Naslovna / Korona

Delta soj ne izaziva ozbiljan oblik bolesti kod dece i tinejdžera, pokazala nova studija

Priredio/la: I. V.|11:00 - 06. 09. 2021.

Dok se čekaju klinička ispitivanja vakcina kod mlađih od 12 godina i naknadna odobrenja, visoka stopa vakcinacije u zajednici, odnosno odraslih, umanjuje prenos virusa i štiti decu

delta soj- covid 19- bolesna deca Neosnovane su strepnje da će Delta soj izazvati ozbiljan oblik bolesti kod dece Foto: Shutterstock

Otkako je Delta soj postao dominantna varijanta korona virusa širom sveta, sve više dece je hospitalizovano zbog covid 19 infekcije, ali, nova studija pokazuje da su neosnovani strahovi da Delta soj izaziva ozbiljniju bolest kod najmlađe populacije.

U bolnicama 10 puta više nevakcinisanih adolescenata

Istraživački rad američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti CDC takođe je otkrio da su između 20. juna i 31. jula 2021. godine nevakcinisani adolescenti više od 10 puta češće hospitalizovani od vakcinisanih. Zdravstvena agencija analizirala je bolničke zapise sa čitavog područja koje pokriva oko 10 odsto američke populacije, u periodu od 1. marta 2020. do 14. avgusta 2021. godine. Ovo je obuhvatalo period pre pojave Delta soja, najzaraznijeg do sada, a nakon što je postala dominantna, od 20. juna nadalje.

Alfa soj ipak bio jači od Delta

Nedeljne hospitalizacije dece uzrasta od 0 do 17 godina bile su na najnižem nivou između 12. juna i 3. jula, na 0,3 na 100.000, pre nego što su porasle na 1,4 na 100.000, u nedelji koja se završila 14. avgusta, što je povećanje od 4,7 puta. Pedijatrijske hospitalizacije dostigle su najveći istorijski maksimum od 1,5 na 100.000, u nedelji koja je prethodila 9. januaru, kada su SAD doživele zimski talas, za čije pokretanje je zaslužna Alfa varijanta.

Najbezbednija deca od 5 do 11 godina

U skladu sa prethodnim istraživanjima, deca od 12 do 17 i od 0 do 4 godina imaju veći rizik od hospitalizacije zbog covid 19 nego deca od 5 do 11 godina. Nakon što je pregledano 3.116 bolničkih zapisa iz perioda pre Delte i upoređeno ih sa 164 zapisa tokom Delta perioda, utvrđeno je da se procenat dece sa teškim pokazateljima ne razlikuje mnogo.

Konkretno, procenat hospitalizovanih pacijenata primljenih na intenzivnu negu bio je 26,5 pre Delta soja, i 23,2 posle dolaska ove varijante. Procenat dece koja su završila na respiratorima bio je 6,1 pre pojave Delta varijante i 9,8 nakon što je ovaj soj postao dominantan, dok je procenat umrlih bio je 0,7 pre dolaska delta soja i 1,8 odsto nakon njega. Ove razlike, kažu istraživači, nisu dostigle nivo statističke značajnosti.

Kakva je efikasnost vakcine protiv hospitalizacije dece

Studija je takođe naglasila efikasnost vakcine protiv hospitalizacije dece obolele od covid 19 i Delta soja. Između 20. juna i 31. jula, među 68 adolescenata hospitalizovanih sa covid 19, čiji je status vakcinacije bio poznat, 59 je bilo nevakcinisano, pet je delimično vakcinisano, a četiri su bila potpuno vakcinisana. To je značilo da će nevakcinisani adolescenti imati 10,1 puta veću verovatnoću da će biti hospitalizovana u odnosu na vakcinisane.

Deca su zaštićena ako su odrasli vakcinisani

Druga studija, koju je sproveo CDC, ispitala je slučajeve covid 19 kod dece, hospitalizacije i posete odeljenju Hitne službe od juna do avgusta 2021. godine i uporedila ih sa tadašnjim nivoima vakcinacije u zajednici. Pedijatrijske službe Hitne pomoći (0 do 17 godina) povezane sa covid 19 bile su 3,4 puta veće i 3,7 puta veće u državama koje su bile nisko na lestvici ukupno vakcinisanih po glavi stanovnika, u poređenju sa državama u najvišem nivou. S tim u vezi, poruka istraživača je da, dok se čekaju klinička ispitivanja vakcina kod mlađih od 12 godina i naknadna odobrenja, visoka stopa vakcinacije u zajednici, odnosno odraslih, umanjuje prenos virusa i štiti decu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo