Naslovna / Korona

Osobe koje su imale ozbiljne alergijske reakcije, pre vakcinacije protiv covid 19 da se konsultuju sa lekarom

Piše: D. Tadić |8:00 - 07. 04. 2021.

Veoma je bitno da oni koji imaju bilo koji vid alergije, a posebno na lekove, o tome obaveste svog lekara i posavetuju se pre vakcinacije

Bez ozbiljne anafilaktičke reakcije ni na jednu od vakcina Foto: Shutterstock

U javnosti se opet zavrtela priča da li osobe koje su alergične na penicilin mogu da prime vakcinu protiv covid 19, a svemu je prethodila izjava epidemiologa Vladana Šaponjića, koji je izjavio da osobe koje su imale ozbiljne alergijske reakcije, poput anafilaktičkog šoka ne bi trebalo da se vakcinišu Sinophram i Sputnik V vakcinom. Stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu za eKliniku da osobe koje su nekada imale ozbiljne alergijske reakcije, pre imunizacije, obavezno bi trebalo prvo da se obrate izabranom lekaru.

Nijedna od vakcina protiv covid 19 koje se koriste u Srbiji u svom sastavu ne sadrži ni penicilin, niti bilo koji drugi antibiotik. Prva kontraindikacija jeste teška alergijska reakcija na sastojke vakcine. Naravno da oni pacijenti koji su imali u istoriji bolesti anafilaktičke reakcije i istoriju hipersenzibilnosti, treba da se konsultuju sa svojim lekarom ili specijalistom pre primanja vakcine – rekao je za eKliniku mag. farm. Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Vakcina što pre

Na sednici Pododbora za praćenje epidemiološke situacije zbog covid 19, epidemiolog Vladan Šaponjić govorio je o karakteristikama vakcina. On je rekao da osobe koje imaju ozbiljne alergijske reakcije u istoriji (anafilaktički šok na penicilin i slično) ne bi trebalo da prime Sinopharm i Sputnjik V vakcinu, ali mogu primiti vakcine AstraZeneca i Pfizer. Šaponjić je naglasio da se Pfizer i AstraZeneca, ipak, isto ne mogu koristiti ukoliko postoje alergije na prethodne doze iste vakcine ili na neku komponentu vakcine.

Profesor imunologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Dušan Popadić, rekao je za eKliniku da je ovo stav proizvođača koji su predvideli mere opreza, kada su u pitanju osobe koje su imale istoriju hipersenzitivnosti.

– Pozivam sve da se što pre vakcinišu, kako bismo okončali epidemiju, to je jedini način. Osobe koje imaju alergije neka odrede u saradnji s izabranim lekarem, kada je pravo vreme za vakcinaciju. Napominjem da osobe koje su imale ozbiljne alergijske reakcije mogu da se vakcinišu  i u hospitalnim uslovima– kaže dr Popadić.

Kratkotrajne reakcije bez posledica

Naši sagovornici napominju da odgovarajući medicinski tretman i nadzor treba uvek da budu spremni u slučaju anafilaktičke pojave nakon davanja vakcine.

– Praksa nam je pokazala da nijedan jedini put, nismo imali nekakvu ozbiljnu anafilaktičku reakciju ni na jednu od vakcina. Reakcije koje su se pojavljivale bile su  kratkotrajne i bez ikakvih posledica. Na vakcinalnim punktovima postoji mogućnost da se reaguje i svako ko je primio vakcinu zna da će se zadržati 15 minuta do pola sata, kako bismo bili sigurni da nema nekih neželjenih reakcija- kaže Zelić.

Neki stručnjaci tvrde da vakcinu mogu da prime ljudi alergični na penicilin, jaja, ambroziju, prašinu, školjke. Savetuje se da oni koji imaju bilo koji vid alergije, posebno na lekove, o tome obaveste lekara i posavetuju se sa njim pre imunizacije.

Hrana glavni urzočnik anafilaktičkog šoka

Poseban oprez je neophodan kod osoba koje su imale anafilaktički šok, pa se njima savetuje da pričekaju s vakcinacijom. Ukoliko je neko alergičan na poznate sastojke u određenoj vakcini ne sme da primi tu vakcinu. Doktori, ipak, ističu da postoji nekoliko vakcina s različitim sastavom i da se može pronaći odgovarajuća vakcina za svakog.

Anafilaktički šok je najteži oblik alergijske reakcije. Može imati i fatalni ishod. Neposredni uzrok anafilaktičnog šoka, kao i svih alergija, je alergen. Prema nekim studijama najčešći uzrok ovog stanja je hrana (36%), lekovi (17%), otrovi insekata (15%). Najčešće reakcije su zabeležene na kikiriki, orašasto voće, jaja, kravlje mleko, soju, pšenično brašno, ribu i školjke. Od lekova, najčešći prouzrokovači anafilakse i anafilaktičkog šoka jesu penicilin, aspirin, anestetici. Najčešći izazivači anafilaktičkog šoka, kada su u pitanju insekti su pčele, ose i stršljeni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
g
11:28, 07. 04. 2021.
Odgovori

Fajzer, nikakve alergijske reakcije nismo imali, NIKAKVE! Oboje smo alergicni na penicilin, plus on i na ubod insekata od cega, jednom, skoro pa umro..ako ce nekome ova informacija pomoci, rado je delim.

G
11:30, 07. 04. 2021.
Odgovori

Propustih, moj muz i ja..

G
11:30, 07. 04. 2021.
Odgovori

Propustih, moj muz i ja..

Maja
13:15, 07. 04. 2021.
Odgovori

Hvala puno na komentaru. Jeste li primili obe doze Pfizera i nikakve reakcije na obe doze?

Dedastavra
12:49, 07. 04. 2021.
Odgovori

Sputnik V pre 7 dana prva doza, 55 god, kao dete bio na ivici posle penicilina, za sada sve ok

Milica
13:22, 07. 04. 2021.
Odgovori

Moj muž je dobio koprivnjaca posle 4 sata nakon primanje 1 doze fajzer,6 dana je morao da prima injekcije:kortizon i synopen zajedno.2dozu nisu smeli da mu daju.JA znam je dobio alergiju pre12 godina na lek protiv povećane funkcije stigne žlezde i sada nezna ni doktor šta da radi

Ivona
15:09, 07. 04. 2021.
Odgovori

Mene su vratili jer sam davno preživela anafilaktički šok,alergična na penicilin,ribu,jod,ujed ose…Rekli su da nema šanse da dobijem bilo koju od postojećih!!Bila sam uporna i otišla u KCS ,klinika za alergologiju i imunologiju,lekar napisao šta da primim sat pre primanja vakcine…Tako sam uradila i za prvu i za drugu dozu,i prošla bez ikakvih reakcija!!Mislim da treba bolje obaveštavati ljude,jer na punktovima čim kažete da ste imali anafilaktički šok,odmah vas vraćaju,bez ikakvih saveta!

vladimir
18:41, 11. 09. 2021.
Odgovori

ivona,nesto slicno mi rekla dr opste prakse:3dana neki lek,pa in. sinopen pa onda bilo koju:ali ko daje uput,punkt je u d.z.labudovo brdo,kad sam ovo izdeklamovao ovo-kao;nismo nadlezni-pruzi ruku

vladimir
18:41, 11. 09. 2021.
Odgovori

ivona,nesto slicno mi rekla dr opste prakse:3dana neki lek,pa in. sinopen pa onda bilo koju:ali ko daje uput,punkt je u d.z.labudovo brdo,kad sam ovo izdeklamovao ovo-kao;nismo nadlezni-pruzi ruku

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo