Naslovna / Korona

Omikron soj „izbacuje iz igre“ dva tretmana za covid 19, čiju je efikasnost oslabio

Priredio/la: I. V. |10:30 - 21. 12. 2021.

Treće monoklonsko antitelo britanskog proizvođača lekova GlaxoSmithKline sada je najbolje pozicionirano za borbu protiv Omikron varijante

omikron soj Za borbu sa Omikron sojem prostalo još samo jedno efikasno monoklonsko antitelo Foto: Shutterstock

Omikroj soj izazvao je pometnju u protokolima lečenja, jer dok se već preoptrećene bolnice širom sveta spremaju za novi nalet slučajeva covid 19, uzrokovan varijantom Omikron koja se brzo širi, doktori upozoravaju na još jedan izazov – dva standardna leka koja su koristili za borbu protiv infekcija verovatno neće delovati protiv novog soja.

Dva monoklonska antitela za lečenje covid 19 neće biti efikasna na Omikron soj

Više od godinu dana lekovi u vidu kombinacije antitelantitela, monoklonska antitela casirivimab i imdevimab (REGN-COV2) kompanije Regeneron i Eli Lilly bili su primarni tretmani za ranu fazu infekcije covid 19, zahvaljujući njihovoj sposobnosti da spreče tešku bolest i drže pacijente van bolnice. Ali, oba proizvođača lekova su nedavno upozorila da laboratorijska ispitivanja ukazuju da će njihove terapije biti mnogo manje efikasne protiv Omikron soja, koji sadrži desetine mutacija koje otežavaju antitelima da napadnu virus. I dok kompanije kažu da mogu brzo da razviju nova monoklonska antitela koja ciljaju na Omikron, ne očekuje se da će ona lansirati najmanje nekoliko meseci.

Zdravstvo ostalo na smao jednom monoklonskom telu koje treba da pobedi Omikron soj

Izgleda da je treće monoklonsko antitelo britanskog proizvođača lekova GlaxoSmithKline najbolje pozicionirano za borbu protiv Omikron varijante. Ali, taj lek – VIR-7831 na bazi monoklonskih antitela, koji je pokazao efikasanost od 85 odsto u sprečavanju hospitalizacija i smrti od infekcije covid 19, nije široko dostupan ni u SAD, niti u svetu. Stručnjaci su zabrinuti i, kako kažu, „ostali smo na jednom monoklonskom antitelu koje je odobrila FDA u borbi protiv Omikron soja, i smanjene efikasnosti Regeneron i Eli Lilly lekova“.

Delta varijanta korona virusa i dalje čini više od 95 odsto procenjenih slučajeva u SAD, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Ali, čelnici CDC kažu da se Omikron širi brže od bilo koje prethodne varijante i da će za nekoliko nedelja postati dominantna vrsta širom SAD.

Sve nade položene u Sotrovimab lek kompanije GlaxoSmithKline

Primenjivani u vidu injekcije ili infuzije, monoklonska antitela su laboratorijski napravljene verzije ljudskih proteina koji pomažu imunološkom sistemu da se bori protiv virusa i drugih infekcija. Prema kompaniji GlaxoSmithKline, lek VIR-7831 razvijen uz pomoć farmaceutske kompanije Vir Biotechnology, posebno je formulisan da se veže za deo virusa za koji je manja verovatnoća da će mutirati. Rane studije laboratorijski simuliranog Omikron soja pokazuju obećavajuće rezultate.

Snabdevanje VIR-7831 lekom je „izuzetno ograničeno, a dodatne doze proizvoda neće biti dostupne do 3. januara“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva zdravlja. Nakon što je prošlog meseca pauzirao distribuciju, nacionalni zdravstveni sistem će lek nazvan Sotrovimab ograničeno distribuirati državama na osnovu njihovog nivoa infekcija i hospitalizacija.

Zdravstveni sistem preporučuje državama da sačuvaju lek za pacijente sa najvećim rizikom za koje je najverovatnije da će dobiti Omikron infekciju. Pacijenti sa visokim rizikom su starije osobe i one sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, kao što su gojaznost, bolesti srca, dijabetes i poremećaji imunog sistema. Naučnici širom sveta se utrkuju da dokuče dejstvo Omikron soja, uključujući i to da li izaziva manje ili više tešku bolest i koliko lako izbegava zaštitu od prethodne infekcije, vakcinacije i lekova.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo