Naslovna / Korona

U Izraelu od covid 19 teško oboleli i potpuno vakcinisani: Većina zaraženih je starija od 60 godina

Priredio/la: D. T.|15:00 - 08. 08. 2021.

Posmatrajući podatke o broju pacijenata koje Izrael ima na 100.000 ljudi, stručnjaci naglašavaju da je jasno je da oni koji nisu vakcinisani i dalje razvijaju ozbiljniju formu bolesti

laboratija.post covid- dugi covid Čak i dok pandemija covid 19 jenjava, dugotrajni covid i dalje ostaje problem javnog zdravlja Foto: Shutterstock

Izrael prednjači u svetu po broju vakcinisanih osoba protiv covid 19, ali nedavno je i pored toga zabeleženo 250 slučajeva sa ozbiljnom kliničkom slikom bolesti. Većina bolesnih i vakcinisanih starija je od 60 godina, dok s druge strane u grupaciji pacijenata mlađih od 40 godina, skoro niko nije vakcinisan.

Ovi podaci bi mogli da potvrde, navode stručnjaka da će osobama starijim od 60 godina, sa slabijim imunskim sistemom, biti potrebna još jedna, treća doza vakcine. U ovom momentu u Izraelu nema pacijenta starijeg od 30 godina, koji je ozbiljno bolestan.

Pacijenti mlađi od 60 godina nisu vakcinisani

Od 250 pacijenata, njih 210 bilo je starije od 60 godina, od čega je 153 bilo u potpunosti vakcinisano, sedmoro je bilo u procesu vakcinacije, dok 50 njih nije imunizovano.

Od 40 pacijenata u teškom stanju mlađih od 60 godina, samo je devet potpuno, a jedan delimično vakcinisan, dok njih 30 nije imunizovano ni jednom vakcinom, piše The Jerusalem Post.

Stariji od 60 potpuno vakcinisani i u teškom stanju

U grupaciji od 30 do 39 godina, pet osoba je u teškom stanju, svi su nevakcinisani. U malo starijoj populaciji od 40 do 49 godina 15 pacijenata ima ozbiljnu kliničku sliku bolesti, njih 14 nije vakcinisano.

U grupi starijih od 50 godina, ubedljivo je više nevakcinisanih koji su u teškom stanju, a kod starijih od 60 godina ravnoteža se pomera, pa ima više potpuno vakcinisanih pacijenata koji su razvili tešku kliničku sliku.

Nevakcinisani razvijaju ozbiljniju formu bolesti

Posmatrajući podatke o broju pacijenata koje Izrael ima na 100.000 ljudi, stručnjaci naglašavaju da je jasno da oni koji nisu vakcinisani i dalje razvijaju ozbiljniju formu bolesti, u odnosu na one koji su imunizovani.

Ministarstvo zdravlja Izraela objavilo pre nekoliko nedelja podatak da je efikasnost vakcine Pfizer protiv covid 19 opala u sprečavanju infekcije za 39 odsto, a simptomatskog zaražavanja za 41 odsto. Navedeno je da vakcina i dalje pruža relativno visoku zaštitu u sprečavanju teške bolesti.

Kako je navedeno efikasnost vakcine u sprečavanju ozbiljnog oboljenja iznosi 91 odsto, a u sprečavanju hospitalizacije 88 odsto. Ovi podaci su objavljeni pošto je prvi put otkriven pad efikasnosti Fajzer vakcine protiv delta soja virusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zoran
7:20, 09. 08. 2021.
Odgovori

Krenuo GRIP…!!!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo