Naslovna / Korona

Naučni tim iz Japana otkrio da kombinacija dva postojeća leka može da izleči covid 19

Priredio/la: I. V.|19:00 - 08. 06. 2021.

Tim naučnika iz Japana odlučio je da testira sve već postojeće lekove ili one u fazi ispitivanja, ne bi li pronašli kombinaciju koja daje rezultate u lečenju covid 19. I, uspeli su! Pronašli su dva leka nazvavši ih „dream team“ ili „kombinacijom iz snova“ koja može da izleči korona virus

covid 19 -lekovi- kombinacija dva leka Kombinovana terapija Cepharanthine/nelfinavir može da ubrza klirens SARS-CoV-2 iz pluća pacijenta za samo 4,9 dana Foto: Shutterstock

Infekcija covid 19 i dalje oduzima živote širom sveta i zaražava milione ljude. Iako je sada dostupno nekoliko vakcina koje daju značajne korake u sprečavanju covid 19, postavlja se pitanje šta je sa lečenjem onih koji su već zaraženi. Kao što se zna, vakcine nisu 100 odsto efikasne, što naglašava potrebu, sada više nego ikad, za efikasnim antivirusnim terapijama. Štaviše, neki ljudi ne mogu da prime vakcine zbog zdravstvenih problema, a projavljuju se i nove varijante SARS-CoV-2 virusa, koji može prodreti u imunitet vakcinisanih ljudi, što, kako kažu naučnici, ukazuje na to da se mora razmišljati ne samo o prevenciji. S tim u vezi, tim naučnika iz Japana odlučio je da testira sve već postojeće lekove ili one u fazi ispitivanja, ne bi li pronašli kombinaciju koja daje rezultate u lečenju covid 19. I, uspeli su! Pronašli su dva leka nazvavši ih „dream team“ ili „kombinacijom iz snova“ koja može da izleči korona virus.

Jasan i jednostavan cilj naučnika – pronaći lek za covid 19

S obzirom na ovu potrebu, tim istraživača sa sedištem u Japanu, SAD i Velikoj Britaniji pokrenuo je projekat za razvoj efikasne terapije. U ovom timu bilo je nekoliko istraživača sa sedištem na Tokyo University of Science – gostujući profesor Koichi Watashi, dr Hirofumi Ohashi, profesor Shin Aoki, profesor Kouji Kuramochi i profesor Tomohiro Tanaka. Cilj im je bio jasan i jednostavan – pronaći lek za covid 19.

Da bi postigli ovaj cilj, istraživači su prvo uspostavili eksperimentalni sistem za pregled lekova koji mogu pomoći u kontroli infekcije. Ovaj sistem je koristio tip ćelija nazvanih ćelijama VeroE6 / TMPRSS2, kojima je manipulisano kako bi se efikasno zarazile i proizveo SARS-CoV-2.

– Da bismo utvrdili da li lek od nekog interesa može pomoći u borbi protiv SARS-CoV-2 virusa, jednostavno smo morali da izložimo ćelije VeroE6 / TMPRSS2 i leku i korona virusu, a zatim posmatramo da li je prisustvo leka ometalo virus naporima da se zaraze ćelije – objasnio je profesor Watashi.

Otkriveno da dva leka sprečavaju širenje SARS-CoV-2

Istraživači su koristili ovaj eksperimentalni sistem za ispitivanje panela lekova koji su već odobreni za kliničku upotrebu, uključujući lekove poput remdesivira i hlorokina, koji su već odobreni ili se istražuju kao tretmani za covid 19. Kao uzbudljiv ishod, istraživači su pronašli dva leka koji su obezbedili efikasno sprečavanje širenje SARS-CoV-2 virusa –  cepharanthine, koji se koristi za lečenje upale, i nelfinavir, koji je odobren za lečenje HIV infekcije.

Cepharanthine je sprečio ulazak virusa u ćelije, sprečavajući da se virus veže za protein na ćelijskoj membrani, koji koristi kao prolaz. Suprotno tome, nelfinavir je radio na sprečavanju replikacije virusa unutar ćelije inhibiranjem proteina na koji se virus oslanja za replikaciju. S obzirom na to da ovi lekovi imaju različite antivirusne mehanizme, upotreba oba leka zajedno mogla bi da budu posebno efikasna za pacijente. Istraživački tim je istakao da računarski modeli predviđaju da kombinovana terapija Cepharanthine/nelfinavir može da ubrza klirens SARS-CoV-2 iz pluća pacijenta za samo 4,9 dana.

Duo terapija u covid 19 centrima

Dakle, da li to znači da ćemo ove nove lekove viđati u centrima za lečenje covid 19 pacijenata? Naravno, odgovaraju naučnici, jer duet lekova još uvek nije spreman za uvođenje u zdravstvene sisteme. Ova otkrića opravdavaju dalja istraživanja kliničkog potencijala terapije cepharanthine/nelfinavir, a tek sledeći ovo može se sa sigurnošću reći da je korisna i efektna. Ipak, s obzirom na trajnu prirodu pandemije covid 19, i sve veći broj preminulih, razvoj terapije cepharanthine/nelfinavir može kliničarima i pacijentima pružiti preko potrebnu novu mogućnost lečenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo