Naslovna / Korona

Da li i kako vakcine protiv covid 19 utiču na plodnost muškaraca

Priredio/la: J. M.|9:00 - 04. 02. 2021.

Vakcina je još uvek na testu Foto: Shutterstock

Hoću uskoro da postanem tata – da li da se vakcinišem ili ne? Kako vakcina utiče na plodnost, na testise, na kvalitet  spermatozoida? Ovo je još jedno od pitanja koje ovih dana, dok se vrši masovna imunizacija protiv covid 19, mnogi postavljaju sebi i svojim lekarima. Evo, šta kažu stručnjaci…

Istraživanja su počela…

U decembru prošle godine istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta “Miami Miller” započeli studiju koja istražuje uticaj vakcine Pfizer/BioNTech na plodnost muškaraca. Ovo je prva studija tog tipa. Cilj je da se utvrdi da li postoje i kakvi su efekti vakcine protiv covid 19 Pfizer –BionTech na spermu muškaraca. Doktor Ranjith Ramasami, profesor reproduktivne urologije na univerzitetu u Majamiju koji rukovodi istraživanjem, za američke medije je rekao:
− Na osnovu mehanizma kojim deluju mRNK vakcine, ne očekujemo da će one uticati na plodnost muškaraca. Ali želimo da podaci posle istraživanja i potvrde tu hipotezu.

U studiji učestvuju muškarci starosti od 18 do 50 godina.
− Cilj nam je da proučavamo proizvodnju sperme i kvalitet sperme kod muškaraca koji razmišljaju o potomstvu ili trenutno ili u budućnosti i oni će dobiti vakcinu, rekao je dr Daniel Nasau, urolog iz Univerziteta u Majamiju.

− Želimo da vidimo da li je došlo do smanjenja proizvodnje ili smanjenja kvaliteta sperme. Pogledaćemo uzorak sperme pre nego što učesnici dobiju vakcinu, a zatim isto to tri i šest meseci posle vakcinacije. Sprovođenje ovakve studije važno je za javnost koja je željna informacija o vakcini protiv covid 19, a koja je odobrena za hitnu upotrebu.

− Veoma je važno da svi širom sveta prime vakcinu. Nadamo se i mislimo da će ova studija pomoći u potvrđivanju sigurnosti vakcine u pogledu muške plodnosti – kažu istraživači i dodaju da će preliminarne podatke imati oko proleća 2021. godine. Dakle, preciznog odgovora da li i kako vakcina utiče na plodnost muškaraca – još uvek nema.

Između ostalog, treba napomenuti da su isti načnici ranije otkrili da sama bolest covid 19 utiče na kvalitet sperme.

− I mi, i drugi istraživači širom sveta potvrdili su da virus korona može uticati na proizvodnju sperme u testisima. Pokazali smo da dugo nakon što infekcija nestane i kada muškarci koji su preboleli virus postanu asimptomatski, virus može nastaviti da se zadržava u testisima. Dakle, mislimo da ostaje otvoreno pitanje kako covid utiče na plodnost i svakako je vredno istraživanja u budućim studijama – kažu istraživači iz Majamija.

Urolog Aleksandar Milošević: Vakcinacija je lična odluka!

Naš urolog Aleksandar Milošević o tome kako vakcina protiv covid 19 može da utiče na kvalitet sperme, količinu, pokretljivost, pa prema tome i samu plodnost muškarca, za eKliniku kaže da ćemo videti za pet, deset godina.

− Za jedno ozbiljno ispitivanje bilo kog leka potrebno je da prođe pet godina da bi on počeo da se primenjuje. Kako će na vakcinu protiv covida reagovati testisi? Videćemo za pet, deset godina. To još ne znamo. Malo je vremena prošlo. Ono što prvo čujem od kolega lekara koji su primili Pfizer vakcinu je da su posle vakcinacije imali slične simptome kao kod covid 19: slabost, niska temperatura… Zatim, nekoliko lekara koji su se vakcinisali, reklo mi je da nemaju imunološki odgovor, nemaju imunitet. Zato i kažem – vakcina je eksperiment, rano je za bilo kakve zaključke, rezultati će se tek videti. Zato i ne mogu da dam odgovor na pitanje da li da se pre nego što postanete otac ili majka, a to planirate, vakcinišete li ne. Ne mogu nikoga da savetujem ili ne savetujem za nešto što je eksperiment. Svojim pacijentima ovako kažem: vi ulazite u eksperimentalnu formu, u drugu fazu ispitivanja, a ispitivanje leka treba da prođe pet faza. Stvar je vaše odluke da li ćete se vakcinisati. Zato vakcinacija i jeste dobrovoljna. Da li će vekcina ostaviti posledice, to ne može niko da vam kaže. To ćemo videti za 4, 5, 10 godina – kaže doktor Milošević i dodaje:

− Važno je reći da mnogi nisu otišli da daju krv da bi proverili da li su već preležali covid, pa da tek onda idu na vakcinaciju. Jer, znamo da je mnogo ljudi preležalo covid bez ikakvih simptoma. Tek kada potvrdite da niste imali virus, razmišljajte o vakcinaciji.

Ali, neki podaci su tu…

Ipak, iako nam vakcina nije još dovoljno „poznata“, poznato nam je to da sam virus korona itekako utiče na zdravlje i ostavlja čak i teške posledice. A tu su i podaci o smrtnosti…

– Na svetskom nivou smrtnost od covida je 0, 014 posto, što je mali procenat. Smrtnost od kancera je 30 odsto… Šansa da umrete od covida 19 je kao da vam padne ledenica na glavu, ali, rizik po zdravlje od covida postoji. To i jeste problem. Dakle, postoji rizik od vakcine, ali postoji rizik i od covida. Da li će neko da preuzme rizik da oboli od covida i da ga preživi ili će preuzeti rizik da primi vakcinu koja nije ispitana do kraja  – to je njegova odluka. Ne mogu da savetujem, da preuzmem tu vrstu odgovornosti… Nauka nije shvatila virus definitivno i nije napravila sigurnu vakcinu i to je jedino što je sigurno. Vakcina je u ekperimentalnoj fazi, kakve će posledice biti i da li će ih biti znaćemo sa desetak godina. Dakle, rizik od covida je takav da može da se meri sa rizikom od vakcine. Pola – pola. Slobodna odluka je jedini pravi savet. Ne možete ništa da tvrdite. Neko zaista može da se razboli i da umre od covida –  to smo videli. Jedini pravi odgovor je da je podjednak rizik od vakcine i od covida, i da sve zavisi od lične odluke pacijenta – kaže za eKliniku doktor Milošević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo