Naslovna / Korona

Pfizer vakcina razvija manje antitela protiv južnoafričkog soja korona virusa

Priredio/la: I. V.|14:00 - 18. 02. 2021.

Zbog slabijeg dejstva na južnoafrički soj korona virusa, proizvođači covid 19 vakcina krenuli u trku za pravljenjenje novih, „pojačanih“ formula koje će štiti od što više mutacija

Pfizer-BioNTech covid 19 vakcina testirana u laboratorijskoj studiji proizvela je otprilike dve trećine niži nivo neutrališućih antitela protiv južnoafričkog soja korona virusa. Rezultati kompanije Pfizer deo su testova njihove vakcine protiv laboratorijski stvorenog virusa koji je imao sve mutacije pronađene u južnoafričkoj varijanti korona virusa, za koju se smatra da se širi brže od prethodnih verzija.

Manja sposobnost uništavanja virusa

Studija je juče objavljena u časopisu New England Journal of Medicine i pokazala je smanjenu efikasnost, odnosno manju sposobnost uništavanja virusa sličnog južnoafričkom, kod ljudi koji su primili Pfizer-BioNTech vakcinu. U kompanijama koje proizvode ovu vakcinu ipak očekuju da će ona i dalje delovati protiv južnoafričkog soja.
– Svi uzorci krvi vakcinisanih pacijenata i dalje su pokazali značajan nivo neutralizujućeg antitela protiv južnoafričkoe mutacije – izjavili su učesnici studije koju su sproveli Pfizer, BioNTech i istraživači sa Medicinskog ogranka Univerziteta u Teksasu.

I Moderna vakcina slabije deluje

Odvojena studija istraživača iz Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i kompanije Moderna takođe je proučavala učinak Moderna covid 19 vakcine protiv južnoafričkog soja virusa. U laboratoriji je takođe otkriveno značajno smanjenje antitela protiv južnoafričke mutacije korona virusa. Ova neutrališuća antitela smanjena su za faktor 6.4, u poređenju sa nivoima proizvedenim u odnosu na prethodne verzije virusa.

Mutacije postale „kamen spoticanja“ za vakcine

Šta laboratorijski podaci znače u praksi, ostaje da se vidi. „Nejasno je kakav bi efekat imalo smanjenje neutralizacije za približno dve trećine na zaštitu od infekcije covid 19 izazvane južnoafrički sojem virusa“, zaključuje se u studiji kompanije Pfizer. Mutantni virus postao je kamen spoticanja u kampanjama protiv vakcina, jer je Južna Afrika zaustavila primenu AstraZeneca vakcine, nakon što je studija pokazala da nije uspela ni u sprečavanju širenja blage bolesti, izazvane prvobitnom varijantom korona virusa. AstraZeneca već radi na reviziji svoje vakcine i očekuju da će do jeseni biti „pojačana“ i efikasnija, a u istom procesu je i Moderna.

Počela trka za „pojačavanjem“ covid 19 vakcina

Kompanije Pfizer i BioNTech saopštile su da ne postoje stvarni dokazi da južnoafrički soj virusa može da „pobegne“ njihovoj vakcini. Ipak, kako su rekli, spremaju se da razviju poboljšanu verziju vakcine ili pojačivač koji će se koristiti po potrebi. Vakcina se testira i da li deluje protiv brazilske mutacije virusa, kao i protiv drugih mutiranih sojeva. U međuvremenu, Johnson & Johnson vakcina u velikoj studiji uspela je da spreči hospitalizaciju i smrt od covid 19, ali je bila manje efikasna u sprečavanju infekcija južnoafričkim sojem. Vakcina koju je razvila kompanija Novavax takođe je bila manje efikasna na južnoafričku mutaciju korona virusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo