Naslovna / Korona

Kandidat za nazalnu vakcinu protiv covid 19 efikasan u sprečavanju prenošenja bolesti

Priredio/la: I. V.|11:00 - 16. 09. 2021.

Formula „nosne“ vakcine pokazala se kao sigurna, proizvodi brze imunološke odgovore, u roku od 7 dana, i izaziva sveobuhvatni imunitet protiv SARS-CoV-2

covid 19-nazalna vakcina- imunitet sluzokože Nosne vakcine proizvode bolju zaštinu sluzokože od intramuskularnih Foto: Shutterstock

Udahni, izdahni. Nema ništa lakše da na ovaj način virus SARS-CoV-2, koji izaziva infekciju covid 19, uđe u naš nos. I mada je do sada postignut izuzetan napredak u razvoju intramuskularnih vakcina protiv korona virusa, kao što su lako dostupne vakcine Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson, još uvek ništa poput nazalne vakcine nije odobreno, kako bi se obezbedio mukozni imunitet u nosu, kao prva barijera protiv virusa, pre nego što otputuje do pluća. Ali, naučnici najavljuju da smo korak bliže tome.

Intranazalna vakcina obezbeđuje postojan lokalni imunitet

Navin Varadarajan, profesor hemijskog i biomolekularnog inženjeringa na University of Houston i njegove kolege, objavili su izveštaj u iScience o razvoju intranazalne vakcine, kao podjedinice koja obezbeđuje postojan lokalni imunitet protiv inhalacionih patogena.

Vakcinacija sluzokože može stimulisati sistemski i mukozni imunitet i ima prednost što je neinvazivna procedura pogodna za imunizaciju velike populacije. Međutim, vakcinaciju sluzokože otežao je nedostatak efikasne isporuke antigena i potreba za odgovarajućim adjuvansima (supstancama u vakcinama) koji mogu stimulisati snažan imunološki odgovor, bez toksičnosti – objasnio je profesor Varadarajan.

Kreiran NanoSTING za podsticaj imunološkog odgovora

Da bi rešio te probleme, profesor Varadarajan sarađivao je sa Xinli Liu, profesorkom farmacije na UH College of Pharmacy i stručnjakom za nanočestice. Njen tim je uspeo da inkapsulira agonist stimulatora gena interferona (STING) unutar liposomskih čestica kako bi se dobio adjuvant nazvan NanoSTING. Funkcija ovog pomoćnog sredstva je da promoviše imunološki odgovor tela.

– NanoSTING ima malu veličinu čestica, oko 100 nanometara, koja pokazuje značajno drugačija fizička i hemijska svojstva od konvencionalnog adjuvansa – rekla je Xinli Liu.

– Koristili smo NanoSTING kao pomoćno sredstvo za intranazalnu vakcinaciju i jednoćelijsko sekvenciranje RNK kako bismo potvrdili limfoidno tkivo povezano sa nosom kao induktivno mesto nakon vakcinacije. Naši rezultati pokazuju da je formulacija vakcine kandidata sigurna, proizvodi brze imunološke odgovore, u roku od 7 dana, i izaziva sveobuhvatni imunitet protiv SARS-CoV-2 – naglasio je profesor Varadarajan.

Nazalne vakcine lake za distribuciju širom sveta

Osnovno ograničenje intramuskularnih vakcina je to što nisu dizajnirane da izazovu imunitet sluznice. Kao što je pokazao prethodni rad, sa drugim respiratornim patogenima, poput gripa, sterilizacija imuniteta na ponovnu infekciju virusom zahteva adaptivne imunološke odgovore u respiratornom traktu i plućima.

Nazalna vakcina će takođe služiti za ravnomernu distribuciju vakcina širom sveta, očekuju istraživači. Procenjuje se da su zemlje prvog sveta već obezbedile i vakcinisale više intramuskularnih doza za svakog građanina, dok milijarde ljudi u zemljama poput Indije, Južne Afrike i Brazila, sa velikom stopom epidemije, trenutno nisu imunizovane. A kao što je poznato, takvo širenje virusa olakšavaju njegovu evoluciju što dovodi do smanjene efikasnosti svih vakcina.

Vakcine su stabilne više od 11 meseci

– Za pravičnu distribuciju potrebne su stabilne vakcine koje se mogu lako isporučiti. Kao što smo pokazali, svaka od naših komponenti, protein (liofiliziran) i pomoćno sredstvo (NanoSTING) stabilne su više od 11 meseci i mogu se skladištiti i isporučivati bez potreba za zamrzavanjem – istakao je profesor Varadarajan, inače suosnivač AuraVak Therapeutics Inc., pionirske biotehnološke kompanije koja razvija nove intranazalne vakcine i terapije kako bi pomogla pacijentima da pobede iscrpljujuće bolesti, uključujući covid 19. Kompanija ima ekskluzivni ugovor o licenciranju sa UH u pogledu intelektualne svojine, koja pokriva intranazalne vakcine i STING agonističke tehnologije, a pokrenut je i proizvodni proces, kao i angažovanje FDA, kasnije ove godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo