Naslovna / Korona

Zaštitna antitela Pfizer vakcine mogu da nestanu za 7 meseci, pokazuje nova studija

Priredio/la: I. V.|11:00 - 08. 10. 2021.

Nalazi studije ukazuju da će primena treće doze oko 6 do 7 meseci nakon početne imunizacije verovatno povećati zaštitu

pfizer- antitela Treća doza Pfizer vakcine neophodna posle 7 meseci od početne vakcinacije, kažu istraživači Foto: Shutterstock

Nivo antitela može pasti nakon 7 meseci kod ljudi koji su primili vakcinu Pfizer-BioNTech, otkriva nova studija  objavljena na bioRkiv. Iako su antitela samo deo imunološke odbrane čoveka, ipak su vrlo važni u zaštiti od virusa kakav je SARS-CoV-2.

Nivo antitela opada za 10 puta

U studiji, koja još nije recenzirana ili formalno objavljena u medicinskom časopisu, istraživači su analizirali uzorke krvi 46 zdravih mladih ili osoba srednjih godina nakon što su primili dve doze, a zatim 6 meseci nakon druge doze.

Naša studija pokazuje da vakcinacija Pfizer-BioNTech vakcinom izaziva visok nivo neutralizujućih antitela protiv izvornog soja SARS-CoV-2, ali ovaj nivo opada za skoro 10 puta za 7 meseci – izjavili su istraživači za novinsku agenciju Reuters.

Treća doza povećava zaštitu

Kod oko polovine odraslih, neutralizirajuća antitiela nisu se mogla otkriti 6 meseci nakon druge doze, posebno protiv varijanti korona virusa kao što su Delta, Beta i Mu. Antitela su samo deo imunološke odbrane organizma od virusa, ali su i dalje „kritično važni“ u zaštiti od koronavirusnih infekcija.

Ovi nalazi ukazuju na to da će primena treće doze oko 6 do 7 meseci nakon početne imunizacije verovatno povećati zaštitu – saopštili su autori studije.

 

Kompanija BioNTech je saopštila da će nova formula covid 19 vakcine verovatno biti potrebna do sredine 2022. godine, kako bi se zaštitili od budućih mutacija virusa.

„Ove godine, druga, nova vakcina potpuno je nepotrebna, ali do sredine sledeće godine mogla bi biti drugačija situacija – rekao je dr Ugur Sahin, suosnivač i izvršni direktor kompanije BioNTech. Trenutne varijante, naime  Delta mutacija, zaraznija je od originalnog soja korona virusa, ali nisu dovoljno različiti da bi izbegle postojeću vakcinu, pojanio je dr Sahin i dodao da bi novi sojevi mogli da izbegnu zaštitu treće doze ili pojačivača.

Ovaj virus će ostati, a virus će se dodatno prilagoditi. Ovo je kontinuirana evolucija i ta evolucija je tek počela – ne skriva dr Ugur Sahin, suosnivač i izvršni direktor kompanije BioNTech.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo