Naslovna / Korona

Preokret – nova studija tvrdi da vitamin D ne pomaže kod težih oblika covid 19

Priredio/la: J. M.|15:00 - 23. 02. 2021.

Nova studija ne podržava upotrebu visokih doza vitamina D3 za lečenje umerenog do teškog oblika covid 19. Ipak, ista studija ima i ograničenja, pa vitamin D ostaje kao preporuka u prevenciji 

Vitamin D važan je za prevenciju infekcije Foto: Shutterstock

Vitamin D je beskoristan u lečenju pacijenata obolelih od covid 19, a koji imaju težu kliničku sliku, otkrili su brazilski lekari sa Univerziteta u Sao Paulu. Studija je objavljena u Journal of American Medical Association.

Nedostatak vitamina D u telu je poznati faktor rizika za razvoj covid 19, zbog čega su mnogi naučnici na vitamin D gledali kao na sredstvo za ublažavanje simptoma bolesti. Međutim, većina studija bila je prilično niskog kvaliteta, sprovedena je na malom broju pacijenata i možda nije imala kontrolnu grupu.

Nova studija je obuhvatila 240 pacijenata, starih oko 56 godina, koji su zbog težine simptoma covid 19 završili u bolnici, ali im nije bila potrebna mehanička ventilacija. Polovina pacijenata na početku lečenja primila je jednu dozu vitamina D (200 hiljada IU), polovina je dobila placebo, prenosi jamanetwork.com.

Vitamin D nije imao značajnog uticaja na tok bolesti. Mortalitet u prvoj grupi bio je 7,6%, a u drugoj 5,1%, a 16% pacijenata iz prve grupe i 21,2% iz druge primljeno je na odeljenje intenzivne nege. Kao rezultat, 7,6% pacijenata u prvoj grupi zahtevalo je mehaničku ventilaciju, u drugoj – 14,4%. Potreba za mehaničkom ventilacijom kod pacijenata prve grupe ostala je u proseku 15 dana, kod pacijenata druge – 12,8 dana.

Sve u svemu, razlike između rezultata obe grupe nisu bile statistički značajne, zaključuju istraživači. Međutim, vitamin D nije naneo štetu – jedini neželjeni efekat bilo je povraćanje, koje se pojavilo kod jednog od pacijenata.

− Nalazi ne podržavaju upotrebu visokih doza vitamina D3 za lečenje umerenog do teškog oblika covid 19 − pišu autori.

Studija ima i mane

Iako je ovo ova stidija do sada najveća o efektu vitamina D na covid 19, još uvek nije bilo dovoljno pacijenata da bi se dobili pouzdani rezultati, priznaju istraživači. Pored toga, većina pacijenata imala je normalan nivo vitamina D u telu – izražen nedostatak primećen je za samo četvrtinu.

Pored toga, studija se fokusirala na pacijente sa umerenom do visoko teškom kliničkom slikom. Moguće je da vitamin D može biti koristan za manje ozbiljne simptome – studije drugih lekova pokazale su da uticaj zavisi i od težine bolesti.

− S obzirom na nedostatak visoko efikasne terapije za covid 19, sa mogućim izuzetkom kortikosteroida, važno je biti otvoren za nove rezultate istraživanja vitamina D, uprkos manjoj veličini uzoraka i ozbiljnim ograničenjima nekih radova − kažu istraživači.

Ova studija takođe je opovrgla rezultate nedavnog kontroverznog rada koje su španski lekari objavili u Lancetu, a koji a naknadno povučen. Autori su tvrdili da su upotrebom kalcifediola, metabolita vitamina D, uspeli da smanje smrtnost pacijenata za 60%. Međutim, naučnici koji su pročitali članak imali su mnoga pitanja o metodologiji – na primer, autori su o svojoj studiji pisali istovremeno i kao opservaciona i nasumična, ali su ovi pristupi u suprotnosti. U randomiziranim studijama pacijenti su nasumično podeljeni u nekoliko grupa; u opservacionim studijama oni se ne mešaju u lečenje i beleže samo moguće rezultate. Prvi pristup je mnogo efikasniji; rezultate drugog treba tumačiti sa velikom pažnjom. Takođe, nije bilo poznato o početnom nivou vitamina D kod nekih pacijenata i nizu drugih pokazatelja koji bi mogli uticati na rezultat.

Kao rezultat toga, urednici časopisa odlučili su da uklone materijal sa portala, objašnjavajući da imaju pitanja u vezi sa dizajnom studije. Nameravaju da saznaju koja su još kršenja počinili autori.

Vitamin D ostaje kao preporuka

Sve u svemu, teško je proučavati pojedinačne, nezavisne efekte vitamina D na pacijente. Na primer, osoba koja redovno vežba na otvorenom verovatno će imati nivo vitamina D u granicama normale. Međutim, verovatno toliko vitamin D nije dovoljno da se zaštititi od covid 19, ali generalno on utiče na opšte zdravlje ljudi.

Ako vitamin D ima bilo kakvu korist u lečenju covid 19, efekat će verovatno biti umeren. Međutim, to ni u kom slučaju ne treba zanemariti – nedostatak vitamina D ne samo da povećava rizik od infekcije, već utiče i na mnoge negativne procese u telu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo