Naslovna / Korona

Kako da znamo da li imamo grip ili koronu

Piše: E. K.|9:00 - 03. 10. 2020.

Da između korone i sezonskog gripa postoje male razlike bilo je jasno još u martu, kada smo se po prvi put susreli s novim virusom

mladić ima temperaturu Tri simptoma su ključna Foto: Shutterstock

Sezonski grip i korona izazivaju skoro iste respiratorne probleme: groznicu i kašalj, glavobolju, kratak dah i poteškoće sa disanjem. Veoma ih je teško razlikovati, ali postoje neki simptomi koji donekle mogu da signaliziraju o čemu je reč.

Dok je za grip karakteristična veoma visoka temperatura, koja raste naglo i brzo, ona kod korone može da izostane, da se pojavljuje i nestaje, da tinja, da raste i pada. Na zvaničnu listu simptoma korone – pored kašlja i temperature – dodale i gubitak ukusa i mirisa. Međutim, ovaj simptom izostaje kod određenog broja pacijenata kod kojih se potvrdi kovid-19.

Jedini pouzdan način za razlikovanje gripa i korone jeste PCR test. Važno je postaviti pravu dijagnozu zbog komplikacija koje korona može da izazove u mnogim sistemima organa.

Temperatura

Kod gripa

Prema rečima prof. dr Darka Nožića, grip uvek prati telesna temperatura od 38,5 do čak 40 stepeni, a uz nju idu jeza, znojenje, drhtavica i osećaj hladnoće. Iako grip traje sedam do 10 dana, groznica obično prolazi za tri do četiri dana.

Kod korone

– Obično ne prelazi 39 stepeni, uglavnom je i niža, ali zato može da potraje dve do tri nedelje – objašnjava prof. dr Drako Nožić, infektolog.

Kašalj

Kod gripa: Suv, uporan kašalj uobičajen je kod gripa, a ponekad ga prate otežano disanje ili nelagodnost u grudima. Kašalj povezan sa gripom može da potraje dve nedelje.

Kod korone

Izuzetno je iscrpljujuć. Kod mnogih pacijenata javlja se u višečasovnim naletima, u najmanje tri tokom 24 sata. U oba slučaja ovaj suv kašalj izaziva nedostatak daha, otežano disanje ili osećaj gušenja.

Bolovi u mišićima: Bolovi u mišićima povezani sa gripom najsnažniji su u vratu, leđima, rukama i nogama. Često otežavaju kretanje i obavljanje osnovnih aktivnosti. Bolovi koji prate koronu su po intenzitetu su isti, ako ne i jači.

Glavobolja: Jaka glavobolja, osetljivost na svetlost i zvuk javljaju se u oba slučaja, i kod korone i kod gripa. Kod korone analgetici slabije deluju ili njihovo dejstvo kraće traje.

Umor: Snažan osećaj umora i slabosti nisu tipični samo za grip i koronu, ali uz ostale simptome jasno ukazuju na jednu od ove dve bolesti. U oba slučaja umor traje mnogo dugo, čak i kada prođu sve ostale tegobe, pa pacijentu treba vremena da povrati snagu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo