mlade ljude koji pre toga nisu bili ozbiljnije bolesni.

Stručnjaci iz Oksforda tvrde da ima dosta nejasnoća. Sir Džon Bel kaže da je potrebno još ispitivanja, kako bi se moglo sa sigurnošću reći, kako će vakcina uticati na oblik korone, poznat kao 501.V2.

Dileme stručnjaka

– Duboko verujem da će vakcina biti mnogo efiasnija protiv Kent oblika virusa, ne znam za južnoafrički oblik. Mislim da je on još pod velikim znakom pitanja – rekao je Bel, prenosi britanska štampa.

Bel dodaje da, ipak, smatra da će postojeće vakcine imati uticaj na soj 501.V2.

– Malo je verovatno da će novi oblik u potpunosti poništiti uticaj postojećih vakcina, postojaće rezidualni efekt – kaže istraživač.

Nova vakcina bi trebalo da se izbori sa svim mutacijama, Bel tvrdi da će novi oblik vakcine biti gotov za šest nedelja.

Novi oblik korone iz Južne Afrike je otkriven prošlog meseca i razlikuje se u odnosu na novi britanski soj. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da bi ovaj oblik mogao lakše i brže širi u odnosu na originalni korona virus.

Južnoafrički virus stvara težu kliničku sliku kod mladih

U Južnoj Africi otkriven je, u drugoj polovini decembra prošle godine, novi soj korona virusa koji pogađa i mlađe osobe, čime se može protumačiti brzo širenje zaraze u drugom talasu. Južnoafrički stručnjaci identifikovali su taj soj 501.V2 virusa i obavestili o tome Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Južnoafrički lekari su primetili su da se menja epidemiološka slika i da ima sve više mladih pacijenata bez komorbiditeta koji razviju težak oblik bolesti.

Tim južnoafričkih naučnika na čelu s profesorom Tuliom de Oliveirom podijelio je svoja zapažanja sa naučnom zajednicom.

Južna Afrika, službeno je najteže stradala na afričkom kontinentu. Prema rezultatima sa kraja prošle godine, u Južnoj Africi je zabeleženo više od 900.000 infekcija kovidom -19 i 24.000 smrtnih slučajeva.

.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo