Naslovna / Korona

Delta soj korona virusa registrovan kod dvoje mladih u Srbiji po povratku iz inostranstva

Priredio/la: I. V.|15:01 - 01. 07. 2021.

Delta virus, otkriven prvo u Indiji, brže se razmnožava zbog dve mutacije na sebi, a za sada od njega štite dve covid 19 vakcine

delta soj-indijsko soj-mutacija korona virusa Po povratku iz inostranstva otkriveno da jedvoje mladih inficirano Delta sojem Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je danas da je Delta soj korona virusa, prvobitno otkriven u Indiji, otkriven u Srbiji. Ova mutacija korona virusa koju je Svetska zdravstvena organizacija proglasila „zabrinjavajućim sojem“ registrovana je kod dvoje mladih državljana naše zemlje koji su se nedavno vratili iz inostranstva. Oba inficirana pacijenta trenutno su u stabilnom stanju, ali nisu vakcinisani protiv covid 19.

Delta virus brže se razmnožava

Delta soj korona virusa B.1.617.2 smatra se zabrinjavajućim i opasnim jer ima čak dve nove mutacije koje bi mogle efikasnije da „zaobilaze“ imunološki sistem čoveka i brže ga zaraze. Te dve mutacije u spike proteinu mu omogućavaju da se lakše veže za ćeliju. Ove nove mutacije uključuju promene na spike proteinu zbog kojih on „paše“ ljudskim ćelijama, a to, nažalost, znači da virus može lakše da se unese i brže se razmnožava. S obzirom na to šta su stručnjaci do sada otkrili kod drugih, sličnih mutacija, pretpostavlja se da će ljudskom imunološkom sistemu biti teže da prepozna virus zbog njegovog malo drugačijeg oblika. To znači da naš imunološki sistem možda neće moći da prepozna virus kao nešto protiv čega mora da proizvede antitela.

Dve vakcine deluju

Nedavno objavljena zvanična strudija u Velikoj Britaniji pokazala je da vakcine Pfizer i AstraZeneca daju efikasnu zaštitu protiv varijante virusa koji je prvi put identifikovan u Indiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vesna
11:38, 02. 07. 2021.
Odgovori

Zašto se kod nas ne ispita stepen zaštite kineske vakcine od Delta soja Covida 19 obzirom da smo mi u Srbiji većinom primili ovu vakcinu.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo