Naslovna / Korona

U Srbiju stigla kineska vakcina protiv korona virusa

Priredio/la: Ljubinka Račić|9:57 - 16. 01. 2021.

Uz milion doza vakcine iz Kine, naša zemlja će sada imati 3 vrste na raspolaganju

Vakcina iz Kine stiže u Srbiju Foto: Shutterstock

Prva količina od milion doza vakcine protiv covid 19 kompanije Sinofarm (Sinopharm) iz Kine stigle su u Srbiju. Takođe, očekuje se stignu i nove količine ruske „Sputnik V“ vakcine. Srbija će njihovim dolaskom biti bogatija za više stotina novih doza vakcina, a uz vakcinu iz Kine naša zemlja će, takođe, biti jedina koja ima na raspolaganju tri vrste vakcina.

Ukoliko odmah naša Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, već u nedelju bi sa njom mogla da počne imunizacija zdravstvenih radnika koji su se izjasnili da žele da prime baš nju. Srbija trenutno ima dve vakcine, američko-nemačku Pfizer-BioNtech i rusku Sputnik V vakcinu.

Vakcinacija protiv korona virusa u našoj zemlji jepočela 24. decembra prošle godine, i do sada je vakcinisano više od 19.000 građana.

– Kineska vakcina napravljena je tradicionalnijom metodom koja se uspešno koristi prilikom izrade mnogih drugih vakcina, kao na primer one protiv besnila, rekao je nedavno profesor Luo Dahai sa Tehnološkog univerziteta Naniang.

Sinopharm

Oa vakcina je odobrena za korišćenje u Kini, UAE, Bahreinu i Egiptu.

Zemlja porekla: Kina

Tip vakcine: Ova vakcina sadrži inaktivisani SARS-CoV-2 virus koji u tako inaktivisanom obliku ne može da izazove oboljenje covid 19, ali može da pokrene stvaranje antitela.

Efikasnost: 79%

Broj doza: dve doze

Kako se daje: Daje se intramuskularno, injekcijom u rame

Ne sadrži: nema podataka o sastavu

Ko sme da je primi: Stariji od 18 godina (nema podataka)

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo