Naslovna / Korona

Pfizer vakcina 100 odsto efikasna kod adolescenata

10:30 - 23. 11. 2021.

Pfizer vakcina za decu od 12 do 15 godina odobrena je samo za „hitne upotrebe“ i od maja se primenju na adolescentima sa hroničnim oboljenjima

pfizer vakcina Pfizer vakcina 100 odsto efikasna i bezbedna za decu od 12 do 15 godina Foto: Shutterstock

Pfizer vakcina protiv infekcije covid 19 ostala je 100 odsto efikasna kod dece uzrasta od 12 do 15 godina, četiri meseca nakon druge doze, saopštile su kompanije Pfizer-BioNTech. Ovi podaci, dobijeni na osnovu ispitivanja 2.228 učesnika, kako je saopšteno, trebalo bi da olakšaju zdravstvenim vlastima da vakcina bude odobrena za primenu širom sveta.

6 meseci praćeno kako deluje vakcina kod tinejdžera

Kako su naveli zvaničnici Pfizer kompanije, nisu primećeni ozbiljni problemi u pogledu bezbednosti kod osoba koje su praćene najmanje 6 meseci nakon druge doze.

– S obzirom na to da globalna zdravstvena zajednica radi na povećanju broja vakcinisanih ljudi širom sveta, ovi novi podaci daju dodatno poverenje u profil bezbednosti i efikasnosti naše vakcine kod adolescenata – saopštio je izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Bourla.

– Ovo je posebno važno jer vidimo porast covid 19 infekcija u ovoj starosnoj grupi u nekim regionima, dok je primena vakcine usporila. Radujemo se što ćemo ove podatke podeliti sa FDA i drugim regulatorima – dodao je Bourla.

Pfizer vakcina odobrena za „hitnu upotrebu“

Vakcinu je američka Agencija za hranu i lekove FDA odobrila za „hitne upotrebe“ za adolescente, a kompanije planiraju da uskoro zatraže puno odobrenje. Vakcina je trenutno u potpunosti odobrena samo za osobe od 16 i više godina.

Među 2.228 učesnika, bilo je 30 potvrđenih simptomatskih slučajeva covid 19, svi u placebo grupi, što odgovara efikasnosti vakcine od 100 procenata. Efikasnost je bila konstantno visoka u odnosu na pol, rasu, nivo gojaznosti i status komorbiditeta. Kako je navedeno, glavni problem bezbednosti među ovom starosnom grupom je miokarditis (upala srca), koji se kod muškaraca dovodi u vezu sa vakcinom. Ali, takvi slučajevi su veoma retki, a koristi od vakcinacije i dalje su znatno veće od rizika, pokazuju podaci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo